用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 JUPAS 怎麼樣派位?
樓主: cpecpr
go

JUPAS 怎麼樣派位?   [複製鏈接]

Unclejt 發表於 17-11-18 14:47
說不明朗,是因為我們不完全知道每個課程將學生排序的方法。如dse同分,則根據甚麼準則等。但因為他們不知 ...

大學可以唔需要知道學生放個課程喺邊個Band,衹需通知JUPAS邊個Band加/減幾多分咪OK。

LingChiBaBa 發表於 17-11-18 16:47
大學可以唔需要知道學生放個課程喺邊個Band,衹需通知JUPAS邊個Band加/減幾多分咪OK。
...

JUPAS 唔會幫手計分,他要的只是每個 programme 的 priority list。

Unclejt 發表於 17-11-18 17:26
JUPAS 唔會幫手計分,他要的只是每個 programme 的 priority list。

咁咪有矛盾。Iteration process 嘅rating 計Banding 分,但院校又唔知道個考生Banding,咁JUPAS唔計,邊個計?

LingChiBaBa 發表於 17-11-18 19:06
咁咪有矛盾。Iteration process 嘅rating 計Banding 分,但院校又唔知道個考生Banding,咁JUPAS唔計,邊個 ...

唔係唔知 banding,只係唔知係 a1,2,3或者b4,5,6啫。

Unclejt 發表於 17-11-18 12:43
有成績好的學生不將 medi 放 Band A,即是說他其實並不多想當醫生,入不了 medi,不是 medi 唔收,而是入 ...

所以我用了physio 做例子. 這科也是要求放係Band A 才有interview.

4c+2x: 34分, 放physio 在B1 , 可能會失落埋. (A1, A2, A3 又唔收)

Unclejt 發表於 17-11-18 19:22
唔係唔知 banding,只係唔知係 a1,2,3或者b4,5,6啫。
係喎。我原本諗緊A1, A2, A3會唔會加唔同嘅分。

chocolatebean 發表於 17-11-15 11:11
謝謝你詳細解答!

你講的我都係咁理解, 正常情況係派左高分先 (包括計埋INTERVIEW分, ETC) 才派低分者

del

我記得jupas係派完band a再派band b

好似係

cpecpr 發表於 17-7-9 18:01
各位樓主,請問JUPAS 是怎麼樣派位?
是否好似升中?派完A1,再派A2.......

Jupas網站的video已經講得很清楚。考DSE成績叻的揀先,每年總有學生自視過高,分數唔夠高但是在band A 揀醫科/law, 結果有可能DSE成績比他差的同學入三大,他只入八大。
要避免這種不幸的情況,是DSE放榜後改選學系時,請教學校老師,不要自把自為。

大家都知大學先揀DSE成績叻嘅,但Jupas網站的video講“院校並不只取決於其DSE成績。

bks2014 發表於 17-12-1 22:54
Jupas網站的video已經講得很清楚。考DSE成績叻的揀先,每年總有學生自視過高,分數唔夠高但是在band A 揀 ...

請教,既然成績叻的揀先,點解會出現成績較差的人三大,而較好的只入八大,thx!

wendyw 發表於 17-12-2 10:28
請教,既然成績叻的揀先,點解會出現成績較差的人三大,而較好的只入八大,thx!
...
可以有N個理由. 大把非三大科收生分數高過三大科. 同一科也有人首選非三大. 甲學生把某科放band B, 乙學生放band A. 乙學生入那科的機會遠高過甲學生.

cow 發表於 17-12-2 11:48
可以有N個理由. 大把非三大科收生分數高過三大科. 同一科也有人首選非三大. 甲學生把某科放band B, 乙學生 ...

如果甲學生成绩好過乙學生,甲學生的 Band B 會行先過 乙學生的 Band A.

Am I correct?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

好多學科唔收bandB.

Unclejt 好清楚JUPAS的運作, 其餘有啲就...

每個課程會按學生的DSE成績,課程放的band(ABCDE), 同其他因素,作出一個收生list.

有了收生list後,便沒有分數了.JUPAS會按學生志願同收生list派位給學生.同一課程,如A排在B前,A把課程放bandE,B把課程放bandA,A也較B優先入那個課程,即如只有一個位,也會給A。

所以每個band的排位(如bandA),永遠是最想讀的放A1, 之後A2,A3. 把某課程放bandA,bandB會影響課程收唔收你同排位,但放A1A2A3,不會影響課程收唔收你同排位。 

*** JUPAS不同中學派位 ***

cow 發表於 17-12-2 22:32
Unclejt 好清楚JUPAS的運作, 其餘有啲就...

每個課程會按學生的DSE成績,課程放的band(ABCDE), 同其他因素 ...

你讲的A排在B前是指DSE成绩A好過B嗎?

回覆 hw1115 的帖子

某課程收生list排位.

wendyw 發表於 17-12-2 10:28
...

不自量力,自視過高,沒有諮詢老師
例如某人的分數肯定可以入中大會計/工程/數學系,但分數不夠入醫科。。但此人不自量力,把band a 的三個選擇全部填醫學,牙醫。白白浪費了機會。只好跌落下一輪band b. 而且是等成積比他差的其中同學選完band a 後才輪到他選band b。

所以自量很重要。

bks2014 發表於 17-12-4 09:37

只好跌落下一輪band b. 而且是等成積比他差的其中同學選完band a 後才輪到他選band b

課程放bamdA是重要,但問題不是等成積比他差的其中同學選完band a 後才輪到他選band b。而是睇某個課程點睇學生把它放bandB。如果課程對放bandA或B一樣處理,他還是比成績較他差而放bandA的學生佔優。
‹ 上一主題|下一主題