用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 四訪海庭道
樓主: AgapePa
go

四訪海庭道 [複製鏈接]

lovelinda 發表於 17-7-7 00:24
阿女不是叩入天神嗎?

天神3rd in都未見 ....

sissysze 發表於 17-7-7 08:57

天神3rd in都未見 ....

與其浮沉於海庭大道,猶不如潛修於鶴園小街,六個年頭後再會於槍會山。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

AgapePa 發表於 17-7-6 12:17
唔只得花果山有得見4次,海庭道城主都喜歡見多一次,仲要係學期尾最後一日7月13見,應該無第五次,因為大家 ...

這round 只係比細佬妹?

奥脫福 發表於 17-7-7 09:19
與其浮沉於海庭大道,猶不如潛修於鶴園小街,六個年頭後再會於槍會山。

鶴園小街唔係咁易打得入

敢問主將最後有否攻陷海庭道?

回覆樓主:

城主如此嚴謹揀卒,盡將全城最有潛質,最具耐力並有人背後發功的小卒納入旗下,將來统一全國,非城主莫屬。
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

karorulee 發表於 17-8-13 05:11
敢問主將最後有否攻陷海庭道?

原來有四面的人不多,為免暴露身分,不再談四訪海庭。

明白!辛苦樓主

AgapePa 發表於 17-8-13 13:31

如果係女兒,就算入到海庭道都要諗清楚,從近兩年升中既KL1家長派位結果睇到,如B1女生要等運到大抽獎結果,成功率比估計還要低。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-8-13 18:32
如果係女兒,就算入到海庭道都要諗清楚,從近兩年升中既KL1家長派位結果睇到,如B1女生要等運到大抽獎結果 ...

could you pls elaborate a bit? do u mean girl acedemic results no good and hence bad in lottery? or do u mean the school network is not favourable to girls? thanks hkpapa

3hearts 發表於 17-8-14 08:44
could you pls elaborate a bit? do u mean girl acedemic results no good and hence bad in lottery? or ...

B1女生大抽獎入唔到B1中學, 但B2男生仲入到B1中學.
唔係一個半個, 係近兩年升中人數低潮, 每年已知都有至少3個

雖然唔係來自海庭道, 但來自同一升中網其它地區名小
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

AgapePa 發表於 17-8-13 13:31

有朋友有4面的已在2星期前收到call了!

hkpapa852 發表於 17-8-14 08:51
唔係一個半個, 係近兩年升中人數低潮, 每年已知都有至 ...

thank u so much! then it is becoz of school net limitation...

hkpapa852 發表於 17-8-14 08:51
唔係一個半個, 係近兩年升中人數低潮, 每年已知都有至 ...

海庭道女弟子近年下山,都大量去咗講番話既知名尼姑庵繼續修煉喎。

retriever 發表於 17-8-14 18:19

海庭道女弟子近年下山,都大量去咗講番話既知名尼姑庵繼 ...
你認為5/6年後升中,競爭會比呢兩年低?

hkpapa852 發表於 17-8-13 18:32
如果係女兒,就算入到海庭道都要諗清楚,從近兩年升中既KL1家長派位結果睇到,如B1女生要等運到大抽獎結果 ...
海庭道女兒一向外考多, 靠留守抽本區唔多, 所以相對旁邊友校, 網的影響冇太大.  男兒因本區有間多人心儀的男校九華, 所以抽的會過女將多些,  當然抽是靠運多, 同友校比抽入的人數仍不多.
另外, 海庭老師有同憑屆家長分柝, 現海庭內部的全級同全港排名 差20位左右(即海庭80=全港60左右), 以此來說,  假如海庭中後  -  如級100應可能跌去band 2抽, 但其 "實力" 有可能高過band 2, 留抽本區會只得band 2選擇, 反而自行考出區外或直資, 有機面試1C, 考比抽有利些 ?   

HaYi 發表於 17-8-14 19:26
海庭道女兒一向外考多, 靠留守抽本區唔多, 所以相對旁邊友校, 網的影響冇太大.  男兒因本區有間多人心儀的 ...

這正是校長提過,大部分學生以考直資為主,而唔係靠派位,當然自行階段或叩門入津校亦是反映實力的途徑,視乎你願唔願意等。

海庭道女兒一向外考多, 靠留守抽本區唔多, 所以相對旁邊友校, 網的影響冇太大.  男兒因本區有間多人心儀的 ...

入TSL,多數prefer主動出擊,唔係好似官津咁坐到最後等直屬或聯繫位.....

(emoji)(emoji)

bbroy 發表於 17-8-14 20:24
入TSL,多數prefer主動出擊,唔係好似官津咁坐到最後等直屬或聯繫位.....
主動出擊=/=一定成功
你以為讀官津小學既家長升中時唔會主動出擊?
‹ 上一主題|下一主題