用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 副學士 vs 重讀中六
樓主: crystalcbh
go

副學士 vs 重讀中六

crystalcbh 發表於 17-7-6 22:27
如中文2,best five 有24至25分。會副學士 vs 重讀中六?

朋友個仔,中文真係2咗,佢話七科有27分。學校比佢原校重讀中六。
summer 要返中文補課班因下年有範文。

hksarhksar    發表於 17-7-12 13:39

hksarhksar 發表於 17-7-12 13:06
梗頸18分,英文3有進步空間.讀住恆管重考,或自修好?
只是想入嶺南

你想冇乜用,他點諗最重要!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆樓主:

下年仲可重讀中文?5 係轉syllabus咩?

多利是 發表於 17-7-12 14:08
下年仲可重讀中文?5 係轉syllabus咩?

所以summer返去補中文。我聽佢講。

只是想入嶺南

第2年係千禧龙年。唔知20ㄧ21分入唔入到U?

hksarhksar    發表於 17-7-27 11:49

crystalcbh 發表於 17-7-12 15:58
所以summer返去補中文。我聽佢講。

sorry,  我唔係幾明,阿女話佢重讀中文要讀過3 年既syllabus,  點解only暑假補習就ok既/?

回覆樓主:

讀住asso ,再考多次中文,
ok 的combine cert
唔ok 可繼續asso

知唔知ASSO可上返DEGREE的機會大嗎?
聽講好似漸漸式微減資助,讀得過嗎?
學費都幾貴!

回覆樓主

其實睇你個仔想讀咩科,有啲科係唔可以combine cert,建議佢比心機讀asso或high dip好過,用asso成績上返大學senior year!
咁樣係最好既方法,其實asso/high dip都係讀大學野,有啲會深過大學year1 &2添。

只是想入嶺南
我個人認為 如果你有信心英文升到去5或者以上(假設你只考英文),而下年DSE 入嶺南嘅分數係唔會點跳嘅話,咁自修係唔錯嘅選擇。但如果唔喺嘅話,可以考慮讀ASSO/恆管,用GPA轉過去。P.S 恆管拎高GPA難過ASSO拎,不過身邊都有朋友用恆管成績升番上8大

hksarhksar    發表於 17-8-4 12:01

elizabeth_tsui 發表於 17-8-4 11:12
我個人認為 如果你有信心英文升到去5或者以上(假設你只考英文),而下年DSE 入嶺南嘅分數係唔會點跳嘅話, ...

請問你朋友在恆管讀左幾耐及gpa 幾多是上到八大?因我有朋友個女讀緊

20140707 發表於 17-8-31 02:30
請問你朋友在恆管讀左幾耐及gpa 幾多是上到八大?因我有朋友個女讀緊
我朋友在恆管讀了一年,cgpa是3.5-3.7的範圍(抱歉,實質數字我不太記得),然後直接升上八大的year 2。 不過即使有了成績,亦未必等於大學會給予offer。因為成績只是入場卷,interview面現才是成功升回上u的關鍵。

回覆:elizabeth_tsui 的帖子

謝謝回覆