用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 北區B1C被派去大埔孫方中書院
樓主: jennydai
go

北區B1C被派去大埔孫方中書院   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 17-8-20 10:04
不如話想體驗吓auntie Vivian以前既生活,咁會唔會好聽D?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

IloveJJ 發表於 17-8-20 22:27
哈哈,所以話小朋友有時係好天真既,我估佢父母係唔想傷害佢卦!不過我係唔明,SPB唔係100%收晒嗎?
...
其實, 除咗一條龍既津校係一定可以無條件100%俾小學部學生直升外, 任何一間所謂一條龍既直資學校, 都設有"升中要求", 如果不達標係不能直升.
認識中, 較公開有提及升中要求, 門檻低既有港同和英華, 都係全科合格+操行B或以上, SPC要求相對較好, 好似要全科成績達70/100或以上.

估計個位由SPC小學入咗聖士提反堂既小朋友係有以下經歷:

小朋友係SPC小學部成績唔達標, 學校唔俾上中學部. 家長見無得直升, 就用住址既中西區校網搏一搏.... SPC無得上中學部既學生, 9成都唔會係B1學生, 不過可惜小朋友家長唔願意接受呢個現實, 係中西區堅持用B1生排位去抽中學, 結果......
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

IloveJJ 發表於 17-8-20 22:27
哈哈,所以話小朋友有時係好天真既,我估佢父母係唔想傷害佢卦!不過我係唔明,SPB唔係100%收晒嗎?
...

小朋友冇理由唔知自己點解冇得升返SPC哦。依家啲小朋友好醒㗎。邊間學校咩banding 熟過我。

hkpapa852 發表於 17-8-21 08:35
其實, 除咗一條龍既津校係一定可以無條件100%俾小學部學生直升外, 任何一間所謂一條龍既直資學校, 都設有" ...
全科成績要達70/100...............如果好似阿妹咁, 科科8X-100, 點知一科中文68, 咁就真係撞頭埋牆........

little_yolky 發表於 17-8-24 15:12
全科成績要達70/100...............如果好似阿妹咁, 科科8X-100, 點知一科中文68, 咁就真係撞頭埋牆....... ...

男校先70,若係SPG,可能係全科68就OK呢~~~

mcl203 發表於 17-8-24 16:11
男校先70,若係SPG,可能係全科68就OK呢~~~
St Paul Convent 好似係全科60分加兩份讀書報告先可以直升

小時了了 發表於 17-8-12 14:09
如果選一間適合的中學俾自己心肝寶貝女只看DSE成績及車程,未免太太簡單吧!

如果只考慮成績,我又唔會考 ...

最緊要小朋友讀得開心就okay(emoji)
‹ 上一主題|下一主題