用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 香港真光中學 家長交流區
樓主: ma記
go

香港真光中學 家長交流區   [複製鏈接]

回覆 CAC 的帖子

即又係益自己友😢

2jkidsfather    發表於 22-11-30 22:37

回覆 Luo123 的帖子

淺藍!醜吾醜不是重點,求學啫!又不是做show

醒目開學勳章

回覆樓主:

囡囡9月會入讀中一,是外校生。
請問一般要幾點去到銅鑼灣蘭芳道小巴站?學校有分精英班嗎?
thanks

回覆 puffy0305 的帖子

7:25-7:30  應該唔會遲

以前係 C D 班係精英班

醒目開學勳章

CAC 發表於 21-7-8 14:12

7:25-7:30  應該唔會遲

Thank You.
另外,我想問ipad係咪用自己嗰部就得?學校會唔會要求 裝學校監管app? 鎖左部機而用唔到其他app?
唔好意思,咁多問題問

可以用自己部 IPAD, 但最好用到 APPLE PENCIL 較為新款的 IPAD......

開學時通常會比個QR CODE (APPS LIST) 你自己安裝APPS, 可能有D APPS 要 付費......

真光用資訊科技教學也很成熟......  夏SIR 係用資訊科技教學的始祖! (這 2年疫情他拍好多片教好多香港好多教師網課, 例如ZOOM, 可在 YXXTUBE 找到的)

學生通常也會用 IPAD 自己做 NOTES,

所以讀真光其實都幾幸福!

醒目開學勳章

CAC 發表於 21-7-9 15:08
可以用自己部 IPAD, 但最好用到 APPLE PENCIL 較為新款的 IPAD......

開學時通常會比個QR CODE (APPS LIST ...

好詳細,多謝你!
本身因為疫情要網課,所以上年買左部ipad連pencil,驚學校要指定型號,今年又要買過部,而家放心哂

受到警告
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

版主通知

全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組.

鑑於近期不斷有用戶開立親子王國及教育王國以外之通訊群組,並在版面邀請其他國民加入,過往管理團隊只會在版面作出溫馨提示,但情況一直未有改善,更有不法份子通過站外群組進行宣傳活動及滋擾國民。為保障國民安全及個人資料免被外洩,由即日起,全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組,一經發現,有關帖子將會移除或屏蔽,屢次或嚴重違規者,將可被警告或禁言。

再次提醒各位國民,在參與討論時,請勿隨便透露自己的個人或通訊資料,更應避免在版面公開自己的真實姓名、電郵地址或聯絡電話,以免受到不必要的滋擾。謝謝!

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

...........

有無家長知道中一至中三有無分精英班?如有,那班才是?

回覆 CAC 的帖子

係咪年年不同?見中三師姐話上年中二係B,C班

回覆 Lililalalala 的帖子

其實我唔係好喜歡分所謂精英班......雖然始終大家成績上會有少許差異! (小女6年也在所謂精英班)

已經係幾年前嘅事...... 以前係C & D班, 跟據PRE S1 成績分班......因為當年副校長在公開場合講過.......D班語文會好少少, 而C 班則以數學較為好少少!  

現在我當然不清楚哪2班是所謂精英班......

去到S2 & S3, 會有些成績好咗嘅同學會去咗所謂精英班, (當然有來也有往)

再講多少少, 去到S4開始, 分所謂精英班會較明顯...... 所謂精英班人數會多D, (希望你明白我講什麼)......

過來人分享, 去到畢業, 他們好多都係良性競爭, 都係為DSE 努力付出! 也有自己好朋友圈子, 所以我覺得係唔係所謂精英班並不是最重要, 最重要係點樣努力! 也要尊重每位在各班努力中的同學......

唔好意思! 有感而發......

S2 & S3 好似係 B & C 班
當年 S1 肯定係 C & D 班

S4 - S6 係 C & D 班

回覆 CAC 的帖子

謝謝你的分享!我其實不喜歡所謂的精英班~
不過無論入不入到精英班,我們都會努力學習!
目標始終是DSE能考到好成績~

回覆樓主:

請問香港真光自行有幾多位比外來生?

請問外來生的各位成績都是b1嗎,b1cb2a有機會嗎

醒目開學勳章

bigeyecat 發表於 21-11-24 18:46
請問外來生的各位成績都是b1嗎,b1cb2a有機會嗎

我女係外學生,呈分成績係B1A尾B頭,
自行階段,我估1C2A應該冇乜機會。
‹ 上一主題|下一主題