用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 崇真小學暨幼稚園k2插班
go

崇真小學暨幼稚園k2插班

請問有冇人成功插班2017年9月k2呀?

有得申請啦??上網唔見有

rgoo 發表於 17-7-12 15:36
有得申請啦??上網唔見有

見而家已經7月中,9月K2開學,唔知有冇人已經通知被取錄呢?

回覆樓主:

請問這間好不好,是否happy school ?英文程度深唔深?

ppvvhh 發表於 17-7-12 15:16
請問有冇人成功插班2017年9月k2呀?

Up

KumamonJ 發表於 17-7-12 19:07
請問這間好不好,是否happy school ?英文程度深唔

我是用家, 英文程度好淺架咋, 唔止英文淺, 中文更淺, 簡直淺到O咀, 英粵同英普都唔唔系深, 如果你想要程度深一定會非常失望。   這間是又無愛心, 程度又淺, 既不合想happly school 的家長, 亦不合想谷的家長, 我很後悔比小兒入讀

ppvvhh 發表於 17-7-12 16:28
見而家已經7月中,9月K2開學,唔知有冇人已經通知被取錄呢?
應該有位, 好多人後悔入讀所以跳船, 我是其中1個

仲諗住去考K1,課程唔好?

mrsbb9902 發表於 17-7-20 14:18
應該有位, 好多人後悔入讀所以跳船, 我是其中1個

原來咁差(emoji) 你小朋友係K幾?主流班?已轉校?

hkgra 發表於 17-7-20 15:11
仲諗住去考K1,課程唔好?
確實唔好, 與同區有學卷幼稚園比較下已經發現好差。   課程太淺同設計混亂, 毫無系統,  英語同普通話時數亦與招生宣傳不符, 嚴重不足,例如説ACK5天英語實際只有3天,  EPK 説每天2小時英語實際只有大約1小時, 而且英文堂成日睇電視youtube, 老師年資耐少少既都走晒,今年已知的有6個 NET 辭職唔做, 可能仲有更多, 走超過5分之1 既NET!  未計教其他科的老師都好多辭職, 你古下間學校有咩問題, 老師大部分很年青經驗不足, 學校無愛心, 只顧錢錢錢, 學店一間

ppvvhh 發表於 17-7-20 15:15
原來咁差(emoji) 你小朋友係K幾?主流班?已轉校?
差得好緊要。 英文淺,主流超淺, 英普都不是好好多。 你不外補的話讀完3年都未識晒44個基本英語併音, 主流英文上下學校期各只教15個單字及5句英文句子, 英普上下學校各教10個英文單字另加15句英文句子。 所謂句子例如“Merry Christmas” 已經叫做1句, 另一例子是 “I like apple” 又系1句。   同我朋友個仔讀另一間學卷幼稚園比較明顯淺好多。

回覆 mrsbb9902 的帖子

謝謝分享,甘可能會放棄報讀呢間~

回覆樓主:

如你說,真的很差…無競爭性,考不到私校…

回覆樓主

謝分享。每年報幼稚園或小學,這間也很多人報啊!
:wave:

回覆樓主

上年聽完簡介會就放棄唔interview了

但係崇真小學的程度好似好高,小朋友只可說英語或普通話,如你所說,幼稚園咁淺,點考上去?兩間無關聯?無直升?

回覆 mrsbb9902 的帖子

謝謝分享,你說的句子女兒N班已經學得比佢多。學術真係比較淺。

hazel555 發表於 17-7-24 08:08
但係崇真小學的程度好似好高,小朋友只可說英語或普通話,如你所說,幼稚園咁淺,點考上去?兩間無關聯?無 ...

1. 崇小並非程度“好高” , 好多野系包裝到外間以為好高, “只可説英語或普通話”也只反映崇小的校規是很“作狀” 而已l, 但與教學質素沒半點關係, for example, 我和1個k3 英普小朋友傾計, 上課理論上都是説英普, 我説“Can you give me xxx please?”  , 佢答我 “I don’t can see xxx”  。   佢都可以同我傾半小時全英文, 但好多文法錯誤, 有時甚至唔明佢講乜, 我沒有怪那小朋友, 他很努力跟我speak english only. 我鼓勵佢聽多D學多D。 我想説的即使學校是只可説英語也不一定代表英語能力高。   而只可説普通話更會令中文語文能力低。   唔系“唔準講”就有用, 系要“教得好”才有用!  只有前者沒有后者....有鬼用咩~

2.  幼稚園與小學设直升關係, 但校方話會預留70% 小學位比崇幼, 不過其實好多人都當佢系後備, 抽到更好或有其他直私都走, 所以真系想讀一D都唔難入, 加上學費好貴, 拍得住我fd 個仔st stephen 小學的學費, 比你揀會讀邊間呢?   答案很明顯吧!   而且不要忘記升中其實聯繫中學只有深崇, 深崇branding 大家心中有數, 以我認識的1位朋友由崇幼升上崇小的是因為家住競爭最激烈校網因而抽不到心儀小學才焗住讀崇小, 佢小朋友今年升小四了, 而她每年都好努力外出考插班希望轉校, 只是一直未轉到....   系咪甘好? 好就唔會年年去第2度考插班啦, 而我fd 話佢小朋友在崇小校內成績全級是名列前茅的, well, 我聽完佢甘講立即“唉!”左一聲.......

mrsbb9902 發表於 17-7-20 16:00
確實唔好, 與同區有學卷幼稚園比較下已經發現好差。   課程太淺同設計混亂, 毫無系統,  英語同普通話時數亦 ...

課程的確超淺、吾好話出去考直私、自己小學部都未必肯收返自己教出黎個d。老師方面就有一個叫蔡老師做左超多年、非常好及有愛心、吾知佢走左未、其他就普普通通。吾私下教小孩升上好d既小一會好辛苦。

回覆 hazel555 的帖子

崇小唔掂架