用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 見左家長日,大家又是否滿意?
樓主: retriever
go

見左家長日,大家又是否滿意?  

回覆樓主:

原本很滿意考試成績, 但俾測驗分拉低哂, 結果班排名很低。

santakit 發表於 17-7-12 17:58
是噤的,小朋友小一男仔寫手冊同執書包都未做得另人滿意,但見到都有心想改好既,總之自理就麻麻啦

上學期 ...

訓練自理,要睇埋學校老師包容否。

似乎年紀大D 既小學MISS,又較傾向預左家長睇實D。

IloveJJ 發表於 17-7-13 17:02
終於派咗成績表,保B1B,音視IT普通話全B,只有唔理既體育,又D了!不過,唔理啦!今年目標達成!
中文超出期 ...

你細路唔係昇中咩?

IloveJJ 發表於 17-7-11 09:32
音樂視藝會要呈分有影響,但影響未知,因為今年只係小四。IT普通話唔影響呈分,但有學校自行會睇。
...

我仔只是初小,和比較熟的家長對比過,4主科平均分我仔高0.x, 但視藝就低2x分,結果級名次我仔低20名,我經驗讀得叻的小朋友主科差距通常只是1-5分,但視藝就可以差成2x分,對級名次好大影響

Ocean419 發表於 17-7-13 19:16
我仔只是初小,和比較熟的家長對比過,4主科平均分我仔高0.x, 但視藝就低2x分,結果級名次我仔低20名,我 ...

你地學校有無中學?

little_kid 發表於 17-7-13 04:45
原本很滿意考試成績, 但俾測驗分拉低哂, 結果班排名很低。

似乎大家都係較擔心名次。

IloveJJ 發表於 17-7-13 17:02
終於派咗成績表,保B1B,音視IT普通話全B,只有唔理既體育,又D了!不過,唔理啦!今年目標達成!
中文超出期 ...

大約在什麼位置才是B1B? 在學校中文能有9字頭已好強!

回覆樓主:

冇家長日。
小一仔,級5-10以內,操行A,非常滿意。
小六仔,已有直資學位所以呈三及最後一次考試退步了,冇所謂了,操行A+, 滿意。

IloveJJ 發表於 17-7-14 08:34
因為除咗名次,其他野都係自己知,唔駛等家長日。

如果細路在學校攪攪震,老師唔講都唔知播。

好滿意呀!雖然平均分跌了,名次也跌了一名,但班主任說她是全班最正面的學生,每次談到父母、家庭都好正面。仲話佢勤力認真又有責任心,做班長是以德服人。我哋聽到真係好開心好安慰。

oh_really 發表於 17-7-17 18:22
好滿意呀!雖然平均分跌了,名次也跌了一名,但班主任說她是全班最正面的學生,每次談到父母、家庭都好正面 ...

呢樣真係好!

幾年級?

滿意, 雖然有少許退步

回覆 retriever 的帖子

暑假後升小五

IloveJJ 發表於 17-7-20 01:05
係呀!中文有9字頭真的很難,我仔都唔係次次得,但知次次總有人得。

banding根據官方數字,應該是40%B1, ...

40% B1 是指你仔學校,還官方? 不是三分天下?

識人今年入KC, 算什麼體藝也沒有。

算係市場上通論,什麼體藝特異功能才可有機昇中入名校既反証。