用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 2017 IB results
樓主: Activehealth
go

2017 IB results  

LS/LS 適合不同的小朋友,不能直接比較,各有好處及壞處。我個人認為IB在香港再發展PYP及MYP比較適合富裕的家庭。如果是中產家庭,個人認為GCSE+IB是比較有競爭力。

回覆 Covenant2017 的帖子

香港是個用最少成本達到最高效果的地方。教育不能不計成本,那只有富人才做到!我自問不是有錢人!如果喜歡PYP及MYP,就好好享受吧!敎育真的沒有誰對誰錯,不作討論。

回覆 Covenant2017 的帖子

我只是精簡表達意見及經驗,看了幾個字就知道我的想法及立場,太神奇了!不需要再討論吧。完....

Covenant2017 發表於 17-9-16 19:41
你知不知道點解我話你的觀點是無稽之說,是因為你文字表達不夠精準,不能表達你想講的意思,我當然知道你 ...
政府投入資源去攪PYP/MYP, 唔係唔得, 但要考慮兩個問題:

- 現行教育制度既教師, 絕大多數都無能力教PYP/MYP, 咁佢地點呢? 再培訓?
- PYP/MYP乃外國教育制度/模式, 中國香港係回歸後唔用國貨已經政治不正確, 仲話放棄自己嘢用外國嘢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主

其實IB有冇具體話學左啲乜?大家又對cdnis新方向又點睇?
https://youtu.be/IO1dpaqA1Zg

講開LS,而家的LS生態和以前好唔同。返全日,功課默測考唔少,仲追求一體藝。上到高小,一般真係好難比到小朋友每日自由hea玩一個鐘。

咁樣提早咁强力去催谷,唔係好事。

Jane1983 發表於 17-9-18 17:01
講開LS,而家的LS生態和以前好唔同。返全日,功課默測考唔少,仲追求一體藝。上到高小,一般真係好難比到小 ...
功課默測考唔少,仲追求一體藝。

我只講, 呢兩樣嘢, 唔係所有傳統學校學校都重視

傳統學制既津校, 亦有部份小一或初小無測考.

至於追求一體一藝, 其實只有少部份學校係有硬性要求, 更多的只係"家長"希望子女多張刀, 等佢日後考到理想中學.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

唔係講小一或初小,係高小,weekday每日比到小朋友自由玩一個鐘的,静落黎自己想吓野,好難做到。
至于體藝,家庭環境ok的,都會有。細心想,認識讀本地小學的小朋友,最少都2樣,游泳搭鋼琴,或棋搭小提琴,各式各樣,反而得一樣或無體藝的絕無僅有。

唔係批評local system,我自己都經歷過。只係覺得咁早咁密集,怕揠苗助長……

Jane1983 發表於 17-9-19 14:32

唔係講小一或初小,係高小,weekday每日比到小朋友自由玩一個鐘的,静落黎自己想吓 ...

點解LS既小學咁"辛苦"呢? 因為大多數LS既小學, 都沒有銜接中學, 所以大部份學生都要裝備自面對升中既競爭

如果讀一間沒有銜接中學既IS, 我唔認為一定比LS輕鬆.... 當然, 如果大把錢可以隨時俾小朋友出國留學就唔同講法

可能係,亦可能唔係。鄰居和唔熟朋友中,有幾個的小朋友係讀無中學或唔熱門或多少比人覺得唔值的IS。呢2,3年,眼見佢地都逐步轉校或升中去比較多人喜歡的IS,當然可能佢地都好努力都未定。
以插班計,唔計外國回流,佢地英文水平應該比local school想轉IS的對手,多少有優勢。

唔sure龍校係解决而家小學就逼死人的靈丹妙药,但幫到多少就多少。咁樣的生態環境係唔健康,對日后是否成材亦無必然關係,何必咁搞d細路。

回覆 Jane1983 的帖子

I share your view. In IS, the expats may return to their home country at any time and the local parents are more lenient in sending their children overseas (cos they have the money / relatives abroad). So spaces are usually available in upper primary / secondary years. Also, the teaching in IS does not focus on academic in the junior years, so the interview is not asking for very advanced knowledge in academic, it is only asking for an adequate English level. There is no need for an IS parent to keep a child academically strong in their junior years at school.

slowlyslowly 發表於 17-9-18 09:28
其實IB有冇具體話學左啲乜?

上 IBO 網頁好多資料,相信學校亦會話比家長知學乜,
IBO 好似 ISO 咁,有晒指引比學校。
如果有 IB 家長話唔知學校教乜,係佢自己問題。

回覆樓主:

https://www.esf.edu.hk/2018/07/08/ib-2018

himching 發表於 17-7-7 11:42
"整個小學生涯更是無得比,冇功課冇測考,"  "在IS可以愉快學習和有番個童年才最有意義。"

我望住仔女都 ...

我的孩子也一樣,每天開開心心去上學,放學回家書不離手,每天浸淫在書海中,英文程度我本人很滿意,愛發問愛探討,唯一就是中文比較弱,現在year 2 中文程度應該只有K2(emoji),現在開始也要努力學好中文,將來IBDP也會選修中文科(誰人說讀IS的不用讀中文科?!)