用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 小肌肉發展遲緩,認知問題
go

[其他] 小肌肉發展遲緩,認知問題

小朋友三歲已做評估小肌肉發展遲了一年,而家也認不到顏色..

已在crest 一星期兩堂訓練,我想問有冇上門家教老師/ 職業治療師可介紹?黎緊k1,想趁呢段時間train 多d, 但本人是在職媽媽,實在沒太多時間在家與小孩訓練

Catcattherine 發表於 17-7-9 20:04
我阿仔上緊個, 都唔錯,有需要可pm 你

Pls would you give me some info, million thx!!

回覆樓主

兩位可唔可以都pm 我有關資料呀? thanks a lot!

Ckting 發表於 17-7-10 22:08
兩位可唔可以都pm 我有關資料呀? thanks a lot!

I dunno how to PM, u can pm me first

Catcattherine 發表於 17-7-9 20:04

Sorry 我吾識pm你,麻煩你pm 我吖,thx

如果只係小肌肉同認知問題,做密集式治療應該好快搞得掂,因為職業治療師唔會教小朋友認知架

可否也pm 我?thanks a lot !!

可否PM我,謝謝

Sorry, would u mind pm me the details, thx

回覆樓主

Catcattherine 發表於 17-7-11 22:32
Pm 左你啦, 希望幫到手

Many thx!

可PM我嗎?謝謝

ilovecat1234 發表於 17-7-8 23:23
小朋友三歲已做評估小肌肉發展遲了一年,而家也認不到顏色..

已在crest 一星期兩堂訓練,我想問有冇上門家 ...

其實你已經有上堂
要做的是家居訓練, 帶小朋友去多d公園, 玩沙灘, 玩泥膠/訓力膠 !
家長多點同他玩, 又玩又講又教 ! 

subb 發表於 17-7-25 10:36
其實你已經有上堂
要做的是家居訓練, 帶小朋友去多d公園, 玩沙灘, 玩泥膠/訓力膠 !
家長多點同他玩, 又玩 ...
其實 Subb 講得好啱,更何況上太多堂的話,小朋友一唔夠休息時間就比較難集中精神,變相浪費寶貴嘅時間。

好嘅OT我有認識嘅,但大家傾開偈都覺得小朋友唔夠休息時間、冇得去玩、唔駛自己揸住隻杯飲水依舊都喺一啲不停重複而且令治療師頭疼的情況。

先睇吓小朋友作息是否足夠,再同宜家合作緊嘅治療師傾傾吓有冇需要加堂。 再者好嘅治療師上門費用唔會平,亦有可能都係要求家長帶小朋友去多啲公園。 當然如果你想要2nd opinion 就另當別論。

利申:我唔係OT