用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 見左家長日,大家又是否滿意?
樓主: retriever
go

見左家長日,大家又是否滿意?   [複製鏈接]

retriever 發表於 17-7-10 06:44
只有GOOGLE 才堪稱偉大。
google 找info,tb 找 value

MASAYA 發表於 17-7-8 21:09
滿意,初小冇乜要求

除咗成績,有無講其他?

我嗰個係麻煩友,其本上唔講成績。。。

MrBeast 發表於 17-7-10 06:53
google 找info,tb 找 value

因為GOOGLE 係真堅INNOVATION, TB,WC,QQ 呢D 全部基本上係 COPYCAT, 同偉大差好遠。

retriever 發表於 17-7-10 07:18

因為GOOGLE 係真堅INNOVATION, TB,WC,QQ 呢D 全部基本 ...

照數應該係yahoo先到google,tb又好、amazon、ebay都好,網購改變了人類生活習慣,沒有網購,就沒有paypal、tesla、spaceX......mars (發夢中)mg:" />

Ps mars=planet mars, <> chocolate bar

MrBeast 發表於 17-7-10 08:07
照數應該係yahoo先到google,tb又好、amazon、ebay都好,網購改變了人類生活習慣,沒有網購,就沒有paypal ...

GOOGLE 勁好多,SEARCH IN PHOTO,街頭實景呢D 太科幻。

個人欣賞技術,所以唔鍾意班友死抄。抄到扮王更加睇唔過眼。

ANY 肥,消費者可能唔CARE 呢D 野。。

retriever 發表於 17-7-10 08:38

GOOGLE 勁好多,SEARCH IN PHOTO,街頭實景呢D 太科幻。
所以搞到yahoo 執咁濟law,google maps 真是做福世人,之前交form 在google maps show 街景比姐姐看,咁就安心delegate 比姐姐交。科技嘅野,不過三代的,以前ibm, unix, windows 到到e世代係ios n andriod 世界,有時都要睇運,right place at the right time.

retriever 發表於 17-7-8 07:42
應該七月頭唔少考哂試,大家又傾下啦。
所有老師都滿意我兩個的, 因為佢哋要求好低, 只要唔搞事。我諗响呢個世界上只有我對佢兩個唔滿意。

retriever 發表於 17-7-10 06:44
只有GOOGLE 才堪稱偉大。
其實amazon都改變世人架,同埋google好多野係買返黎,亦整死好多細公司,不過綜合黎講,佢係正面影響既
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

little_yolky 發表於 17-7-10 10:07
所有老師都滿意我兩個的, 因為佢哋要求好低, 只要唔搞事。我諗响呢個世界上只有我對佢兩個唔滿意。:nothing ...

力求完美 ~

retriever 發表於 17-7-10 07:16
除咗成績,有無講其他?

我嗰個係麻煩友,其本上唔講成績。。。
今次派成績表冇家長日,而今年個班主任只睇成績,所以之前家長日都冇咩好同佢講,講成績我自己有眼睇,唔駛佢講,上年個班主任就好好多,唔只睇一年成績,係睇佢地以後既發展
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

醒目開學勳章

retriever 發表於 17-7-10 08:38

自從20年前用過google真係返唔到轉頭,以前search嘢好麻煩,搵唔同嘢要用唔同嘅search engine,又或者要用幾個search engine先搵到,google就可以乜都search到,而家係偶然用下百度搵啲另類嘢

回覆樓主:

IloveJJ 發表於 17-7-10 11:03
我哋未派成績表,但派都無見家長的。各科分數都已知,只係唔知名次,不過我之前已同我仔講,無論名次幾多都 ...
弊!今年花太多心力响阿妹度, 無同佢訂目標添。

bobbob 發表於 17-7-10 10:19
自從20年前用過google真係返唔到轉頭,以前search嘢好麻煩,搵唔同嘢要用唔同嘅search engine,又或者要用 ...

百度曾經用過一段短時間,但實際搜出哂D 廣告。最恐怖例子係,你搜健康資訊,佢會返哂D 醫藥假資訊(實際係黃綠廣告),係嚇死人果隻。

GOOGLE 技術係真堅! 大家知唔知佢哋而家可以用照片搜返轉頭,即俾張花既圖片,佢搵出係物野花。

MASAYA 發表於 17-7-10 10:17
今次派成績表冇家長日,而今年個班主任只睇成績,所以之前家長日都冇咩好同佢講,講成績我自己有眼睇,唔駛 ...
咁班主任識得講下成績都好丫, 可以問下各科平均分, 最高最低分等等成績表無show出嚟既嘢。我哋學校老師真係無乜嘢講, 成績又唔清楚, 只知自己教果科, 好似阿大小一時, 問佢阿女响學校學習同處事有咩問題, 佢只係微笑答「無問題」, 然後dead air, 有隻烏鴉响天空飛過........

IloveJJ 發表於 17-7-10 11:03
我哋未派成績表,但派都無見家長的。各科分數都已知,只係唔知名次,不過我之前已同我仔講,無論名次幾多都 ...

你哋學校只講成績唔講其他?

是否因為小六了,還是從來都這樣?

今次家長日真係冇嘢講! 我想問的問題, 我未問班主任已講哂. 級名次, 呈分名次, 計分比例, 各樣各樣... 搞都我冇哂問題 原本想問的都冇得問

‹ 上一主題|下一主題