用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 唐乃勤2017-2018
樓主: easonkinki
go

唐乃勤2017-2018  

heismama 發表於 18-7-25 18:10
請問大家讀左一年覺得呢間學校如何?

仔仔讀左一年,好享受中學生活,識左一班新朋友。有d成績好嘅同學轉左去長天,顏寶鈴,亦有成績追唔上轉左去中中。
我有一個陳B仔一個陳B女仲有一個陳大B!

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

heismama 發表於 18-7-25 18:10
請問大家讀左一年覺得呢間學校如何?

我又覺得幾好,老師都有愛心同耐性,因為我仔都係百厭星。

欺凌問題,基本上每間學校都會出現這樣情況,名校仲嚴重,只係家長為了Band 1學位敢唔敢將件事化大。

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

今日報紙報導莊高擬脫龍, 因為唐初收生程度不理想, 我估計今年課程會更谷

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E4%BF%9D%E8%89%AF%E5%B1%80%E8%8E%8A%E5%95%9F%E7%A8%8B%E9%A0%90%E7%A7%91%E6%9B%B8%E9%99%A2

from 保良局莊啟程預科書院wiki:

歷史
莊啟程預科書院的地址前身是「詩歌舞街官立學校」及胡忠中學舊址,在1991年創立。得蒙保良局庚午年主席莊啟程捐撥100萬港元開辦經費而成立。

直至2008-09學年,書院只開辦中六至中七的預科課程。2009-10學年起,因應香港實行三三四高中教育改革,書院同時開辦新高中課程。

2012-13學年,書院全面轉型為高中書院,開辦中四至中六的新高中課程,但保留「預科書院」校名。[1]

莊啟程預科書院家長教師會於2018年7月9日向全校家長發通告,表示該校「擬於兩或三年後開始招收中一學生,並逐步發展成為一所24班的完全中學(中一至中六)。這發展方向已於2018年6月25日獲本校法團校董會原則上批准,現正進行諮詢。......經初步的諮詢(包括全體老師及家校會)後,現時有Plan A(於2021年9月1日起開始招收中一)及Plan B(於2020年9 月1日起開始招收中一)兩個方案......」。莊啟程預科書院家長教師會發通告邀請家長於2018年7月21日下午2:30至4:00到莊啟程預科書院禮堂出席家長諮詢會。意即莊啟程預科書院有可能獨立發展成為一所有24班的中一至中六級的完全中學,與唐乃勤初中書院的一條龍關係亦有可能因而結束。