用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈一後很失望
go

呈一後很失望

Delete

little_yolky    發表於 17-7-10 12:51

cy36baby 發表於 17-7-8 17:27
剛剛知道呈一後排名,很驚嚇,竟然跌落band 3, 冇唔合格,只是視藝同音樂C, 數,常,聖A, 其他B, 現在不知 ...

人人都發力, 不進則退, 唯有呈二及呈三努力追上band 2嗰pool到。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

剛剛知道呈一後排名,很驚嚇,竟然跌落band 3, 冇唔合格,只是視藝同音樂C, 數,常,聖A, 其他B, 現在不知 ...

視藝同音樂可以影響很大,呈分試,個個都發力,分數個個都近,去年亞仔雖然級13,但視藝只得B, 結果呈分試排名就變成30幾

樓主要痛定思痛,要知道貴校的視藝,音樂的呈分準則,才能對症下藥。好似我校,平時功課佔30%, 上課表現20%, 呈分考試50%, 亞仔畫功麻麻地,只好平時功課找人指導下,終於第三次視藝呈分有A grade la

回覆樓主:

視藝,音樂都要溫

我仔衰係視藝,6年級轉咗視藝老師,以前個位老師點都俾個B, 雖然係最低分既B, 但成績表望落都好睇啲吖,但6年級3次考試都係C, (emoji) 我自己睇到佢其實進步咗㗎! 另外,啲同學係呈分時真係會發力,所以真係要俾心機。

chun媽 發表於 17-7-8 18:00
視藝同音樂可以影響很大,呈分試,個個都發力,分數個個都近,去年亞仔雖然級13,但視藝只得B, 結果呈分試 ...

怪我忽略了這兩科的影響,阿仔視藝一向差,音樂就跌左

chun媽 發表於 17-7-8 18:04
樓主要痛定思痛,要知道貴校的視藝,音樂的呈分準則,才能對症下藥。好似我校,平時功課佔30%, 上課表現20 ...

視藝係學校做,唔知點指點佢,請指教

紫蘿蘭 發表於 17-7-8 18:35
我仔衰係視藝,6年級轉咗視藝老師,以前個位老師點都俾個B, 雖然係最低分既B, 但成績表望落都好睇啲吖,但 ...

最慘其他同學自己識發力,但我個仔就一樣懶懶閒,得我發力

中丶英丶數比重X9,如果冇A已排到后了。呈二及呈三加油!

chun媽 發表於 17-7-8 18:00
視藝同音樂可以影響很大,呈分試,個個都發力,分數個個都近,去年亞仔雖然級13,但視藝只得B, 結果呈分試 ...
我仔VA長期B,C亦有过

回覆樓主:

我校今年有個小五同學仔,3A1B,視藝A音樂B, 結果呈分排名跌到100,可見競爭劇烈

回覆樓主:

去年小五,亞仔藝視82分,因5分制的關係,我校82,81會拉下,變成80分,相反如果83 就拉上,變成85, 當時,我立即call教務主任,我話如果藝視有85分,排名如何?教務主任話呈分排名可提高10名,可見大家分數好貼近!

cy36baby 發表於 17-7-8 19:06

好難指教,因每間學校視藝音樂的呈分試評分準則不一,最好星期一立即call視藝及音樂老師,先了解評分準則,跟住問亞仔今次視藝同樂音有何不足,問老師如何改善!
要快啦!放暑假就難搵老師!

回覆樓主:

如果視藝同音樂是包括平日的功課,那就易得多,視藝功課找人指導下

chun媽 發表於 17-7-8 19:29
好難指教,因每間學校視藝音樂的呈分試評分準則不一,最好星期一立即call視藝及音樂老師,先了解評分準則 ...

好⋯謝謝你

cy36baby 發表於 17-7-8 19:06

如果係學校做,咁就無計!你識唔識6年級的同學仔?如果識,那就好辦,立即問下今年視藝畫什麼題目,相信萬變不離其中,即使明年小六視藝題目不同,也可以作為參考,叫亞仔在暑假時,畫下,搵人教下,drill 下視藝科[最好睇下校内網站有無登6年級視藝作品?參考參考]

回覆樓主

又想問大家而家學校提供個排名係同區定全港?

chun媽 發表於 17-7-8 19:36
如果係學校做,咁就無計!你識唔識6年級的同學仔?如果識,那就好辦,立即問下今年視藝畫什麼題目,相信萬變 ...

好主意,後悔冇上來收料(emoji)(emoji)

cy36baby 發表於 17-7-8 19:37
又想問大家而家學校提供個排名係同區定全港?

應該係本區的