用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 荃灣葵青扣門
樓主: arun
go

荃灣葵青扣門  

估唔到個post又浮番上黎, 我成日都有間唔中返黎睇下個過去 D post, 回想過去發惡夢的日子(見我前文), 現在又見其他家長開始發惡夢了。

個仔返咗葵涌蘇淅一日, 所以唔係咁了解間學校, 不過對新生來講, 學校亦有做功夫, 中一生要上7日升中功課輔導班, 另加兩日迎新宿營。校舍比一般標準中學大, 但舊小小, 老師接觸較少故無意見。學校應是B2中, 升大學成績於校網有講, 學校處於舊區, 環境唔係咁理想, 夏天男仔都要打呔, 雖然熱D但幾斯文。學生印象都算好, 正如前文家長講間間學校都有壞學生, 睇下多定少。正如梁省德對面何傳耀中學是荃灣B1英中, 我在學校附近麥當勞(又係麥當勞-見前文)等個仔放學, 坐係我身旁兩個著住何傳耀校服的中二或三到女仔, 一路連線雙打手機遊戲, 一路互相問候對方娘親(不是閙交, 是習慣性口語), 當我身邊A位阿叔唔存在。

位公子返咗梁省德差不多成個月, 我發覺佢應該好鍾意間學校, 因為佢竟然會自動自覺做功課同埋執書包, 每朝閙鐘響時都會起到身, 以往鏟都唔起。學校程度應唔太深, 因為佢係浸聯是B2中至尾度, 依家好多科都用英文課本, 但佢都好似應付得到, 好少要問我功課。另值得一題, 就是校長比我的印象非常好, 由扣門面試及到收個仔
兩次面談中都傾咗多過半小時, 覺得他是一個好有心的人, 我相信佢不會是專谷學生成績的校長, 學生應該會讀得幾開心。

但個仔話佢個班有成4個留級生, 不是每班只有兩個留班位或是其他班的留級生都送晒入佢個班?個4個人成日唔交功課, 老師都好似唔多理佢地, 無交功課都唔會罰, 其他人無交就罰。

oldgamesman    發表於 17-10-1 16:25

arun 發表於 17-9-23 02:42
估唔到個post又浮番上黎, 我成日都有間唔中返黎睇下個過去 D post, 回想過去發惡夢的日子(見我前文), 現在 ...

阿仔開心=你開心, 有無返小學重聚日?大家都唔捨得小學開心日子,包括我囡在內

回覆 JJXKT 的帖子

佢有返去小學, 同同學仔玩得好開心。

依家中學開始多功課, 晚晚做到成10點幾。

arun 發表於 17-9-26 01:17

真係多功課,又多測驗默書

oiyau2005 發表於 17-9-26 09:04
真係多功課,又多測驗默書

中一仔老師汁校規又緊,阿囡5鍾情5習慣。

arun 發表於 17-9-26 01:17

做到咁夜?很多嗎?

回覆 oiyau2005 的帖子

對呀,一日裹又默書又測驗,溫到12點,成班同學係group chat互相打氣,頂住

回覆 arun 的帖子

既感動又開心多謝分享。

熊大 發表於 17-9-26 10:55
做到咁夜?很多嗎?
真係幾多下, 但佢好鍾意間學校, 佢話雖然多野做, 但係又多課外活動玩, 所以仲頂得住。

arun 發表於 17-9-27 19:34
真係幾多下, 但佢好鍾意間學校, 佢話雖然多野做, 但係又多課外活動玩, 所以仲頂得住。
...

係呀都多活動,呀女參加咗航拍工作坊,家政學會今日就做月餅,只得一個拎返嚟,因為其餘送曬比老師

raneepoon    發表於 17-9-28 09:25
oldgamesman    發表於 17-9-28 08:57

oiyau2005 發表於 17-9-27 22:32
係呀都多活動,呀女參加咗航拍工作坊,家政學會今日就做月餅,只得一個拎返嚟,因為其餘送曬比老師

...

咁快有學會活動

熊大 發表於 17-9-28 09:28
咁快有學會活動

係呀,呀女平時響屋企都會跟YouTube 整蛋糕,所以佢入咗家政學會,觀校時都有介紹過。

佢仲參加航拍工作坊,共9堂,可以出去戶外航拍,之後學埋剪片

oiyau2005 發表於 17-9-28 09:37
係呀,呀女平時響屋企都會跟YouTube 整蛋糕,所以佢入咗家政學會,觀校時都有介紹過。

佢仲參加航拍工作 ...

我女今個星期先join 學會咋!參加了寵物學會,美術學會,天文學會同紅十字會

oiyau2005 發表於 17-9-28 09:37

佢仲參加航拍工作 ...

依家都幾多活動,連我都想學吓剪片

熊大 發表於 17-9-28 09:50
我女今個星期先join 學會咋!參加了寵物學會,美術學會,天文學會同紅十字會
...

紅十字 yeah

JJXKT 發表於 17-9-28 23:05
紅十字 yeah

呀女要參加一個制服團體,首選都係紅十字,但未知最後得唔得。

oiyau2005 發表於 17-9-29 02:14
呀女要參加一個制服團體,首選都係紅十字,但未知最後得唔得。

反而阿囡指定要揀樂器/球類,5善於運動真係無咩好揀

JJXKT 發表於 17-9-29 07:55
反而阿囡指定要揀樂器/球類,5善於運動真係無咩好揀

一定要參加樂器/球類又少有D,不過唔怕啦,玩下參予下唔使叻都得架

睇落梁中真係唔錯,青衣燕京又如何呢?請問各位

admiral1008 發表於 17-10-9 23:44
睇落梁中真係唔錯,青衣燕京又如何呢?請問各位

但梁中比我想像中谷,多功課多測黙,如小朋友習慣呢D模式就ok。

燕京我學校定為b3, 有Jm話b2, 係葵青校網,如荃灣區b2生,自行丶大抽獎都應該唔會㨂到佢