用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 香港真光中學 家長交流區
go

香港真光中學 家長交流區   [複製鏈接]

囡囡九月入讀大坑真光,她是外校學生。
想知道坑真的英文語景好嗎?
平時學生會用英語溝通嗎?
還有分班試型式是怎樣?
分班後怎安排?

希望各坑真家長在這分享一下對坑真的感覺。謝謝!

33    0    0    0

各位囡囡入讀坑真既家長入嚟分享吓吖!吹吹水......

中一英文同數學以pre S1考試分組。英國文學同英國語文的老師,大部分都是Miss 蕉or蕉sir教。
除了同NCS同學溝通,我唔覺得佢地會用英文溝通。
如果您要似St. Mary's or DGS,您須考慮轉校。

gigilovesnoopy 發表於 17-7-12 21:52
中一英文同數學以pre S1考試分組。英國文學同英國語文的老師,大部分都是Miss 蕉or蕉sir教。
除了同NCS同學 ...
多謝update...... 神校就入唔到啦,其實囡囡擔心D英文會話會退步,因她在小學時多用英文和同學溝通,但中文科成績就.....唔好提啦!所以選坑真是想她可平衡發展。
有Nat teacher教英文科嗎?

Eng subjects teacher 大部份是是

回覆樓主

請問樓主係外校生,你扣門定派入去?

回覆 金三珣 的帖子

想知x2自行成績1b~c係咪機會好微

我囡囡現為香港真光小六生,我就嚟要填自行派位表格,依家好頭痕唔知點樣揀,請大家幫忙比d意見。

第1次呈分試,老師話我囡係band 1成績,我第1選擇必定係香港真中,但第2選擇就唔知點好。。。

我囡囡今年係坑真小6生,第1次呈分試拿到band 1 成績,我就嚟要填自行派位表格,第1志願必選坑中,第2志願唔知點揀(我住將軍澳),請大家比d意見,
感謝。

如得1c, 自行坑真機會係咪好微?

回覆 之之媽 的帖子

當年亞囡是 B1/2學生,在港真後選兩間中中,俾班主任(已退休)叫排第四位的英中調上第二,否則好易派到中中。最後,入番港真。
當時我揀聖公會鄧、何東、維官。如果無記錯,當時第一次有真小女生派咗Marymount,所有派咗其他英中的真小女生,被提醒唔好扣真中,留機會俾其他派得唔好嘅同學。

我知道有D真小的女生,會轉去東區同觀塘,近屋企。我記得亞囡有個學姐考入觀塘聖保祿,佢都係家在將軍澳。如果擔心派唔到真中(不過機會好微),不妨自行二博下觀塘B1女校(得兩間)。

1. 將軍澳好多坑真小和坑真中學生,保姆車和校車每日有50-70 人 , 加上有學生係自行坐地鐵轉巴士或小巴或家長接送,而且將軍澳好多新屋苑陸續入伙,好大機會坑真小、中學生會愈來愈多,
2. 如果做咗6年坑小家長,相信你不難發現絕大部份坑真家長真係好好!好多無私的家長,所以學生的德育真係唔錯,坑真小上真中的% 已能反映,

3. 中一新生有部分係來自地區名校小學,至於佢哋係抽獎或是自行,那就不得而知,但外校生相對地也不難融入坑真中的校園生活。至於成績如何,去到中學階段真係會有好多變數,在灣仔區佢絕對唔係神校,但在好多坑真中的家長和學生心中,真光卻是一間非常好的學校,有部份學生會在真光讀上15年,幼小中)  

回覆 CAC 的帖子

我們家住將軍澳,小女很喜歡坑真,想自行撰坑真中。
請問坑真中有校車到將軍澳嗎?大約幾點?最近將軍澳站有嗎?

謝謝

山海兒女 發表於 17-11-8 09:47
回覆 CAC 的帖子

我們家住將軍澳,小女很喜歡坑真,想自行撰坑真中。

我知道有校車及保姆車,不過地點唔太清楚。港真在18/11有info day. 不如你睇吓佢地有冇校車資料。

如果你囡囡成功入讀,有興趣搭保姆車,到時PM我吖

回覆 gigilovesnoopy 的帖子

謝謝通知已報名。
因交通也是選校,會考慮的因素,所以當天一定會問清楚。

即就算校車唔啱,保母車也多數有?唔知D囡囡會坐到中幾呢?

山海兒女 發表於 17-11-8 18:21
回覆 gigilovesnoopy 的帖子

謝謝通知已報名。

因歷史問題,亞囡由小三、四轉坐保姆車到而家。最大嘅學姐今年中六。不過中學生只提供回校,放學大部分學生會搭港鐵。

山海兒女    發表於 17-11-8 18:42

將軍澳站附近有校車站,在將軍澳廣場附近的迴旋處,約6:25 上車,所以有部份住將軍澳站附近的坑真中學生會自行上學。

gigilovesnoopy 發表於 17-11-8 17:11
我知道有校車及保姆車,不過地點唔太清楚。港真在18/11有info day. 不如你睇吓佢地有冇校車資料。

如果你 ...

你好,女兒將在九月入讀,我們住坑口那邊,可否pm保姆車資料給我?謝謝

豬大媽 發表於 18-7-17 11:52

你好,女兒將在九月入讀,我們住坑口那邊,可否pm保姆車資料 ...

恭喜(emoji)(emoji)

回覆 豬大媽 的帖子

晚點才給您。因我家小姐決定來年不搭保姆車,已delete 相關聯絡資料,要問問群組家長。Sorry
‹ 上一主題|下一主題