用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道 vs 福附
go

真道 vs 福附

大家好, 現在正掙扎如何選擇,希望大家可以給我一些建議。
囝囝性格傳統及活動教學都可以, 自已喜愛真道給小朋友較大思考空間,基督教學校, 但這幾年成績好像每況越下。另外喜歡褔附比較小班, 初小有雙班主任, 其中一個更是net, 覺得語言能力會進步較多。

sfuzi04 發表於 17-7-12 22:57
囝囝性格傳統及活動教學都可以, 自已喜愛真道 ...

咁幸運有這兩間offer恭喜你,坦白說,兩間比較我會選擇真道,愉快的活動教學。呢度之前討論過好多次,又不見得成績如你所言每況愈下,仍然好多家長為子女報考。

福附都係教得好活,而且踏實,學習氣氛好(emoji)(emoji)不過真係好難入,幾個朋友嘅小朋友攞晒名幼學業獎,活動又有獎,小朋友乖、醒目,都仲寫緊求位信。恭喜晒你收到offer.

回覆樓主:

反而覺得真道好難入,我身邊&我都有福小offer

褔中band 1

回覆樓主

睇長遠唔諗住比小朋友行IB的話我覺得福附好啲,福中dse成績應該比真道好

諗住揀IB就真道, 諗住考dse就褔小。

回覆樓主

真道,多些選擇

請問樓主最後選了哪一間?

ok3 發表於 17-7-16 16:14
諗住揀IB就真道, 諗住考dse就褔小。
其實我一直為大家有個迷思, 成日以為想讀XX課程, 就選A校, 否則B校

雖知道你想讀XX課程, 唔代表學校一定俾你讀, 除非去部份沒有太高篩選要求既國際學校.

所以一定要諗定, 如果係A校讀唔到XX課程, 要讀YY課程, 係咪OK先?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主

揀福小!
成績好,傳統得黎比較活動有趣!

回覆樓主:

兩間各有特點, 選擇交通時間短, 又方便果間。
照理logos 校車線會較多。