用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 見左家長日,大家又是否滿意?
樓主: retriever
go

見左家長日,大家又是否滿意?   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 17-7-10 11:03
我哋未派成績表,但派都無見家長的。各科分數都已知,只係唔知名次,不過我之前已同我仔講,無論名次幾多都 ...

閒科攞C 係咪會保唔到B1?

retriever 發表於 17-7-11 08:13
閒科攞C 係咪會保唔到B1?
唔好計A, 就算人哋攞B, 閒科攞C, 計我哋最高C係70(因為閒科5分一跳), 人哋最低既B係75, 即係兩科閒科已相差25分, 你話大鑊唔大鑊, 仲要有小朋友係攞A 85分的。

攞C真係好大問題。

IloveJJ 發表於 17-7-10 11:03
我哋未派成績表,但派都無見家長的。各科分數都已知,只係唔知名次,不過我之前已同我仔講,無論名次幾多都 ...

阿仔學校大部分都會每個主題作一次評估,如PE, 教完後滾翻就會作一次評估,將能力及態度分開評分,仔試過有其中2項能力係D, 但態度比滿分,阿仔話老師有解釋比佢知因為睇到佢有積極嘗試,冇放棄,雖然能力唔達標,但態度好,所以2者分數各走極端。其實我覺得咁樣顯示幾好,起碼知道小朋友嘅學習態度,當然要老師懂得分開兩者才是。

little_yolky 發表於 17-7-10 14:37
咁班主任識得講下成績都好丫, 可以問下各科平均分, 最高最低分等等成績表無show出嚟既嘢。我哋學校老師真係 ...

我好怕遇到呢類班主任。有啲家長好識問問題,所以佢地會知多好多嘢,但我唔識問,所以我好怕遇著這些老師

MASAYA 發表於 17-7-10 10:17
今次派成績表冇家長日,而今年個班主任只睇成績,所以之前家長日都冇咩好同佢講,講成績我自己有眼睇,唔駛 ...

老師會點樣表達孩子將來嘅發展?

S-Kwok 發表於 17-7-11 12:00

我好怕遇到呢類班主任。有啲家長好識問問題,所以佢地會知多 ...
所以我之後直頭叫C6去家長日就算, 唔好嘥我一日假。

IloveJJ 發表於 17-7-11 12:07
直資和津校唔同既。不過,我其實覺得無所謂,我成日都覺得,我哋細個都係咁,反而比現在既細路tough,所以 ...

啱吖,依家嘅小朋友太叻,樣樣早學,樣樣都識,9、10歲已經個個周身刀,我仔呢啲,體能已經弱,仲要跟呢代個個皆精嘅,相差會更遠,有時即使覺得無所謂,都要向現實低頭,講吓業績。

其實我自己覺得,除非當係職業,運動、藝術……等,都係培養情操、興趣,點解一定要識,長大咗都唔會自己去打後滾翻、無興趣唔識打羽毛球又何不妥呢? 又點解要作呈分一部分

S-Kwok 發表於 17-7-11 12:36
啱吖,依家嘅小朋友太叻,樣樣早學,樣樣都識,9、10歲已經個個周身刀,我仔呢啲,體能已經弱,仲要跟呢代 ...
咁啱呢幾日和小朋友"真情"對話
細路學野只三分鐘熱度,玩多過練,我就話唔expect 佢精但要玩到似樣,eg iceskate 唔洗飛身轉但至少滑行到可轉彎和停,點解,第一是最基本,二比個目標自己,三唔會比朋友同學拋離(可一起玩),四大個出來做事乜都識d吹得下。

點解係真情,事原佢投訴我成日迫佢學野在先,我當然不甘示弱,初初係佢要求我買某運動設備,之後我就一輪咀講左上面段文,我估佢應該好後悔提起件事。

little_yolky    發表於 17-7-11 14:31

S-Kwok 發表於 17-7-11 11:58

阿仔學校大部分都會每個主題作一次評估,如PE, 教完後滾翻就 ...
阿女都係話有兩個分, 有體育精神分, 我話:吓? 體育精神都有得俾分咩? 好虛無喎。阿女話, 老師話要講求合作, 同有無體育精神, 會俾分。原來依家咁好, 唔怪得我當年體育得D, 阿女會有C。

little_yolky 發表於 17-7-11 14:30
阿女都係話有兩個分, 有體育精神分, 我話:吓? 體育精神都有得俾分咩? 好虛無喎。阿女話, 老師話要講求合作 ...

