用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 香港真光中學 家長交流區
樓主: ma記
go

香港真光中學 家長交流區   [複製鏈接]

gigilovesnoopy 發表於 18-7-17 12:20
回覆 豬大媽 的帖子

晚點才給您。因我家小姐決定來年不搭保姆車,已delete 相關聯絡資料,要問問群組家長 ...

点解吖?因為時間太早?
BTW,我女是外來生,想問下你女讀得開心嗎?功課多嗎?考試會吾會範圍多又考得少?
吾好意思咁多問題
謝謝
url=http://www.youngnutrition.net][/url

回覆 豬大媽 的帖子

不是,相對校車上車的時間十分合理。因我家小姐九月已是F5生,所以,她決定不搭。

我囡由真小上,所以絕對開心,我甚少見我囡做功課超過十一時,除非佢嗰日要留校到六時,課外活動。

考試範圍合理,我囡話教深而考試容易。我囡中一那年,中一分英、數精英小組, 中二開始分精英班,唔知有冇改,在八月底應該有新生及家長會,到時問校長。但我囡覺得補底為主,因學校希望所有DSE考生可取得資助學位,所以港真DSE成績都OK。

因為大部分中一生由真小上,所以初期你囡囡可能較難融合,因大家話題可能關於小學同中學的不同,不過問題不大。在八月尾的bridging course, 叫囡囡開開心心去玩,因為大家都是新生,好快可以玩埋一堆。

希望可以幫到你。

2jkidsfather    發表於 22-11-30 22:35

gigilovesnoopy 發表於 18-7-17 13:10
回覆 豬大媽 的帖子

不是,相對校車上車的時間十分合理。因我家小姐九月已是F5生,所以,她決定不搭。

謝謝,您的資料很詳盡,希望我女兒在真光可以愉快地渡過每一天
url=http://www.youngnutrition.net][/url

豬大媽 發表於 18-7-17 13:25
謝謝,您的資料很詳盡,希望我女兒在真光可以愉快地渡過每一天

Just PM you 保姆車資料

gigilovesnoopy 發表於 18-7-17 18:01
Just PM you 保姆車資料

thank you so much

回覆 gigilovesnoopy 的帖子

想問問到底是否每班也有英國文學?還是pre-s1 英文考得好果班先至有?

Lulu-lemon 發表於 18-7-19 23:54
回覆 gigilovesnoopy 的帖子

想問問到底是否每班也有英國文學?還是pre-s1 英文考得好果班先至有? ...

據亞囡所講,初中所有班都有Eng Lit。

2jkidsfather    發表於 22-11-30 22:36

gigilovesnoopy 發表於 18-7-20 05:51
據亞囡所講,初中所有班都有Eng Lit。

明白,謝謝。因為我見學校網站只寫了英文科。但我知道坑真應該有文學的。

係呢,我見關校長完成這學年會退休,請問是不是副校接任?

Lulu-lemon 發表於 18-7-20 07:40
明白,謝謝。因為我見學校網站只寫了英文科。但我知道坑真應該有文學的。

係呢,我見關校長完成這學年會 ...

但亞囡讀文學,已經好似試上世紀嘅事,如果冇改,應該初中所有班要讀。

是的。

回覆樓主

係呢,今日有泳隊選拔,家長可不可以在池邊睇?

gigilovesnoopy 發表於 18-7-20 08:03
但亞囡讀文學,已經好似試上世紀嘅事,如果冇改,應該初中所有班要讀。

是的。

明白,謝謝你(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

Lulu-lemon 發表於 18-7-20 08:04
係呢,今日有泳隊選拔,家長可不可以在池邊睇?

因爲我亞囡不是泳隊,所以家長唔知可唔可以睇。

不過,我覺得已經是中學生,留d空間俾囡囡。學校的陸運會或水運會,我從來也沒有去過。

gigilovesnoopy 發表於 18-7-20 08:16
因爲我亞囡不是泳隊,所以家長唔知可唔可以睇。

不過,我覺得已經是中學生,留d空間俾囡囡。學校的陸運會 ...

咁又係...可能自己都未習慣個女係中學生.... 來緊真的要在此跟各位學習學習

Lulu-lemon 發表於 18-7-20 08:19
咁又係...可能自己都未習慣個女係中學生.... 來緊真的要在此跟各位學習學習
...

問心個句,其實我都好想去。

如果想窺探亞囡的校園生活,每年五月第一個星期六的school fair, campus open to public,咁你要去看看。

gigilovesnoopy 發表於 18-7-20 08:24
問心個句,其實我都好想去。

如果想窺探亞囡的校園生活,每年五月第一個星期六的school fair, campus ope ...

一定一定,謝謝提醒。

希望女兒能夠盡快融入中學生活啦。

gigilovesnoopy 發表於 18-7-17 13:10
回覆 豬大媽 的帖子

Hello, 想問下自行坐車的話,你會在那個地鐵站下車?再轉幾号車?
想參巧下
謝謝

豬大媽 發表於 18-7-20 11:51
Hello, 想問下自行坐車的話,你會在那個地鐵站下車?再轉幾号車?
想參巧下
謝謝

經我最近幾次的經驗同註冊時問D同學仔得知, 在銅鑼灣利園果邊出, 有個小巴21M坐的...會經過學校的.. 而正常返學日子的話, 早上7點幾有幾架21M專門比我們真光中學生的... 車會直接送真光學生入到中學裡面停的... 應該較方便... 我女兒都係打算坐地鐵轉小巴

Lulu-lemon 發表於 18-7-20 13:00
經我最近幾次的經驗同註冊時問D同學仔得知, 在銅鑼灣利園果邊出, 有個小巴21M坐的...會經過學校的.. 而正 ...

太晏多學生,second choice會直接去翡翠明珠搭25A小巴,在真小附近落,然後行上去。

gigilovesnoopy 發表於 18-7-20 13:40
太晏多學生,second choice會直接去翡翠明珠搭25A小巴,在真小附近落,然後行上去。
...
請問是否在周X福對出個小巴站上車??

Lulu-lemon 發表於 18-7-20 13:00
經我最近幾次的經驗同註冊時問D同學仔得知, 在銅鑼灣利園果邊出, 有個小巴21M坐的...會經過學校的.. 而正 ...

hello, 謝謝
駛入到學校內真係好好呀!
大約7点幾到?我家住TKO,要就下大约幾点出門
‹ 上一主題|下一主題