用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 40網一問
go

40網一問

如放協和第一,乙二及三放什麼比較穩陣?基福是否很差呀?

回覆樓主:

基福都要放乙一喎

我有朋友乙一抽唔到基福,抽到乙二既聖紀文。
家長心態,基福大抽獎有90個名額,好多都係求穩陣,唔搏。

回覆 apple82 的帖子

第二可以放善導,聖安德烈或聖紀文,今年以上有乙2入的~

今年計,下面都有人乙二入又唔錯。唔少人直接揀乙一。
善導 聖安德烈 聖紀文

下面幾間成績唔算區內頭幾名,但又好大機會乙一都入唔晒都要注意下。唔好浪費乙二乙三機會
基福 聖多馬 大坑東宣道

記得放返條保險線,今年自己擺乙四五做保險線。
基愛 深信
萬一,乙一二三入唔到,都唔洗揸住幾間寶校去叩門,壓力會無咁大。

一個閒人 發表於 17-7-12 09:38
我有朋友乙一抽唔到基福,抽到乙二既聖紀文。
家長心態,基福大抽獎有90個名額,好多都係求穩陣,唔搏。 ...

最後學位空缺,基福有多於100個,多家長見位多機會大,但個個咁諗又變唔穩陣。這遊戲好難捉摸

回覆 patpat904 的帖子

基福多學位同口碑唔好, 都唔明點解咁多人選

回覆 starrymama 的帖子

因為好多小朋友去完都話要呢間,我覺得怪所以冇選,但同行其他家長都選了

patpat904 發表於 17-7-13 13:18
回覆 starrymama 的帖子

因為好多小朋友去完都話要呢間,我覺得怪所以冇選,但同行其他家長都選了

有古怪喎?點解嘅?我有個朋友佢小朋友又係到宜家都埋怨阿媽唔揀基福,究竟間學校做左d咩咁吸引小朋友?

借此一問,如果女兒的父親想選荔天作111,但我本人想以旅小作111,甲部只得15分,基本上要大抽奬...那麼放荔天還是旅小作111?

荔天不是111也會有叩門面試?

iampizzamum 發表於 17-7-13 15:21
借此一問,如果女兒的父親想選荔天作111,但我本人想以旅小作111,甲部只得15分,基本上要大抽奬...那麼放 ...

茘天不是111也可以叩門,不過校長話111會加分。荔天升中成積很好,不過係EK 少用家分享。可以參觀完2間學校的開放日才慢慢考慮選那一間。親身觀察比只看網上資訊更實際。

hhheidi1998    發表於 17-8-27 18:46

creambun 發表於 17-7-13 15:45
茘天不是111也可以叩門,不過校長話111會加分。荔天升中成積很好,不過係EK 少用家分享。可以參觀完2間學 ...
謝謝解答。荔天和旅小只能選其一,魚如熊掌,好難取捨...

iampizzamum 發表於 17-7-13 15:21
借此一問,如果女兒的父親想選荔天作111,但我本人想以旅小作111,甲部只得15分,基本上要大抽奬...那麼放 ...

荔天叩門首輪111有分加,次輪沒有

88881111 發表於 17-7-13 13:27
有古怪喎?點解嘅?我有個朋友佢小朋友又係到宜家都埋怨阿媽唔揀基福,究竟間學校做左d咩咁吸引小朋友?
...

正是,我都想知這校和小朋友講左D咩,唔選會被埋怨

回覆 patpat904 的帖子

可能個小朋友鐘意間學校大同靚啫

回覆 iampizzamum 的帖子

開平相對荔天容易入D

回覆樓主

個人唔喜歡旅小個位置,投荔天一票

回覆樓主:

旅港111叩門卷易d

iampizzamum 發表於 17-7-13 16:29
謝謝解答。荔天和旅小只能選其一,魚如熊掌,好難取捨...

我會建議荔天。

荔天太難爭。 我會111 旅小, 再操fit D 小朋友去叩荔天。
今屆有人用呢個方法成功。

我個女今年升小一, 我發現不要盲目相信111 有分加的策略, 因為只要你小朋友係叻嘅,根本不用111,間間學校都會收。  如果你弱嘅,根本111 都唔會收。(今年大把人111 荔天,失落了。)

咁應該111 旅小,穩陣啲。 再揸住旅小去叩其他, 失敗都唔怕,因為你有旅小了。