用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2015-2017 中西區(11網)升中派位資訊 (部份) ...
樓主: nkf
go

2015-2017 中西區(11網)升中派位資訊 (部份)  

poodlema 發表於 17-7-27 13:46
ST PETER果然好強
St Peter今年差咗好多了...... 整體升讀B1中學比例連50%都無
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

可能我要求低啦, 我見佢派D學校全部都係可接受範圍, 無寶校, 所以覺得佢好強

poodlema 發表於 17-7-27 13:58

可能我要求低啦, 我見佢派D學校全部都係可接受範圍, 無寶校, 所以覺得佢好強

St Peter一向只係列出學生升讀既英中同有開英文班既中學, 所以睇落差極有個譜....... 再差個D, 通常唔會話你知

基恩同英二, 就真係列晒所有學生升讀學校同人數出嚟
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

下...原來咁架...........我以為佢好有信心列晒.........豬咗..........

periwinkemama 發表於 17-7-27 10:05
咁今年英一相對較差,唔開名學校一定好衰... 林大輝咁差都要寫出嚟.... 好似讀英二穩陣d? ...

hkpapa852 發表於 17-7-27 14:03
St Peter一向只係列出學生升讀既英中同有開英文班既中學, 所以睇落差極有個譜....... 再差個D, 通常唔會話 ...

poodlema 發表於 17-7-27 14:05

下...原來咁架...........我以為佢好有信心列晒.........豬咗..........

SingMom 發表於 17-7-27 15:48
咁每間小學都會有band 2, band 3生,只係比例的多寡而已。聖彼得已經做得好好!中西區能好得過佢既都無乜邊 ...
係, Peter仔仲係中西區龍頭, 近往年佢既表現拋離英二, 聖安多尼等成10%, 今年相差只有~5%.

過往整體升B1達50%+, 今年只得番~47%. 明顯差了好多.

hkpapa852 發表於 17-7-27 16:02
係, Peter仔仲係中西區龍頭, 近往年佢既表現拋離英二, 聖安多尼等成10%, 今年相差只有~5%.

過往整體升B1達 ...
Peter仔呢個稱號真係親切叫法!

不知 hkpapa 有否猜想到聖彼得升中成績回落的因素?

manmonster 發表於 17-7-27 16:21

不知 hkpapa 有否猜想到聖彼得升中成績回落的因素?

估計:

不少男生家長太進取, 無視中西區升中不利男仔既因素, 結果有一堆跌晒去聖類斯

聖類斯一間已經收咗29個男生, 差不多佔畢業生20%

多謝賜教。怪不得你常強調﹐選小學時應一併考慮升中地區對子女是否有利。中西區真的不利男仔升中。

回覆 SingMom 的帖子

咁林大輝有幾差我又真係太清楚,太親密的人在那裏教,每日處理學生打交、自殺同喺廁所生仔嘅問題而致身心疲累,最大問題是校長完全無視,你可以覺得間學校唔衰,但我諗唔到適合什麼人入讀?學校冇寫係一個入,12%唔知多唔多過一個,學校亦只單純覺得間學校係直資就list出嚟,似乎學校都唔清楚。我無意冒犯英一,我也喜歡,我也有很多朋友在那裏畢業,今年亦剛好有好好朋友的小朋友叩到英一,但又收到英二電話,(奇怪不是互通嗎?這點我就真的不清楚 )於是我之前也追post 問知否女孩子升中怎樣?(因為男孩子就兩間都很好),看了個隠晦的pie chart , 我會想進英二較「穩陣」,就是這樣。

manmonster 發表於 17-7-27 16:33

多謝賜教。怪不得你常強調﹐選小學時應一併考慮升中地區對子女是否有利。中西區真 ...
如果接受入聖類斯, 其實都OK既

hkpapa852 發表於 17-7-27 16:39
如果接受入聖類斯, 其實都OK既
聖類斯, 其實是否有呈分?? 我知佢有中學部, 呢間小學個升中是否理想?

Felix223 發表於 17-7-27 16:48
聖類斯, 其實是否有呈分?? 我知佢有中學部, 呢間小學個升中是否理想?

聖類斯有呈分,我都好想知今年聖類斯升中情況,好成績自己出去考成點,中規中矩既有幾多留係中學?

英一及英二都是受歡迎學校,我覺得兩校派位都是很好,一校派位較多元化,除英皇外,有全港頂尖的中學,如皇仁、聖保羅男女中學,真的好難得,我都想自己個仔有機會升讀。

SingMom 發表於 17-7-27 15:48
咁每間小學都會有band 2, band 3生,只係比例的多寡而已。聖彼得已經做得好好!中西區能好得過佢既都無乜邊 ...

都係!所以真心覺得勁!

SingMom    發表於 17-7-28 00:35

periwinkemama 發表於 17-7-27 16:38
回覆 SingMom 的帖子

咁林大輝有幾差我又真係太清楚,太親密的人在那裏教,每日處理學生打交、自殺同喺廁 ...

hkpapa852 發表於 17-7-27 16:02

過往整體升B1達 ...