用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91校網 到底20分梁鉅鏐定15分一胡/沙循??? ...
樓主: GOODWIN
go

91校網 到底20分梁鉅鏐定15分一胡/沙循???  

我想沙胡都不是什麼太活動教學 好像一胡校長去了沙胡
當中兩間學校老師都經常交換 我相信冇一胡咁谷

GOODWIN 發表於 17-7-19 19:16
我想沙胡都不是什麼太活動教學 好像一胡校長去了沙胡
當中兩間學校老師都經常交換 我相信冇一胡咁谷  ...
一胡校長上年退休, 沙胡校長調過一胡做校長. 今年沙胡校長是新謫請.

我不覺得一胡好谷, 平時功課OK. 星期日一定可以同阿仔去玩 (考試期除外).
不會同星期有中英默書, 只是一星期中默, 下一星期英默.
Quiz 又小 (多數是測考前有 Quiz 幫助溫習 - 唔計分)
所以我覺得一胡都是一間開心學校.

回覆 ah_wa 的帖子

回覆樓主:

在自行中,想問下一胡及沙胡有冇宗教分㗎?

CCelia 發表於 17-7-27 07:37
在自行中,想問下一胡及沙胡有冇宗教分㗎?
一胡 & 沙胡是冇宗教分.
所以以前15分都有得抽, 20分直入 (上年都得). 不過今年有家長說20分都要抽.

好立克 發表於 17-7-25 14:35

不過新校長下年有好多大攪作 (好似重開精英班), 所以下年唔知會變成點.

感覺新校長作風很不同。
十分欣賞前校長很有愛心,她任內取消了精英班減輕家長學生的壓力,而叩門的全部給機會見晒。

但今年新人事新作風,1-1-1都是選來見,好多人白白浪費了1-1-1,都幾慘!

little_icy1 發表於 17-7-28 00:15

感覺新校長作風很不同。十分欣賞前校長很有愛心,她任內取消了精英班減輕家長學生的壓力,而叩門的全部給機會見晒。
譚校長真是很有愛心.  Good! Good! Good!

真是好幸運, 係6年前可以抽到這間好學校.
如我上面所講學校唔谷, 重可以開開心心上學去, 假期又可以開開心心去玩.
比起一d朋友的2,3線小學重輕鬆.
因為我們是6年級, 所以今年新校長的新攪作都不影響我們.

今年阿仔畢業, 譚校長很好, 升中放榜 & 畢業禮都回來.

aryemyem 發表於 17-7-17 18:50
沙田happy school而又唔係四寶有:崇真丶沙循、沙胡

請問 happy school 點解 ?
其他兩間我唔清楚...但我係沙祟用家..小朋友升 P5...真係唔覺得係喎..都多考試/測驗/功課

girbaudst 發表於 17-7-28 16:04
請問 happy school 點解 ?
其他兩間我唔清楚...但我係沙祟用家..小朋友升 P5...真係唔覺得係喎..都多考試/ ...

其實去到小四無邊間學校唔谷,只有超谷、好谷同比較谷之分,因小五開始呈分。你問邊啲係happy school,要比較,如某啲小學小一開始已要補習,每星期或隔日中英文默書,不定期測試,學術跟唔上就被學校勸轉學。相比之下,崇真的確happy school

aryemyem 發表於 17-7-28 17:12

其實去到小四無邊間學校唔谷,只有超谷、好谷同比較谷之分 ...

如果用呢幾項定義, 咁沙祟都係咁既情況...我地小一開始都要請人補習..
中英數常,每科年年平均八十至九十分..都考唔到入全級頭 50內...
至於讀唔上,被要求轉校,聽過一樣有.....
咁如果都叫 happy school...都無乜所謂...反正成績好既都同樣派到熱門 band 1 中學,
退一步做 band 2 生又有間熱門 band 2 中學做聯系...

girbaudst 發表於 17-7-28 17:43
如果用呢幾項定義, 咁沙祟都係咁既情況...我地小一開始都要請人補習..
中英數常,每科年年平均八十至九十 ...

一線小學肯定谷,唔使問。你唔贊同可以開貼問下二線小學用家,梁鉅鏐、田家炳、主風等用家,肯定全部一致話比崇真谷。我至今仍聽過崇真小一至小三家長話谷,谷嘅可能係家長唔係學校。崇真係91網4寶之後

aryemyem 發表於 17-7-28 17:12

其實去到小四無邊間學校唔谷,只有超谷、好谷同比較谷之分 ...
咁計一胡都是 Happy School. 我唔覺得一胡谷, 可能我錯, 一胡應該不是一線小學..

回覆 aryemyem 的帖子

我唔咪話沙祟要俾其他小學好...
只係作為用家,我唔覺得間學校好休閒..每年三次考試, 測驗默書都多,
平均每日八九樣功課...
咁我唔知今日非 happy school 係點...可能係每年四考,三日一次大測, 兩日一小測,
每日十五六樣功課??

girbaudst 發表於 17-7-28 18:09

我唔咪話沙祟要俾其他小學好...

喺香港讀書係咁嘅啦,讀二線小學都大把家長呻香港教育逼瘋小朋友,而且邊有咁多不勞而獲?想知自己間學校係咪谷,對比下就知,間間都谷咪揀間無咁谷。

ah_wa 發表於 17-7-28 18:08
咁計一胡都是 Happy School. 我唔覺得一胡谷, 可能我錯, 一胡應該不是一線小學..
...

你地唔同意不如發貼問下人沙田崇真係點,我自己就覺得係91網佢係happy school而又不入4寶。香港地讀書係填鴨式,所謂津校happy school要做一隻填鴨

明白哂...請教吓咁即係點樣係 happy school ? 點樣係非 happy school ?
沙崇係 happy school 呢個我知

唔駛另外發貼, 我小朋友咪係沙祟讀咗 4年...
我就係唔明 happy school 定義先請教你,另外就以用家身份,分享吓沙祟實況。

回覆 girbaudst 的帖子

你意思是沙祟也不少功課?
咁你小朋友讀得開心嗎?
我見到佢自行超收得好勁, 是否因為好多世襲?

cwachan 發表於 17-7-31 15:33
回覆 girbaudst 的帖子

你意思是沙祟也不少功課?
平均每日八九樣...考完試後兩三日會少 d...
小朋友都讀得開心...開四班,自行收凸(必收生),唔夠位要攞埋統一位