用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 PHY and Bio 邊科容易讀?
樓主: goodfriend1210
go

PHY and Bio 邊科容易讀?

hehehaha2017 發表於 17-7-12 23:28
我看過幾間 BAND 1 A 的男女校中學

PHY 成績遠超BIO
B1A中學,物理好多時都計啱數,無得扣分,所以可以幾乎滿分;生物學有唔少描述部分,marker 感覺你唔係答得完美,每題扣你一分、半分,咁就少粒星星。

王家爸爸 發表於 17-7-13 12:33
B1A中學,物理好多時都計啱數,無得扣分,所以可以幾乎滿分;生物學有唔少描述部分,marker 感覺你唔係答得 ...

所以Physics嘅cut-off score都高D。

hehehaha2017 發表於 17-7-12 23:28

PHY 成績遠超BIO

果幾個同學科 Chem 及 英文 考成點?

回覆樓主:

我大仔數理ok,但又好好記性,中三時中西史、地理全部9字頭,理科就7字8字頭,好明顯係文科人,佢選科時都諗左好耐,但最終佢只為興趣去選,全理科+M2, 現在中四已經讀完了,理科成績ok, 佢回想起選科,憑興趣,絕對冇後悔。

佢話phy容易過Bio

我朋友大仔讀PHY CHEM BIO, 平時學校成PHY 好過BIO, 但DSE 出來BIO 拿了5**, PHY 只得5, 細囡今年考DSE BIO 5**, 我囡只取5.

austism 發表於 17-7-20 09:53
我大仔數理ok,但又好好記性,中三時中西史、地理全部9字頭,理科就7字8字頭,好明顯係文科人,佢選科時都 ...
我仔都有d似你仔情況,選科會左右為難,講真大學讀咩科我覺得無所謂,只是想DSE盡取高分,所以,好怕高中選錯科。

唔知男仔到高中邏輯思維會增強嗎?

我大仔數理ok,但又好好記性,中三時中西史、地理全部9字頭,理科就7字8字頭,好明顯係文科人,佢選科時都 ...

我以為你講緊我屋企嗰個情況一樣

補充一句,阿仔中三時econ超好,全級頭三,bio只是中上,佢居然堅持bio, 我尊重佢,結果現在讀得好好

hogwarts 發表於 17-7-11 08:46
可能我理解錯,就算物理高分過生物,無必要兩科都放棄?個人覺得商科完全沒有必要中學時候讀。

如果沒有 ...

我覺得佢吾開bafs用呢個理由有少少牽強時代會進步,在適當時破舊立新係有需要。商業知識都算係知識一種,早些少俾有興趣從商學生接觸都吾係壞事。小兒都係讀呢科,我覺得我仔而家理財觀念強左,都幾受用。

1773 發表於 17-7-20 14:35
補充一句,阿仔中三時econ超好,全級頭三,bio只是中上,佢居然堅持bio, 我尊重佢,結果現在讀得好好:funn ...

興趣好重要

goodfriend1210 發表於 17-7-10 11:47
數學全級前五,原先選擇了BIO, 後來又覺得PHYS有興趣D,但大多數人都話PHYS 難,BIO 又好似現在冇乜興趣, ...
唔可以BIO, PHY都TAKE嗎?

2jkidsfather    發表於 18-5-25 07:56

goodfriend1210 發表於 17-7-10 11:47
數學全級前五,原先選擇了BIO, 後來又覺得PHYS有興趣D,但大多數人都話PHYS 難,BIO 又好似現在冇乜興趣, ...
昨天同個在讀地區名校男生傾過偈,佢科數級頭1,2名,讀緊PHY,CHEM,BIO。

聽佢講,PHY就一定要理解,冇得背,如果理解能力+邏輯性強適合讀PHY;

BIO就需要背,但不等於照抄書,考試也要靈活變通答中老師想要既POINTS.

回覆樓主

October. 發表於 18-5-20 09:59
昨天同個在讀地區名校男生傾過偈,佢科數級頭1,2名,讀緊PHY,CHEM,BIO。

聽佢講,PHY就一定要理解,冇得 ...

認同

October. 發表於 18-5-20 09:59

聽佢講,PHY就一定要理解,冇得 ...
BIO除咗需要中points外,仲需要justify你既points同elaborate你既arguments。

PHY 成績遠超BIO

Bio 好似不是醫科的必修科……