用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請教大家︰三大會計邊間好d?
go

請教大家︰三大會計邊間好d? [複製鏈接]

囡囡DSE成績足夠入讀三大會計,請大家俾點意見,應揀讀邊間大學呢?

急請大家幫忙!!!

10    0    0    1

CT1103 發表於 17-7-12 23:37
囡囡DSE成績足夠入讀三大會計,請大家俾點意見,應揀讀邊間大學呢?

急請大家幫忙!!!

比我就絕對不會建議讀會計,一個十年內會被電腦取代的行業!
上網搜尋下有關資料!最近,微軟亦發表了未來四十年人力資源的變化!

王家爸爸    發表於 17-7-13 12:13

Lovelyfamily2 發表於 17-7-13 06:03
上網搜尋下有關資料!最近,微軟亦發表了未來 ...

讀会計又不是只可做会計,auditing, taxation, coconsulting 都可考慮,AI對行行都有影響,揸車都可被取替

poonseelai 發表於 17-7-13 08:42
讀会計又不是只可做会計,auditing, taxation, coconsulting 都可考慮,AI對行行都有影響,揸車都可被取替 ...

AI 是一個 mega trend ,特別是有关的產業及研究會傾向誇大,就是以前的千年蟲也是!

我接觸的行內人已經警覺道德上的問題,部分取替較为合理,反而不會完全取替!不少人反而是集中分析將來的人機協作,及將一些繁複及厭惡性的工作交給電腦協助。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 17-7-13 09:20
AI 是一個 mega trend ,特別是有关的產業及研究會傾向誇大,就是以前的千年蟲也是!

我接觸的行內人已經 ...

所以我想孩子要有什麼能力更容易適應日後急促改變

ANChan59    發表於 17-7-13 09:50

老師話囡囡三大嘅會計放A3已好穩陣安全,唔知邊間好d,希望大家俾d意見參考。

A2會放中大計量金融,計算比重後,分數剛好係去年嘅Lower Quartile。想問大家知唔知呢科係埋今年先轉用best 5,去年係用4C2X ? 如果係嘅話,大家覺得今年收生分數會比舊年高還是低呢?

poonseelai 發表於 17-7-13 08:42
讀会計又不是只可做会計,auditing, taxation, coconsulting 都可考慮,AI對行行都有影響,揸車都可被取替 ...
AI 比較難係 massage 啲 numbers 時做最佳決定,所以 taxation 應該比較難被 AI 取代。

Lovelyfamily2 發表於 17-7-13 06:03
上網搜尋下有關資料!最近,微軟亦發表了未來 ...
越多灰色地帶既野,越難被電腦取代;越高 stake 既野,越難被電腦取代。

CT1103 發表於 17-7-13 11:24
老師話囡囡三大嘅會計放A3已好穩陣安全,唔知邊間好d,希望大家俾d意見參考。

A2會放中大計量金融,計算比 ...

Difficult to tell.
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 17-7-13 09:20

我接觸的行內人已經 ...

一如既往我做恐懼散佈者。 哈哈! 十年太快,廿年合理啲。點都會減少人手職位喎,就算30%都會對就業市場有impact。都係嗰句,努力啲做上面嗰個,俾人淘汰嘅機會咪少啲囉。

akys 發表於 17-7-14 00:09
一如既往我做恐懼散佈者。 哈哈! 十年太快,廿年合理啲。點都會減少人手職位喎,就算30%都會對就業市場有 ...

Different person has different view!

Why not?

akys 發表於 17-7-14 00:09
一如既往我做恐懼散佈者。 哈哈! 十年太快,廿年合理啲。點都會減少人手職位喎,就算30%都會對就業市場有 ...

我經常用金字塔理念教小朋友,你想你簡人,定人簡你!有得簡先至係老闆!

ANChan59 發表於 17-7-13 18:16
Difficult to tell.

最終囡囡A3放HKU A&F。其實佢Core Maths 5*,M2得4,數一直唔係太強,讀QFin會唔會幾吃力呢? 請指教。

CT1103 發表於 17-7-17 19:33
最終囡囡A3放HKU A&F。其實佢Core Maths 5*,M2得4,數一直唔係太強,讀QFin會唔會幾吃力呢? 請指教。
...

你們的選擇正確,數唔係好,就無謂搏!

ANChan59 發表於 17-7-17 19:47
你們的選擇正確,數唔係好,就無謂搏!
言下之意,數M2唔太強,QFin未必適合?

CT1103 發表於 17-7-17 21:27
言下之意,數M2唔太強,QFin未必適合?
Yes.

If not all, most students are very very strong in Maths, it's tough to compete with them.
For example, some major subjects the average score can be 78-82 out of 100%, if you are not good enough, it's very very tough.

CT1103 發表於 17-7-12 23:37

急請大家幫忙!!!

女兒係中大會計學生。她說要知如何選擇三大會計,先要明白會計係一個商學學位 - BBA,而大部份會計畢業生最終都會離開會計師樓,在不同的商業機構服務。因此,為日後的發展,他們要具備會計之外的商業知識,日後和其他BBA學生競爭。

港大的會計學位係Acc & Fin,學生在會計之外,具備金融和財務知識,因此,畢業生除多在會計師樓工作,也有不少在金融機構做MT。

科大會計學生可選擇第二主修,因而可擴闊所選擇的工作。例如,學生可第二主修IS,畢業後可從事資訊審計工作。

中大會計的特色就係提供不少4字頭較深入的會計科目給同學選擇。因此,學生能取得會計師公會QP exam全港一半以上的獎項,也可在稅務或國際會計有較深入的認識。中大也因此能提供Global Accounting Stream和Global Tax & Governance Stream給會計學生選擇。

另外,值得一提的是會計師公會的QP Scheme將會改變。新的Scheme係subject by subject exemption,所以其他BBA學生都可得到豁免,不用讀conversion course,所以會計學生要好好裝備自己,會計學位再不能提供任何實質的專業保障。

ChiChiPaPa 發表於 17-7-22 22:08
女兒係中大會計學生。她說要知如何選擇三大會計,先要明白會計係一個商學學位 - BBA,而大部份會計畢業生 ...

好多謝ChiChiPaPa嘅資料!

請問中大會計嘅學生要乜條件先可以揀到Global Accounting Stream和Global Tax & Governance Stream呢? 及會收幾多個學生?

另外請教下,QFin及Accountancy比較,假設兩個課程能力都可以勝任,邊個出路比較好呢?

CT1103 發表於 17-7-23 09:24

請問中大會計嘅學生要乜條件先可以揀到Global Accounting Stream和Global Tax & ...

GAS收頭十分之一的會計學生,升第二年時,通過面試決定,畢業後可選顧問工作。GTG無收生限額,畢業做稅務工作,如參加KPMG的tax elite program,畢業後可入tax asso的第二年。

CT1103 發表於 17-7-23 09:24

請問中大會計嘅學生要乜條件先可以揀到Global Accounting Stream和Global Tax & ...

QFin的出路較好,因畢業生數目少很多,而商業社會需要數據分析能力。會計畢業生數目多,孩子要適當選科,培養適切的能力,畢業後才能脫穎而出。
‹ 上一主題|下一主題