用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 JUPAS 怎麼樣派位?
go

JUPAS 怎麼樣派位?  

各位樓主,請問JUPAS 是怎麼樣派位?
是否好似升中?派完A1,再派A2.......

請指教

push!

http://www.jupas.edu.hk/tc/page/detail/648/

回覆樓主:

請問jupas有無得扣門架?放榜後派5 入理想既大學可5 可以去扣門架?定還是現在放榜前都可以去考呢?

回覆 多利是 的帖子

應該無扣門E家野,,,之前聽D 學友社講座講....佢地有電話可打去問....

http://student.hk/site/

回覆 多利是 的帖子

係冇叩門呢樣野,除非你因為有 1 科唔達標而所有其他科 5**,咁樣大學有機會考慮你(provided that you're not studying the subject you failed in DSE)

Unclejt 發表於 17-7-10 17:11
http://www.jupas.edu.hk/tc/page/detail/648/
我睇完都唔明係點派

根據分數派? 分數高先派? 但又聽人講先派BAND A, 即係你張個志願排得高, 而分數比另一位同學低, 個SYSTEM 會先派比你?

有冇人可以詳細少少講?

个学生明点填JUPAS就夠啦……家長知黎做乜?禁大个人,应該識為自己前途做決定啦……

Yanamami 發表於 17-11-14 17:30
个学生明点填JUPAS就夠啦……家長知黎做乜?禁大个人,应該識為自己前途做決定啦…… ...
To the point

they are no longer secondary students

个学生明点填JUPAS就夠啦……家長知黎做乜?禁大个人,应該識為自己前途做決定啦…… ...
但我有興趣去了解, 作為一項社會制度去認識。

好似我沒有小孩唸小學了, 但我仍有興趣知道升小制度係點, 唔怕被人老點

又好似孩子讀緊官津, 不會考直資, 但直資運作到底係點, 我有興趣架

MC1128 發表於 17-11-14 18:27

好似我沒有小孩唸小學了, 但我仍有興趣知道升小制度係點, 唔 ...
你係職業病

MC1128    發表於 17-11-14 18:50
MC1128    發表於 17-11-14 18:50

MC1128 發表於 17-11-14 18:27

好似我沒有小孩唸小學了, 但我仍有興趣知道升小制度係點, 唔 ...
me too

認識多樣野有咩問題,唔明點解D人咁鍾意話人,我想識多樣野同人分享唔可以咩?
我仔/女係知個機制,佢唔洗我教,唔洗我幫佢選科,同我想知多樣野係2回事。

Yanamami 發表於 17-11-14 18:45
你係職業病

我冇職業病,不過都好奇!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我都是讓他自己作決定,沒有抵觸的。

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

有求知慾永遠係好事……我相信MC同陳sir想瞭解制度係会自己上網揾答案~

又聽人講先派BAND A, 即係你張個志願排得高, 而分數比另一位同學低, 個SYSTEM 會先派比你?”
Does it make sense? 禁个个唔洗-分都不能少,全部擺A1就可以了……

Yanamami 發表於 17-11-14 21:22
有求知慾永遠係好事……我相信MC同陳sir想瞭解制度係会自己上網揾答案~

“又聽人講先派BAND A, 即係你張個 ...
呢個解釋係大學INFO DAY 聽到的,你要質疑都冇辦法

你憑咩質疑我冇上網找料,連條片都睇完,唔明才上來再問,你唔答唔洗咁話人囉!

Yanamami 發表於 17-11-14 21:22

“又聽人講先派BAND A, 即係你張個 ...
好似係真㗎喎.... 不過當然大學有最終決定權

cpecpr 發表於 17-7-9 18:01
各位樓主,請問JUPAS 是怎麼樣派位?
是否好似升中?派完A1,再派A2.......
好似係派完band A再派Band B

當然有exceptional case.... 大學可能收一個將program放咗喺band B 但係高分嘅人(假設嗰個人band a嗰啲program唔收佢)

chocolatebean 發表於 17-11-14 21:42
呢個解釋係大學INFO DAY 聽到的,你要質疑都冇辦法

你憑咩質疑我冇上網找料,連條片都睇完,唔明 ...

我聽到你講,我以為我的理解已經Outdated,所以看完條十幾分鐘的影片,看完,我明白我的理解仍然正確的!

你再看短片,要留意分階段,在香港任何教育,最重要是分數行先,所以有不同學生各有 rating,越高分越排得前。然後考慮個別學位收生人數,及學生個人對不同科目的優先次序!

我都特別留意 Band choice 的重要性,看完成條短片,所謂 Band choice 只是另一個方式表達學生個人的取態及優先次序!

當個學生 rating 高,而且是學科是首選,自然是合理地入到。好嘞,另一個學生 rating 低,排得后,你在短片中見到白色1仔的申請人,會在臨時保險線之下,好大機會冇機會。

反而排得前非首選的學生就有得留低,就要看他在個人首選的機會,如果 rating 又夠高,又夠 quota,自然會入他的首選。而先前的位多出一個,咁就有人可以敗部復活,執雞入到首選。你可能覺得低分入到,但同時要明白另一個學生的首選才是他的至愛,他只是捨棄其他人的第一學科!

香港教育一直都是玩分數,你分數夠高,有得簡先至係老闆!

你去 info Day 果位介紹者照計冇理由唔知,可能你先入為主!幸好你肯去澄清,求真!

我想知邊間大學的 Info Day.

等我估,X德X物

Yanamami    發表於 17-11-15 10:49
ivory0915    發表於 17-11-15 10:48