用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 荔天男仔將來升中想衝出40網!
go

荔天男仔將來升中想衝出40網! [複製鏈接]

叩到荔天都好開心嫁啦!只係一直擔心40網不利男仔升中(仲要係有細佬跟尾!)請問要保持級幾名次升中先可以衝出40網?目前不考慮搬屋,加上都好鍾意這學校,只係想進一步了解更多(emoji)(emoji)

5    0    0    0

kinglily 發表於 17-7-6 00:42

級一都唔保証一定能成功外闖, 始終考直資同自行, 都係要睇面試表現.

想安心, 只有轉校離開40網
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

呢個40網不利男仔升中既傳聞一直流傳,人云亦云,以訛傳訛。

只係根據深水步區B1中學男仔學位數目而推斷,但是否有小六男生畢業數字對比?該屆可能係女多男少。

se6b03 發表於 17-7-6 09:27
呢個40網不利男仔升中既傳聞一直流傳,人云亦云,以訛傳訛。只係根據深水步區B1中學男仔學位數目而推斷,但 ...
人云亦云,以訛傳訛?

你咁講就真係以訛傳訛

其實你又唔係深水埗區, 你真係好清楚? 自己去研究吓SSP內面達B1水平既中學有邊D, 再有幾多學生升中. 再唔係, 去升中版問吓SSP既家長啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

我是兩年前下定決心逃出深水埗的

hkpapa852 發表於 17-7-6 09:33
人云亦云,以訛傳訛?

你咁講就真係以訛傳訛

我有睇過。但一直只係有區內學位供應資料,但搵唔到需求有幾多,搵唔到小六畢業男生既資料。只有供應,無需求既數字。

假設一個情況係,男生升小一已經避開40網,升中前又搬走。起初可能真係唔夠男生學位,但最後因為多人走左,派返較少男生,形成果屆小六畢業女多男少。

se6b03 發表於 17-7-6 10:02
我有睇過。但一直只係有區內學位供應資料,但搵唔到需求有幾多,搵唔到小六畢業男生既資料。只有供應,無 ...

如果話沒有所有資料就不能確定, 我認為咁大家選小學同中學都唔應該再去做任何嘢, 因為升小同升中, 都本唔會有晒大家想知既所有資料同數據, 大家求其入一間小學同中學咪OK囉! 攪咁多嘢咪只係自找麻煩

我今年專登一間荃灣區小學都無叩
符碌叩到另一區小學
終於"逃離"左荃灣中學網

非常感謝 hkpapa 當日指點迷津

存感恩的心

se6b03 發表於 17-7-6 10:02
我有睇過。但一直只係有區內學位供應資料,但搵唔到需求有幾多,搵唔到小六畢業男生既資料。只有供應,無 ...

正確D講,以前B1男生、女生分兩條梯隊升中,40網英中應唔夠位供B1男生入讀,但自從平機會介入,要求男女混合一條梯隊升中後,B1女生人數比B1男生多(阿女間小學前30名計,男生只佔7人),加上40網有3間英中女校,B1女生自然穩入,剩低嗰批B1男生選擇在網內升中,長天、銘賢、瑪神(扣去直屬位)、黃棣珊、他區撥入嘅英中都夠入。何況英華嗰批上番自己中學部,部份B1男生(叻嗰批)又會闖去他區津中、直資名校。請不要太杞人憂天。

回覆樓主

深水埗男band one 位我只數到三間:
長天(全男)
銘賢(男女)
黃棣柵(男女)

就算計埋瑪神,都唔會多位。

成個區咁大,點計我都覺得唔夠男仔位。

當然我未計跨區位,但我就未必敢博跨區位了。

se6b03 發表於 17-7-6 09:27
呢個40網不利男仔升中既傳聞一直流傳,人云亦云,以訛傳訛。只係根據深水步區B1中學男仔學位數目而推斷,但 ...

話事話40網未來幾年不斷起樓,蘇屋6座,長沙灣邨二期6座,海麗果邊3座,南昌果頭,深水埗泳池遲早起,聖瑪加利隔離果幅地,過多幾年無論中小學幼稚園都超多人,諗起都驚

hkpapa852 發表於 17-7-6 09:21
級一都唔保証一定能成功外闖, 始終考直資同自行, 都係要睇面試表現.

想安心, 只有轉校離開40網
我其實已爬晒你叫我爬個D文,可能資質有限,爬極都爬唔掂小兒應該留屯門讀定去禮賢!

88881111 發表於 17-7-6 11:10
話事話40網未來幾年不斷起樓,蘇屋6座,長沙灣邨二期6座,海麗果邊3座,南昌果頭,深水埗泳池遲早起,聖瑪 ...
重有白田大重建中……

希望EDB到時醒覺將現時中學4班中一回復番5班,如果唔識得加番位,40網英中就真的爭崩頭。

AprilBB 發表於 17-7-6 11:50
重有白田大重建中……

數漏左

thyhma 發表於 17-7-6 10:35
正確D講,以前B1男生、女生分兩條梯隊升中,40網英中應唔夠位供B1男生入讀,但自從平機會介入,要求男女混 ...
40網有3間英中女校,B1女生自然穩入

如果個個女生家長都係首選女校, 咁當然係. 現實係, 部份家長/學生不想入單性別學校, 或只選最Top 一間, 其餘繼續爭男女校.

SSP既銘賢, 成績係區內只僅次於上智? 大把人可能唔選聖母玫瑰/德雅去選佢啦!

再睇下葵青區間PP收生情況就知, 不少家長寧願入B1C既男女校都唔想入呢間B1B既女校.

過份樂觀, 5/6年後先醒覺恐伯太遲了!

hkpapa852 發表於 17-7-6 13:17
40網有3間英中女校,B1女生自然穩入

如果個個女生家長都係首選女校, 咁當然係. 現實係, 部份家長/學生不想 ...

真係令人擔心的數據!莫非非走不可!

聽阿女班主任講,近幾年來校內所有B1女生入唔到上智,放玫瑰於第二志願都穩入,B1男生一定派到銘賢、長天及屬會中學,最差都入到黃棣珊,很少有失敗個案。可能區內B1男生較B1女生少好多。但5/6年後就唔知會否起變化。

thyhma 發表於 17-7-6 13:29
聽阿女班主任講,近幾年來校內所有B1女生入唔到上智,放玫瑰於第二志願都穩入,B1男生一定派到銘賢、長天及 ...

你囡囡都係讀荔天的嗎?

thyhma 發表於 17-7-6 10:35
正確D講,以前B1男生、女生分兩條梯隊升中,40網英中應唔夠位供B1男生入讀,但自從平機會介入,要求男女混 ...

平機會好離譜,男仔普遍比女仔不論身形、心智都是較遲發展,為何會批准男女同一條升中隊伍,對男仔好不公道。

Felix223    發表於 17-7-6 13:48
‹ 上一主題|下一主題