其實我覺得係一種鼓勵,起碼比佢地知道努力係緊要嘅

S-Kwok 發表於 17-7-11 16:33
其實我覺得係一種鼓勵,起碼比佢地知道努力係緊要嘅
咁唔知視藝同音樂會唔會有努力分。

IloveJJ 發表於 17-7-12 10:54
不過,你女咁同你講,我覺得你都要認真同佢界定一下,邊啲野應該要學,邊啲野唔駛學喎!
好似溜冰咁,佢自 ...

最近看the cosby show,有不少大人青少年細路conversation,搞笑得來又教育性,老少咸宜,好過大人日鵝夜鵝,亦無需雷霆之勢

IloveJJ 發表於 17-7-12 10:54
不過,你女咁同你講,我覺得你都要認真同佢界定一下,邊啲野應該要學,邊啲野唔駛學喎!
好似溜冰咁,佢自 ...

Agree.  除了游水、單車一定要識,對於視藝、運動我都無要求一定要學。阿仔曾學過足球、藍球、跆拳道、空手道、畫畫、音樂、中國鼓……全部都係學咗起碼半年,無興趣就停,去年除咗學校嘅OLE,  自己無再喺外面學,因為阿仔無興趣,而且覺得浪費時間,但3個月前主動向我提出想重新再學畫畫,我就跟佢約法三章(至少學一年),佢ok後就跟佢報名。

回覆樓主:

是噤的,小朋友小一男仔寫手冊同執書包都未做得另人滿意,但見到都有心想改好既,總之自理就麻麻啦

上學期同啱啱過左既家長日都係,
都吾明點解一老一嫩兩個正副班主任,
次次都係“嗱口嗱面”噤,
點解吾可以正面樂觀既樣比d信心個小朋友叫佢做好呢,
我係小朋友日日見住佢噤既樣都吾開胃啦。

santakit 發表於 17-7-12 17:58
是噤的,小朋友小一男仔寫手冊同執書包都未做得另人滿意,但見到都有心想改好既,總之自理就麻麻啦

上學期 ...
阿細讀書好唔掂, 但家長日時, 班主任同我講, 佢乜都自己做, 已經好叻喇, 如果佢第時兩個小朋友都好似佢咁佢就心滿意足了。真係夠晒正面。睇嚟, 呢個世界上唔滿意阿細既, 真係只有我一個而已。

little_yolky 發表於 17-7-12 18:05
阿細讀書好唔掂, 但家長日時, 班主任同我講, 佢乜都自己做, 已經好叻喇, 如果佢第時兩個小朋友都好似佢咁佢 ...

你班主任真好哦!

我小朋友身型細小,都希望佢食多d飯,佢話副班主任(嫩嗰個)響度佢就出去添飯添菜,主班主任響度佢就吾會添,因為之前比佢話吾比,話要 “快d做改正呀!”
食飯時間都要被剝削

反學由8點反到3點,人都啦暈,幫小朋友報名自費課后跆拳道,想佢運動下個腦清醒反d, 但有2,3堂比班主任無固吾比上,亦都冇事先通知家長,小朋友話要佢留響課室做功課喎,噤又要“呆”左個半鍾。 噤我不如放學反屋企!真係吾蠢都比佢整蠢晒!我覺得好吾被尊重!

成日都好似覺得小朋友同家長做得吾好噤,次次見面都“嗱口嗱面”, 個樣好似default左噤,係都吾可以輕鬆愉快d既。
真係想問下佢,"你有冇留意到一樣野係覺得小朋友做得好㗎?" 不過冇問,廢事好似串佢噤。。:(

santakit 發表於 17-7-12 18:34
你班主任真好哦!

我小朋友身型細小,都希望佢食多d飯,佢話副班主任(嫩嗰個)響度佢就出去添飯添菜, ...
點解你可以忍到2-3咁多? 係我第一次就同佢死過, 我俾咗錢上堂, 係咪佢俾返學費我?
‹ 上一主題|下一主題