用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 長天報到區
go

長天報到區   [複製鏈接]

請問有無同學仔入咗長天? 可在這裡交流一吓
   3    0    0    0

silvia_ng 發表於 20-1-11 12:30
成績佔50%,面試時又醒定嘅話,都幾大機會啦!Good luck and all the best!

Thx ar.
我都叫我仔面試記得講下嘢(emoji)

MrsnMrX 發表於 20-1-9 15:32
小五下、六上級1x ,無任何獎。自行入嘅機會難嗎?

成績佔50%,面試時又醒定嘅話,都幾大機會啦!Good luck and all the best!

小五下、六上級1x ,無任何獎。自行入嘅機會難嗎?

長天家長, 可否分享下大家是1B 還是1C入到的, 謝謝!

醒目開學勳章 王國長老

學校討論區禁止交易活動 ( 2017年7月3日生效 )

自2011年9月,可於學校討論區進行二手校服及專屬書包交易活動後,屢見有跨版式違規重複張貼,部份校區更充斥交易(徵/售/換/送)主題,影響家長交流討論,有見及此,由即時起,禁止校區任何交易活動,今後所有學校專屬用品之交易,必須按站規 ,發表於EK二手市場並選用合適分類

校區交易主題處理之安排 :
1. 校區內,現存的所有交易主題,會搬移到<回收文章>版區
2. 2017年7月3日至31日,為適應期,如有違規的交易主題,會搬移到<回收文章>版區
3. 2017年8月1日後,如有違規的交易主題,會搬移到<違規文章>版區

屢次違規者,可被警告或禁言,嚴重違規更可被永久禁止訪問
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆樓主:

silvia_ng 發表於 19-7-11 11:05
校網有呢個提醒
Notes for S1 Registration (2019-2020) 2019.07.10
Date : 11.7.2019(Thur) to 12.7.2019 ...

謝謝你

Yvonnehoney 發表於 19-7-10 10:20
想請問註冊是否需帶備現金呢? 校服和課本是否需註冊時購買? 先謝謝各位幫忙解答
...
校網有呢個提醒
Notes for S1 Registration (2019-2020) 2019.07.10

Date : 11.7.2019(Thur) to 12.7.2019(Fri)

Time : 09:00–12:30 & 14:00–16:00

• S1 students who are allocated to our school should register with the parents/guardians.
  • Please bring the following documents:

(a)        Hong Kong Identity Card

(b)        Admission Slip

(c)        Allocation Slip

(d)        Copy of P.6 academic report (2018-2019 school year)

(e)        A student photo (Please write down student name on the back)

(f)        Copy of the cover of the bank passbook and inner page with account no.

(g)        Miscellaneous fees of around HK$3,000 (Fees must be paid by cash to complete the registration. The fees include the "S1 Bridging Course" fee, class fee, exercise book fee, PTA fee, student union fee, teaching materials and activity fees, etc.)

novmami 發表於 19-7-9 18:30
大家好, 阿仔乙一抽到入長天!  我見學校個CALENDAR寫咗12/8開始有BRIDGING COURSE, 我睇學校簡介應該係2星 ...
註冊時/考分班試果日應該會話你知BRIDGING返幾點,24/8 (SAT)家長都要預留時間出席迎新日,好似下午開始的。

回覆樓主:

想請問註冊是否需帶備現金呢? 校服和課本是否需註冊時購買? 先謝謝各位幫忙解答

大家好, 阿仔乙一抽到入長天!  我見學校個CALENDAR寫咗12/8開始有BRIDGING COURSE, 我睇學校簡介應該係2星期, 但係無寫時間, 有無家長知道大概時間係幾點?  因為嗰兩個星期有好多暑期活動 =)  唔該曬!   

Yvonnehoney 發表於 19-7-9 11:39
有幸入左長天,各位多多指教
恭喜哂! 歡迎加入長天大家庭!

回覆樓主:

有幸入左長天,各位多多指教

silvia_ng 發表於 19-7-7 22:12
仲有位。只係冇左early bird offer咋!到果晚一定要同你相認呀!   上次排長75 歲生日有去嗎?
...

No.

silvia_ng    發表於 19-7-8 14:11
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 19-7-5 21:50
我知道遲了,星期一問一問校務處是否還有位,CEO都想去。

仲有位。只係冇左early bird offer咋!到果晚一定要同你相認呀!   上次排長75 歲生日有去嗎?

我知道遲了,星期一問一問校務處是否還有位,CEO都想去。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-9-14 23:53
我當年有份成立中樂團!

大師兄!2020年2月29號,長天50周年晚宴,你會否出席?我會去呀!到時如果你去,可以相認下喎

evabbq 發表於 19-5-2 13:19
請問各位
長天有無叩門位,需要曾經報過自行才可以叩門嗎?
請多多指教~謝謝!

有叩門位,冇要求自行一定要揀過。叩門表格已上載校網。

HoTinMom 發表於 17-8-9 21:36
下星期有一天要帶運動服上堂,如未買到運動服是否應着小學的運動服?

請問你小朋友成績屬band 幾及強項能扣入長天。謝謝你!
‹ 上一主題|下一主題