用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2017中學文憑試成績及入大學率 (更新1392 1/1/2019 1 ...
樓主: greenapple1093
go

2017中學文憑試成績及入大學率 (更新1392 1/1/2019 11:05)   [複製鏈接]

EarlySun 發表於 17-9-20 11:19
睇圖數到132人。其實可以上校網有classlist對。另外,幅圖係pathway,唔係jupas results,可能有人有jupas ...
終於出咗幅圖
http://www.spc.edu.hk/content.php?id=82&mid=8-126

數落人數有132人, 3大共人, 即48.48%

但係用番之前既數字:

3322率: 80.9%
JUPAS offer: 81.8%
英文4+: 91.6%
數學4+: 84.6%

唔係個個可以用132做份母除得出個整數....... 比較接近既係:

3322率: 以131人作份母計
JUPAS: 以132人作份母計
英文: 以131人作份母計
數學: 以130人作份母計

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-9-20 11:36
終於出咗幅圖
http://www.spc.edu.hk/content.php?id=82&mid=8-126
連續三年個勢一路向上

b3410    發表於 17-9-20 12:18

回覆 hkpapa852 的帖子

想請教我咁理解有冇錯:

3 大 degree: 64
8 大 degree: 88
AD / HD (HK): 13
Oversea U: 22
Others: 9
Total no. of students: 132 (唔知是否等如參加 JUPAS 人數)

入U 率:
1) 3 大: 48.48%
2) 8 大: 66.67%
3) 海外: 16.67%
Total : 83.33%
JUPAS (including AD/HD) : 76.51%

之前網站公佈 51.5% received offers from the University of Hong Kong, the Chinese University of Hong Kong and the University of Science and Technology. 只係 received offers, 並非入讀。咁計可能係有68人收 3大 offer, 但最終只有 64人入讀。

IYY 發表於 17-9-20 12:24
回覆 hkpapa852 的帖子

想請教我咁理解有冇錯:

可能有人有8大offer,最終也去了外國。應該冇得計。

所以除左數字外, 大家點理解d 文字呢 ?!

入 U 率究竟係 offer 率 (獲大學取錄率) ??  定係入讀率 ??  做比較分析列表時又是否要分開 offer 定入讀率呢 ??

而家D 學校又有幾多肯公佈 destination 的數字呢 ??

IYY 發表於 17-9-20 12:54

入 U 率究竟係 offer 率 (獲大學取錄率) ??  定係入讀率 ??  做比 ...
我又覺得offer率可以反映學校成績,最終入讀率反而不太重要。如果有offer而不入讀,學生多數是有更佳的選擇。

入 U 率究竟係 offer 率 (獲大學取錄率) ??  定係入讀率 ??  做比 ...

唔糸想幫d学校講說話, 但要 keep track 住d 学生去左边, 真系唔易, 一系揾唔到, 一系未定, 或遲d有更好offer, 又变左, 考得唔太好果d又冇心机採你...
神校会好d, 一來成績好, 唔怕share, 而且對学校歸屬感大, 但B2, B3, 比較難, 就算1C 都唔易, 我估!!!

暫時所見, 公佈畢業生最後升學既去向既學校係大多數, 只公佈offer既係小數.

兩樣都有公佈既就更少.

兩樣都有公佈, 仲要有直接資料攞你知學生無接受咩Offer呢, 更加係稀有, 暫時比較清楚既印象中只有荃官

以前我都嘗試以入U率去評估一間學校既水平, 但發現入U率公佈方式不一(offer同入讀), 水份亦高, 只能用以評估學校是否達某個水平 (如B1, B2, B3), 如要再細分 (即B1A, B1B, B1C), 應該要以DSE既4+, 5+嚟評估更恰當。

至於入3大率嘛,同入U率一樣, 只可參考.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

twhkleung 發表於 17-9-20 14:03
唔糸想幫d学校講說話, 但要 keep track 住d 学生去左边, 真系唔易, 一系揾唔到, 一系未定, 或遲d有更好off ...
不少B2中學, 畢業生升學去向列得仲清楚過B1中學

hkpapa852 發表於 17-9-20 14:09
不少B2中學, 畢業生升學去向列得仲清楚過B1中學

吓!真糸?边间?很想知!

mother904 發表於 17-9-20 13:43
我又覺得offer率可以反映學校成績,最終入讀率反而不太重要。如果有offer而不入讀,學生多數是有更佳的選擇 ...
It depends. My cousin just graduated from DGS this year and she got an offer from a UK university. Once she confirmed the acceptance of the UK offer, her teacher asked her to withdraw her JUPAS application. Most of her schoolmates did the same and it has affected the JUPAS offer rate of DGS.

twhkleung 發表於 17-9-20 14:14
吓!真糸?边间?很想知!

梁文燕, 2015-2016年校務報告P.21-23:

http://ds.icampus.hk/hlmssst/upload/article/8fc1bf31d48617fb8964e10fc8366156.pdf

雖然都係將HKU同SPACE既學額 mix 埋一齊計, 但先碼有講明係"香港大學及其附屬學院", 唔入就咁"香港大學"去誤導人

hkpapa852 發表於 17-8-28 11:45
家長提供資料:

(直資) 聖瑪加利男女英文中小學
我對此校從沒有研究,但根據樓主既資料及EK高人之前對banding的analyse,SMC應該屬於band 3嗎?但校風好似幾好。
代問: 若果SMC小學生上唔返SMC,小學生在校內成績可能屬中等成績,咁小學生可以自行試邊間學校呢?小學生的英文ok,數學較弱。小學生是女,為人活潑好動,有玩田徑但沒有獎項。

^O^ 發表於 17-9-20 20:29
我對此校從沒有研究,但根據樓主既資料及EK高人之前對banding的analyse,SMC應該屬於band 3嗎?但校風好似 ...

邊個話呢間係B3?

hkpapa852 發表於 17-9-20 20:41
邊個話呢間係B3?

sorry,原來係band 1學校,我睇左舊資料。其實主要想知可以自行揀邊間學校去試。

^O^ 發表於 17-9-20 20:29
我對此校從沒有研究,但根據樓主既資料及EK高人之前對banding的analyse,SMC應該屬於band 3嗎?但校風好似 ...
SMC 係直資...似乎直升要求唔高喎 ~~~

mcl203 發表於 17-9-20 21:16
SMC 係直資...似乎直升要求唔高喎 ~~~
唔係架,聽講都要全科合格。小學生成績飄忽,時好時壞,數學舊年曾試過唔合格,但經補習後有改善。但要做定兩手準備。(我是代問的)

^O^ 發表於 17-9-20 21:20
唔係架,聽講都要全科合格。小學生成績飄忽,時好時壞,數學舊年曾試過唔合格,但經補習後有改善。但要做定 ...
妳小朋友唔係已升中了嗎?還有個細?

^O^ 發表於 17-9-20 21:20
唔係架,聽講都要全科合格。小學生成績飄忽,時好時壞,數學舊年曾試過唔合格,但經補習後有改善。但要做定 ...
詳細唔知了...因有朋友女兒已升中學部...據知成績都係平平 ~~~

hkpapa852 發表於 17-9-20 21:41
妳小朋友唔係已升中了嗎?還有個細?
咁好記醒既。

不是我的。我兩個上晒中學,諗住今年開始繑繑手,但係我姨甥女出年升中,但我家姐冇時間睇,所以我代問。
‹ 上一主題|下一主題