用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中二暑期班
go

升中二暑期班 [複製鏈接]

仔仔升中二, 應該比佢玩定報暑期班?  個性太懶散, 由小二開始每年均會報暑期學習班, 每天2小時. 返足整個暑假, 一直無怨過.

但到中學啦, 仲有無咁既需要?

升左中學之後, 成績真係好一般, 勉強升到班.  想針對IS 同其他 history, geog, CH

得中英數幫到手先升到班. 但都只係合格多d, 因為佔分重, 所以平均分都可以合格.

0    0    0    0

如果你緊張成績,照報學習班,咁一日都係2hrs姐,其餘時間俾佢自由活動,冇衝突呀!或者你俾佢自己揀報咩興趣班,佢唔鍾意既由佢自己玩又好、出街玩又好,睇上去好似民主D你揀一樣佢揀一樣

佢懶散你唔谷佢只會更懶散,除非佢有其他野好叻好叻唔駛靠成績搵食(不過如果你留O係香港地就真係難D)

回覆樓主:

合格多D, 其實好好

Rainy 發表於 17-7-11 16:35
仔仔升中二, 應該比佢玩定報暑期班?  個性太懶散, 由小二開始每年均會報暑期學習班, 每天2小時. 返足整個暑 ...
中學讀書好靠孩子自己,家長幫倒嘅其實不是太多,所以良好學習態度必須從小培養。懶散開想佢勤力絕對有難度,既然成績只屬一般,可襯暑假報下暑期班增值,要求佢暑假睇課外書,長遠都要孩子自己肯改善才有幫助,若懶散持放棄態度,點幫都冇用。
‹ 上一主題|下一主題