用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 基督敎祟真vs 莫慶堯vs唐乃勤中學,那間較好呢? ...
go

基督敎祟真vs 莫慶堯vs唐乃勤中學,那間較好呢? [複製鏈接]

三間都在等叩門后的回覆。請問這幾間學校,從校風,學術方面比較,那間比較好呢?
   1    0    0    0

liangE 發表於 17-7-12 00:30
三間都在等叩門后的回覆。請問這幾間學校,從校風,學術方面比較,那間比較好呢?
...

崇,唐

elbar 發表於 17-7-12 07:04
崇,唐

崇真咩banding?
曦曦媽咪 ;-)

聽人講基崇多數學生係band 2. 我覺得這學校幾好, 因為有宗教背景, 同埋用英文教, 早會都係講英文, 英文應該會有進步. 設備又完善 (要交學費當然啦). 之前諗過如果我仔派唔到band 1都會去這間叩門.

ioi 發表於 17-7-12 15:09
聽人講基崇多數學生係band 2. 我覺得這學校幾好, 因為有宗教背景, 同埋用英文教, 早會都係講英文, 英文應該 ...

咁同st Margaret co educational secondary 昵?(emoji)(emoji)

liangE 發表於 17-7-12 15:10
咁同st Margaret co educational secondary 昵?(emoji)(emoji)

兩間那間較好?

liangE 發表於 17-7-12 15:10
sorry 咁我又唔知.

3间都是band2

直資英中vs  中中vs 英中

英文水平: 基督敎祟真> 唐乃勤中學>莫慶堯

zhuzhu 發表於 17-7-12 16:32
3间都是band2

Thank you

基崇我係用家英文語境 我仔 whatapps我都係用英文

hugub 發表於 17-7-12 17:10
基崇我係用家英文語境 我仔 whatapps我都係用英文

那樣很不錯,同學純品ma?

liangE 發表於 17-7-12 17:12
那樣很不錯,同學純品ma?
TTCA校風嚴....d學生唔差

Joancu 發表於 17-7-12 10:48
崇真咩banding?
崇真以九龍呎度計網友評為B2, 以北區呎度來計我個人評價好過北區B1C-B2A https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3441747&page=1#pid44434955

北區保良局馬錦明中學 http://www.plkmkmc.edu.hk/plk_xscj.asp 呢間係微調中中, 有2班英文班, 呢間係北區B1C-B2A 好熱門的, DSE 3322 (core subjects) - 41.1% (HK:36.6%) 我都覺得 DSE成績麻麻.  

請問長沙灣基崇是band幾?http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3402399&extra=page%3D2: DSE 3322 - 56.3% (HK: 42%) 基督教崇真中學直資俾EK 網友評為 Band 2B, 但DSE成績仲好過北區B1C-B2A 熱門馬明,我實際勝利,寧願阿女考EK網友口碑B2B直資但實際仲好過北區嘅B1C-B2A中學

zhuzhu 發表於 17-7-12 16:32
3间都是band2
基崇係直資,麻麻地,莫慶堯老師同學生都幾好

Loisb 發表於 17-7-17 18:00
基崇係直資,麻麻地,莫慶堯老師同學生都幾好

麻麻地,又有什麽根據?呢度有用家,吾好亂講呀!band 乜係睇DSE成績,有D传统英中夠話自己Band 1A, DSE 咪又係强人差意!咁呢類学校又应该评为band幾呢?

CheungAA 發表於 17-7-17 18:09
麻麻地,又有什麽根據?呢度有用家,吾好亂講呀!band 乜係睇DSE成績,有D传统英中夠話自己Band 1A, DSE  ...
其實學校間間教既野差不多(for考DSE) , 好與唔好只係講緊收返來既係咩學生.... TTCA係較新既直資, 頭幾年收返來的兵仔眞係麻麻地.... 但5-6年前開始收band 2 生多, 亦有部份係崇小band 1 生.... 以我觀察所得明年DSE成績肯定會有好大進歩, 因為TTCA有好幾位讀3.5X既高才生....
我作為用家, 我囝在TTCA的得著係 : 英文進歩左好多 , 現在佢係睇英文報紙, Whatapps 係打英文既.... 自己已經定好jupas的志願.... 做人有目標, 做事非常有責任心... 樂於助人 , 作為父母我收貨(你知啦而家時下d細路好多甩皮甩骨)

hugub 發表於 17-7-18 11:07
其實學校間間教既野差不多(for考DSE) , 好與唔好只係講緊收返來既係咩學生.... TTCA係較新既直資, 頭幾年收 ...

聽到你咁講真係放心晒!我阿仔好受同學影響!希望入邊啲同學仔個個都純樸同乖啲啦

hugub, 我見中四好多人讀M1, M2, 亦有个別同学渎M1/M2 plus phy chem bio WOOW!!!!! 有点似是未來狀元的感覚

CheungAA 發表於 17-7-18 18:19
hugub, 我見中四好多人讀M1, M2, 亦有个別同学渎M1/M2 plus phy chem bio WOOW!!!!! 有点似是未來狀元的感 ...

出年小女小六選校,都心儀基崇,請問學校音樂氣氛如何,女兒較喜歡音樂,但要來年才有時間去開放日,想現在知多D,謝!

CheungAA 發表於 17-7-18 18:19
hugub, 我見中四好多人讀M1, M2, 亦有个別同学渎M1/M2 plus phy chem bio WOOW!!!!! 有点似是未來狀元的感 ...
DSE Normal 4C(主科) + 2X (2選收科) , 數叻既同學會修 M1 或 M2 (唔會2科一齊收) , 再叻d既就收多科選修科
‹ 上一主題|下一主題