用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 到英國留學一問,請幫忙解答
go

到英國留學一問,請幫忙解答 [複製鏈接]

請問有jm可以解答一下,謝謝!

1.若想在2018/19到英國讀sixth form ,是否一定要有IGCSE或GCSE考試成績才可報讀?  
2.若現在才申請2017/18(今年)9月到英國讀一年制GCSE(year 11),是否已經太遲?有沒有好學校推介有一年制GCSE課程?

3.英國大學收生是否也要求學生要有IGCSE或GCSE成績?

2    0    0    0

OKmom 發表於 17-7-6 06:22

1.若想在2018/19到英國讀sixth form ,是否一定要有IGCSE或GCSE考試成績才 ...

1&3問題:係唔需要GCSE或IGCSE成績,報讀中六只需香港校內成績,報大學就要DSE成績。第二題唔識答。

OKmom 發表於 17-7-6 06:22

1.若想在2018/19到英國讀sixth form ,是否一定要有IGCSE或GCSE考試成績才 ...

盡快帶埋成績表揾agent幫你啦,介紹學校是免费的,有些學校仲有位,但名校就未必有,可博下,簽証可加錢做快証,因為學生通常會考幾間最後選一間會放棄其它offer, 所以可能有少量位, 記得貨比3家呀

1. 不會!只需要校內成績!
2. 永遠不會太遲,煩請儘快找多幾個 Agent 商討,介紹學校是免費的。
3. 不會!只需 DSE 成績!

謝謝你們的回覆!想問多少少,為何這裡很多家長/agent都會安排子女去英國讀一年IGCSE才再上A-level?我還以爲上英國A-level 及英國大學要看IGCSE成績?若果孩子是讀加拿大學制中學畢業,但想將來轉讀英國大學,可以嗎?是否仍可用校內成績報英國sixth form?若果讀完加拿大制中學畢業,沒有DSE,那麼要用什麼成績報英國大學?

1998Ruby1998 發表於 17-7-6 07:42
1. 不會!只需要校內成績!
2. 永遠不會太遲,煩請儘快找多幾個 Agent 商討,介紹學校是免費的。
3. 不會! ...
請問有沒有agents介紹,thx!

OKmom 發表於 17-7-6 08:06
請問有沒有agents介紹,thx!

睇PM !

此升學中心是小型,免收監考費和協辦簽證費 !

醒目開學勳章

OKmom 發表於 17-7-6 08:02
謝謝你們的回覆!想問多少少,為何這裡很多家長/agent都會安排子女去英國讀一年IGCSE才再上A-level?我還以 ...

有睇開這個forum的家長, 佔了95%都不會安排子女去英國讀一年IGCSE才再上A-level.

3b 發表於 17-7-6 10:38
有睇開這個forum的家長, 佔了95%都不會安排子女去英國讀一年IGCSE才再上A-level.
...

當然有很多家長一早plan定送子女去英國從year 10讀2年IGCSE之後上sixth form讀2年。不過也見到不少家長遲咗plan,過了year 10的入學年齡,只好送子女讀1年制的IGCSE之後上sixth form,所以我才這樣問。你在這forum search 下都會見到這些post。

回覆 OKmom 的帖子

一年制 GCSE 節省一年時間同錢啊嘛加拿大學校成績都得

醒目開學勳章

OKmom 發表於 17-7-6 11:15
當然有很多家長一早plan定送子女去英國從year 10讀2年IGCSE之後上sixth form讀2年。不過也見到不少家長遲 ...

一般情況, Agent大多建議中五後才到英國升讀Six Form, 當然有些agent會配合家長的要求而推介一些有1年制課程的學校, 因為他們只是想賺取佣金, 個中利弊之前亦有家長討論過

回覆 1998Ruby1998 的帖子

一年制GCSE, 我同事個囝都讀緊, 要好勤力架, 不過其實都好多人會咁讀, 我pm左我同事囝讀個間校名給你, 佢話學校support都好好.

angie_ma 發表於 17-7-6 13:19

一年制GCSE, 我同事個囝都讀緊, 要好勤力架, 不過其實都好多人會咁讀, 我pm左我同事囝 ...
請問你同事個囝幾歲去讀一年制GCSE?上面有jm提到,其實用學校成績已經可以報讀sixth form,不需要GCSE,如果是這樣為何要先讀一年GCSE?我都搞不清楚?!

佢話佢怕呀囝跟吾上, 因為原來上最初佢考左幾間A-level都吾收, 所以就報讀一年GCSE當補底班, 之後再升A-level 或 foundation.

OKmom 發表於 17-7-6 13:51
請問你同事個囝幾歲去讀一年制GCSE?上面有jm提到,其實用學校成績已經可以報讀sixth form,不需要GCSE,如 ...

讀A level的條件只是年齡吧,要算是有人逢二進一,十六歲還是讀中二,也可去英國讀A level. 讀二年、一年或不讀GCSE,是個人選擇。再者,讀大學也不一定要讀GCE, 明未?

OKmom 發表於 17-7-6 13:51
請問你同事個囝幾歲去讀一年制GCSE?上面有jm提到,其實用學校成績已經可以報讀sixth form,不需要GCSE,如 ...
如果timing唔啱又想走,即是讀緊中四中五先想走,一年制GCSE係一個選擇:
讀完中四過去,一係repeat一年由year10開始讀2年嘅GCSE課程,一係跳班入year12,如果兩頭唔到岸就讀1年GCSE之後升year12。

讀完中五過去,更加唔會repeat year10,而英國冇乜學校會收year11,咁如果唔夠班跳上去year12,可以讀一年GCSE咁上去。

etoile 發表於 17-7-6 18:22
如果timing唔啱又想走,即是讀緊中四中五先想走,一年制GCSE係一個選擇:
讀完中四過去,一係repeat一年由y ...
很有用的資料....thanks

今年升s5 , 現在先開始計劃...
想問2018/19(next yr) 想去 sixth form 和 foundation ,
用校內成績報名, 如想入去d 不太差的 , 是否有難度o????

thanks

TingTing 發表於 17-7-17 15:23
很有用的資料....thanks

今年升s5 , 現在先開始計劃...

有否 問過agency 意見?
他們會介紹一些適合你小朋友程度的學校。
其實係一家四口子

一家三口 發表於 17-7-17 15:50
有否 問過agency 意見?
他們會介紹一些適合你小朋友程度的學校。
我剛開始 plan, 連agent 都未揾..上來看下資料先.....要急急找了
‹ 上一主題|下一主題