用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想請教一下banding 問題。。
go

想請教一下banding 問題。。 [複製鏈接]

如果老師不肯答band 1大約是頭幾多名,只告訴你“頭六十名左右可以穩入直屬中學”。
要知直屬關係是收band 1和2, 那麼老師的意思是頭六十名是學校的所有band 1 or 學校的所有band 1 &2?
因為乙ㄧ抽獎冇眼,假設band 1先收,那剩下的位的是band 2抽, 所以“六十名穩入”只能用於“六十名是band 1”或“六十名已經是全校的band 1 and 2”吧,對嗎?
謝謝指教
   2    0    0    0

回覆樓主

頭60係穩入,我會理解係B1生,B2一定唔夠穩,理得你係ABC,不過,要減番D跳船既,可能得番少少地既好穩~~

回覆 mcl203 的帖子

那如果60名已是全校的band 1 and 2, 其餘全部是band 3,那60名穩入也是成立了, right?那這間學校估計只有30名band 1 and 30名band 2....

cmchang0927 發表於 17-7-10 16:20

那如果60名已是全校的band 1 and 2, 其餘全部是band 3,那60名穩入也是成立了, righ ...

嘩,對母校咁無信心~~~

用番你早2年D升中數據,剩係已知跳船去其他B1中學都成30人,若頭60係B1+2,即係得番30人係B1+2,但中學都用咗>60個直屬位,最終收番80人,若有~50人係B3生,一則B3生唔可以用直屬位,二則若咁多B2+3生,點可以符合85%全港頭40%既英中資格,要快過港華轉直資先解決到~

啊!你說得甚對。。其實我係對仔冇咩信心,band 1和band 2的自行完全不同做法,好怕我以為佢剛好band 1,原來竟然係band 2就大鑊鳥。。唉!以前家姐學校完全不用煩惱這些,止蝕位知道係邊,可以進取好多。。anyway, thanks

cmchang0927 發表於 17-7-10 16:45

啊!你說得甚對。。其實我係對仔冇咩信心,band 1和band 2的自行完全不同做法,好怕我 ...

入埋男拔都可以唔使担心啦...一樣可以進取D ~~~

要計清楚71個直屬位 + >30個跳船人仕...B1+2成百人架...偏離67%唔大機會 ~~~

‹ 上一主題|下一主題