用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 福中 VS 聖道迦南
go

福中 VS 聖道迦南

如小朋友成績緊合格,  福中同聖道迦南選那一間好?

moon88 發表於 17-7-6 16:45
如小朋友成績緊合格,  福中同聖道迦南選那一間好?
你講直資間福中? 緊緊合格福中會唔會好難考呀。如計成績, 福中好D, 計埋其他軟件嘢, 就要你自己諗了。聖道迦南主要係B2B成績。

little_yolky 發表於 17-7-6 16:58
你講直資間福中? 緊緊合格福中會唔會好難考呀。如計成績, 福中好D, 計埋其他軟件嘢, 就要你自己諗了。聖道 ...
直資間福中. 2 間也收了. 但怕福中太谷.

兩間我會揀福中

moon88 發表於 17-7-6 17:00
直資間福中. 2 間也收了. 但怕福中太谷.
如果小朋友成績係OK, 會唔會揀福中好D, 雖然聖道老師好有心, 不過成績有D距離啊。

樓主,你講緊緊合格,係神校定二線小學先?兩個情況好唔同喎!如果福中收得你小朋友,應該都係band1,我女今年有考,得我女和另一個同學得,唔係band1去考果d全軍覆沒。我同事個仔同佢姪仔都係福中讀緊,同事個仔bsnd1,入到去keep到成績,佢個姪仔band2頭入去,主科唔合格係常常發生的事,不過當然同小朋友性格有關,佢同我講佢姪仔做事得過且過!
我大女係迦南讀緊,老師非常好,見女自信返哂黎,個心都安樂d

vvmon 發表於 17-7-7 09:50
樓主,你講緊緊合格,係神校定二線小學先?兩個情況好唔同喎!如果福中收得你小朋友,應該都係band1,我女 ...
我女只係 BAND 2 中度. 怕到時唔合格會迫走.

回覆 moon88 的帖子

其實你小朋友鐘意邊間學校?其實福中真係值得一試!

vvmon 發表於 17-7-7 11:41

其實你小朋友鐘意邊間學校?其實福中真係值得一試!
如果樓主小朋友係B2中, 會唔會迦南適合D? 不過既然福中收得, 都應該OK, 樓主真係要睇小朋友性格, 如果係hea型, 相信入福中會讀得辛苦D。問下小朋友鐘意邊間啦。

moon88 發表於 17-7-7 11:01
我女只係 BAND 2 中度. 怕到時唔合格會迫走.
唔合格又唔會迫走,但要補考, 每班都大約有2-3人留班
欣賞福中的老師好有心去教班學生,
多鼓勵多欣賞.

不過要有心理準備,學校的功課量係多的.

MMM888 發表於 17-7-7 11:52
唔合格又唔會迫走,但要補考, 每班都大約有2-3人留班
欣賞福中的老師好有心去教班學生,
多鼓勵多欣賞.
我聽說到學期尾成績不達標準的, 老師會叫他們找另一些學校讀.

應該又唔會喎,我同事個姪仔都係叫佢試升和補考!

moon88 發表於 17-7-7 11:55
我聽說到學期尾成績不達標準的, 老師會叫他們找另一些學校讀.

我女升中三, 過去兩年都無聽聞同學要勸退,只係真係學期尾主科唔合格需要補考,
但如補考都唔合格,我相信要留班(呢點我唔肯定)

補考時會比範圍同時間學生去溫習,基本上肯努力溫習就會合格

是否聽說在高中發生?

常樂 發表於 17-7-7 12:47

是否聽說在高中發生?
在中一及中二

回覆 MMM888 的帖子

MMM88 請問是否有功課堂? 是否大部分功課可以室校內完成?

moon88 發表於 17-7-10 11:57
回覆 MMM888 的帖子

MMM88 請問是否有功課堂? 是否大部分功課可以室校內完成?
學校無功課堂, 有班主任堂, 功課我個女要回家先完成,你幾時要決定讀邊間?

MMM888 發表於 17-7-10 13:47
學校無功課堂, 有班主任堂, 功課我個女要回家先完成,你幾時要決定讀邊間?
...
7 月 13 日要決定. 呀女想試下福中.

moon88 發表於 17-7-10 15:19

如果阿女都想的話,就告訴她福中比小學辛苦,要努力做好去迎接挑戰,加油

moon88 發表於 17-7-10 15:19
好呀,呀女加油, 媽媽都加油