用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 2017 IB results
樓主: Activehealth
go

2017 IB results  

所謂收盡精英,包括屯門丶天水圍丶青衣丶將軍澳丶沙田丶北角丶柴灣丶筲箕灣丶長沙灣普通小學的頭幾名。政府津貼學校的小學,課程和資源都有限。相比起國際學校由幼稚園丶小學,付咁多錢學費,家長們更有能力悉心栽培,又讀少中文呢一個困難科目,你也可以這樣說。

其實兩間都係好學校,老師和同學付出很多努力才有呢個成績。大家都應該為大家開心和驕傲。

ANChan59 發表於 17-7-7 01:32
回覆 siden 的帖子

SPCC連成績不好的也「俾」考IB

男拔入lB係有嚴格篩選的。SPCC是沒有的。似乎他主要回應其他人以為spcc要校內成績好才可以入lB.

回覆 chingyu 的帖子

今時今日嘅家長無論local 定IS, 大家投放的資源都唔會少,spcc的家長就更加唔會。對IS 學生同家長較有意義係在,多年嘅讀書生活係相對愉快同較輕鬆都可以考到好成績

Saboc 發表於 17-7-7 07:50

今時今日嘅家長無論local 定IS, 大家投放的資源都唔會少,spcc的家長就更加唔會。對I ...
呢個毋庸置疑!如果政府可以提供免費或者比較平的課程,跟ESF幼稚園和小學咁開心,再加埋教好中文,全港家長都會好高興!

chingyu 發表於 17-7-7 07:34
男拔入lB係有嚴格篩選的。SPCC是沒有的。似乎他主要回應其他人以為spcc要校內成績好才可以入lB.
...

SPCC 是暫時唯一DSE 同 IB 成績同樣亮麗的直資,相信無須校方核意分流學生

poonseelai 發表於 17-7-7 08:09
SPCC 是暫時唯一DSE 同 IB 成績同樣亮麗的直資,相信無須校方核意分流學生
...

我所知另有原因!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

chingyu 發表於 17-7-7 07:34
...

你如何認為DBS是嚴格篩選呢?因為要作篇文及面試?

SPCC除了申請,不用筆試,不用靣試,只要申請就收?
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 17-7-7 08:14
我所知另有原因!

願聞其詳

poonseelai 發表於 17-7-7 08:27
願聞其詳
PM you later.

ANChan59 發表於 17-7-7 08:17
你如何認為DBS是嚴格篩選呢?因為要作篇文及面試?
SPCC 不用筆試、不是計校內成績 那些學生才可以入IB.
中三有一個詳盡嘅簡介會,規定父母和子女都要聽,
講解清楚千萬不要以為中文容易就選擇IB.
SPCC IB 中文A 絕對唔會淺。

如果要選擇IB, 必須要清楚理解課程的不同,
要有主動學習能力,認同IB嘅理念。

對IB有興趣嘅同學,要先申請,副校長就會接見和會談,理解清楚同學是否真的明白IB是什麼。問清楚同學將來嘅志願和選修嘅科目。呢個程序,主要係令學生自己諗清楚。第二次接見就主要看看學生仲有冇其他問題。
就是這樣。

ANChan59 發表於 17-7-7 08:14
我所知另有原因!
公開來講吧。我們也想聽聽。冇理由其他人仲清楚過本身學校的人。

如果現在不用考筆試,不用面試,咁就真正冇篩選,只要學生夠膽就可以申請!
DBS幾年前唔再俾學生考中文B,是學SPCC!

chingyu 發表於 17-7-7 08:35
公開來講吧。我們也想聽聽。冇理由其他人仲清楚過本身學校的人。
請教你一個問題,有多少 SPCC 學生在考 lB 或 DSE 之前已經有海外大學 firm offers?

Saboc 發表於 17-7-7 07:50

今時今日嘅家長無論local 定IS, 大家投放的資源都唔會少,spcc的家長就更加唔會。對I ...

我的重點不是要和SPCC比較成績。local school 幼稚園學術已谷到行裝備考小一,ESF是non selective會說英文便收 , k2還未寫字,整個小學生涯更是無得比,冇功課冇測考,SPCC中一再盡收精英,ESF不是一般精英target (他們target GSIS, CIS)。結果local school中的精英學校成績好是意料之內,但像Shatin college的小孩這樣長大也考得不錯,更確定了我認為自少選IS是正確的,因為成績不是唯一,入到不錯的大學便可以了,在IS可以愉快學習和有番個童年才最有意義。

corgihk    發表於 17-7-13 13:46

chingyu 發表於 17-7-7 08:33
SPCC 不用筆試、不是計校內成績 那些學生才可以入IB.
中三有一個詳盡嘅簡介會,規定父母和子女都要聽,
講 ...

請問選IB科目除了中英規定母語水平外,有無其他規定,例如指定科目或組合,在forum有看過類似規定,但不知是那間學校

chingyu 發表於 17-7-7 07:30
所謂收盡精英,包括屯門丶天水圍丶青衣丶將軍澳丶沙田丶北角丶柴灣丶筲箕灣丶長沙灣普通小學的頭幾名。政府 ...

「政府津貼學校的小學,課程和資源都有限。」
但是人腦的資源無限呢!收一個住屯門讀官津無補習仍可年年名列前矛 IQ130的學生,六年後考試成績點都有保障

我自己讀書的年代,己知道(教「好學生」)和(「教好」學生)之間的分別

964000 發表於 17-7-7 08:50
我的重點不是要和SPCC比較成績。local school 幼稚園學術已谷到行裝備考小一,ESF是non selective會說英文 ...
何謂谷到行?如果靠谷到行讀書,係讀唔到IB。

我女兒幼稚園和小學都冇補習,冇上什麼面試班。
初中補過中文,後來都不去補習,浪費金錢時間。

ESF學生去到Year 7, 尤其Year 10之後,都要勤力丶自律丶自發才有好成績。
從小到大讀ESF, 又考到好成績,我都覺得可喜可賀。
但是你都知道好多其他失敗例子,沒有一定準則。

SPCC 無飾選的

每年30-40伸請 

小學無被打殘, 可以繼續升上來非等閒之輩

你伸請就有得選IB 

因為根本少人伸請讀

你有眼耳口鼻, 學校就會收

英基成績差, 都不准讀IB 

VSA 成績差, 學校叫你讀IB CERT 

CDNIS 成績差, 叫你見家長, 趕你走

男拔成績差, IB 班要留班

學校各施各法 

culver 發表於 17-7-7 08:57
「政府津貼學校的小學,課程和資源都有限。」
但是人腦的資源無限呢!收一個住屯門讀官津無補習仍可年年名 ...
香港仲有咁多地區名校。不是所有叻人就入呢間。
我個女就絕對唔係IQ130,
我亦唔覺得佢啲同學大部份係呢個IQ或以上。
SPCC中學,課程係唔錯,初中所有安排都類似ESF.
參加好多課外活動,學習氣氛良好,當然亦有一些曵學生,尤其是小學上的一小撮。

hehehaha2017 發表於 17-7-7 09:23
SPCC 無飾選的

每年30-40伸請 
CKY最明碼實價,在school website清楚講明Y11 & 12讀IBDP的成績要求,因此在Y10時有百幾人,而到考IB時只有60多人。
ESF也會請學生家長考慮自身條件,是否繼續IBDP,但數字不是大幅度吧了。