用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學3,4年級聽咩歌?
go

小學3,4年級聽咩歌?

你地D小朋友閒時聽咩歌? JUSTIN BIEBER? 英文? 中文? 仲有無聽兒歌? 不如大家交流下?

ilovepochu 發表於 17-7-7 13:43
你地D小朋友閒時聽咩歌? JUSTIN BIEBER? 英文? 中文? 仲有無聽兒歌? 不如大家交流下?
...
任劍輝、白雪仙、龍劍笙、梅雪詩等等。

jc2009    發表於 17-7-13 15:16

回覆 little_yolky 的帖子

咁大整古

回覆樓主:

小女三四年級嗰陣聽區瑞強,許冠傑或者聖詩 -- 即係父母聽乜佢聽乜。

babywoman 發表於 17-7-7 15:06
回覆 little_yolky 的帖子

咁大整古

little_yolky 兩位千金學習粵曲,聽呢啲大老倌唱嘅曲,就如學西樂嘅同學聽舒伯特,貝多芬,莫扎特一樣正常。

ilovepochu 發表於 17-7-7 13:43
...

我女小四, 近排跟亞哥愛上聽alan walker

回覆樓主:

回覆 YolandaTam 的帖子

我知,怕樓主唔知

babywoman 發表於 17-7-7 15:59
回覆 YolandaTam 的帖子

我知,怕樓主唔知

真貼心!

我以前小學跟阿爸聽尹光 佢成日唱,然後我貪得意係學校唱,激死我阿媽

不過阿媽鍾意聽英美 60-80 年代民歌,所以我都跟住耳濡目染。依家對韓流、日流完全免疫。
唔知係咪呢排去補習多左接觸 BB 仔同幼稚園小朋友,突然想聽兒歌??!

YolandaTam 發表於 17-7-7 15:14
little_yolky 兩位千金學習粵曲,聽呢啲大老倌唱嘅曲,就如學西樂嘅同學聽舒伯特,貝多芬,莫扎特一樣正常 ...
下個禮拜同阿大去聽陳寶珠同梅雪詩既蝶影紅梨記。

YolandaTam 發表於 17-7-7 15:14
little_yolky 兩位千金學習粵曲,聽呢啲大老倌唱嘅曲,就如學西樂嘅同學聽舒伯特,貝多芬,莫扎特一樣正常 ...

系,阿仔學西樂,佢中意聽Mozart

乜都聽下,覺得好聽就得

大仔  K pop, Cold Play, Deamo..

我細仔反而K1, 2是羅文, 因之間choir 有教過 eg  獅子山下, "
細人唱  好得意..人生...

HaYi 發表於 17-7-7 21:21
大仔  K pop, Cold Play, Deamo..

我細仔反而K1, 2是羅文, 因之間choir 有教過 eg  獅子山下, "
當老闆投訴我改變主意時,我就會提佢羅文金曲家變:變幻原是永恆

HaYi    發表於 17-7-9 20:00

醒目開學勳章

回覆樓主:

我女聽台灣女歌手啲情歌

宮崎駿卡通片插曲
致愛天空之城

不如又講下自己細個時聽,the sound of music 和高山青,因為阿爸阿媽成日播

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 17-7-9 12:26
不如又講下自己細個時聽,the sound of music 和高山青,因為阿爸阿媽成日播  ...
細個都係聽家姐播歌,嗰陣興abba,bee gees嗰啲,呢首我仲以為唱緊粗口

bobbob 發表於 17-7-9 14:50
細個都係聽家姐播歌,嗰陣興abba,bee gees嗰啲,呢首我仲以為唱緊粗口
呢d我中學聽的,仲有the eagles, 包你慢d老,local 就許冠傑、etc。e加mp3 好方便,有時都會播經典d金曲比小朋友聽