用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2017中學文憑試成績及入大學率 (更新1392 1/1/2019 1 ...
樓主: greenapple1093
go

2017中學文憑試成績及入大學率 (更新1392 1/1/2019 11:05)  

retriever 發表於 17-12-9 12:37

個人覺得,涉覆蓋率既統計數字,先較有參考意義。平均比 ...

十分認同你的見解.

响"數據分析"裡,只抽出""單一項目平均率""來做"""事情結論""",未免欠缺((廣度和闊度))呢!可讀性亦變得低呢!同政客人事"段章取義"有咩分別呢?!?!?!由於99%或以上學校無咁有桔士詳盡分享學校成績數字,個人比較喜歡用多個"""單一項目平均率"""來作"""合併分析""",盡量得到更深入和準確的有用數據資料呢!

個人覺得,涉覆蓋率既統計數字,先較有參考意義。平均比 ...

有幾大參考價值呢?

如果話你知180人中有30%可以5科同時取得5+, 除咗知道有30%叻學生,可以知道D乜嘢好係極具代表性呢?

同樣道理,令朗/令千金唔一定同個30%有關,所以資料又係廢物。

而且就算以前人地年年達100%,令朗/令千金都可以係零的突破個一位
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

EK果然臥虎藏龍,齋睇人地學校人均考幾多科就可知間學校既學生drop科率多少。蘇師傅同玲玲姐應該要嚟拜師學藝。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

似乎EK有容得下的討論 ; 無容得下的數據分析見解喎?!

只見一個個大表格,滿戴數字,滿佈趴趴偽述語言。

我與我的jm們响EK成長,好希望這裡仍然堅守著與別不同的討論區,不同之處是,建立互助,互相尊重,為討論而討論,為長知識而討論,為助人而討論,不然,與普通的討論區有何分別呢!

hkpapa852 發表於 17-12-9 17:17
有幾大參考價值呢?

如果話你知180人中有30%可以5科同時取得5+, 除咗知道有30%叻學生,可以知道D乜嘢好係 ...

唔係同樣道理喎。

知道覆蓋率起碼有個譜。

淨平均數無譜喎,除非佢公佈埋標準差,仲有多少少成績分佈既信息。

retriever 發表於 17-12-10 16:18
唔係同樣道理喎。

知道覆蓋率起碼有個譜。

唔.....

其實你既要求頗複雜, 不如你舉例講吓有幾間學校有你想要既資料類型吧!

而且, 你既諗法引申咗另外一D問題:

1. 學校發佈咁複雜既訊息, 有幾多家長睇完會明白?

2. 大部份學校連基本既各科成績整體/個別科目表現都唔願意詳細公開, 你仲要求佢地花咁多心機去做D咁複雜既統計?

3. 部份有公開一D簡單數據既學校, 都用各種手法去粉飾厨窗, 你仲叫佢地攞D咁複雜既數據出嚟? 恐伯又要引出當年車公既籤文: 何為邪鬼何為神,神鬼如何兩不分

NT3 仁愛堂田家炳 PDF P.47
http://www.yottkp.edu.hk/downloa ... 251128550783732.pdf

同之前公佈既資料無乜分別

不過呢, 留意到佢P.27-33既資料......

好多直資學校都話佢地會盡快協助低收入家庭入讀, 唔會因學生背景而無得讀, 唔知有冇邊間直資, 有好似呢間津中咁, 做咁詳細既學生背景調查再公開埋出嚟俾大家睇吓, 到底佢地有幾咁支持基層學生入讀呢?

認同, 這個是其中一個指標看到學生的實力和努力. 亦比到前列的小學家長及同學選擇該"名"校的定位

RE: 2017中學文憑試成績及入大學率 (更新1267 11/12/2017 20:39)

回覆 greenapple1093 的帖子

Not sure if we use the same formula, it seems I get some different values for QC.  

P.1
5級或以上

4級或以上

33222 (%)

整體2級或以上

3大聯招

8大聯招

聯招學士

本地大學

區域

校名

人均

4主科平均 (%)

所有科目(%)

人均

4主科平均 (%)

所有科目(%)

灣仔
皇仁(QC) 1245

4.02

50.09%

55.61%

5.84

80.04%

80.77%

90.15%

60.15%

72.18%

請問,上網見到一間地區BAND 1中學,DSE成績如下:
最佳成績五科5**及三科5*,大學入學資格96.4%,經大學聯召獲取錄者95.7%
成績如何,算好嗎?請指教

YDLFATHER    發表於 17-12-14 00:03

hkpapa852 發表於 17-12-11 09:42
唔.....

其實你既要求頗複雜, 不如你舉例講吓有幾間學校有你想要既資料類型吧!
要求學校公佈成績分佈係冇可能,但家長諗諗數字背後意義其實冇壞,我對呢堆數字得來既過程更感興趣,有幾多真係全靠學校得來既成果,但我知係統計唔到
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

kikicookie 發表於 17-12-13 14:52
請問,上網見到一間地區BAND 1中學,DSE成績如下:
最佳成績五科5**及三科5*,大學入學資格96.4%,經大學聯 ...
迦密栢雨?

Band5 發表於 17-12-13 14:26
greenapple 呢個數係計埋M1同M2既成績

Band5 發表於 17-12-13 14:26

Level  5 +

Eng Lang

Chi Lang

Maths

LS

54.89%

42.42%

63.91%

39.10%

Average: 50.08%

Level  4 +

Eng Lang

Chi Lang

Maths

LS

84.96%

70.45%

86.47%

78.20%

Average: 80.02%

All subjects Level 4+ : (126 + 203 + 206 + 242) / 962 = 80.77%

All subjects Level 5+ : (126 + 203 + 206) / 962 = 55.61%

回覆 hkpapa852 的帖子

是啊,你咁都估到,勁!我諗緊大埔兩間,一間莫記,一間迦,但莫記唔見有SHOW成績,而迦有,但又冇出面個D顯示得咁詳細,所以想請教下,又諗緊試下北區鄧記,我小朋友佢又冇所謂喎

有全面準確的數據,仲有覆蓋率梗係好,但現實是很多學校連基本的資料都欠奉!既然有學校公布了某些數據,大家參考下又何妨?起碼知道大概學校的位置,每年考試都有差異,不要著眼於實際數字比較好。在Ek,不少家長都提大家找學校要多角度去了解,除了入U率,還有太多太多,既然如此,知道數據有不足的地方,再加上其他factor, 再自我分析,不是更好嗎?
希望數據與多元資訊並存

kikicookie 發表於 17-12-14 09:29

是啊,你咁都估到,勁!我諗緊大埔兩間,一間莫記,一間迦,但莫記唔見有SHOW成績, ...
柏兩一直無公佈較可用作比較既DSE成績 (如4+, 5+)

較難評估

莫記係2012-2013年有公佈DSE成績, 人均5係1.45, 估計5+比例係 2X%, 同年有28.2%學生升讀3大

如果水平無大變化, 應只屬B1B

hkpapa852 發表於 17-12-14 15:30
柏兩一直無公佈較可用作比較既DSE成績 (如4+, 5+)

較難評估

即莫記是1B嗎? 謝謝你意見

有 EK 會員提供呢幾年... 藍田聖保祿... 成績喎!

greenapple1093    發表於 17-12-17 09:07

請教 hkpapa852

有冇近年 鄉中,崇德,信義 DSE 成績比較 ..
謝謝..