用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 石蔭主愛vs.旅港開平
go

石蔭主愛vs.旅港開平

大家覺得邊間好D?

stevenwong0229 發表於 17-7-5 12:23
大家覺得邊間好D?

主愛 校舍好過開平
主愛升中 會好過ssp

兩間都叩到,小朋友好叻叻,家長都辛苦晒
以我所知,主愛好多人升到安柱..... 但真正派位成績,我諗你要上佢地網頁睇睇......
旅港開平有jm話好好,而該區中學派位成績應比葵青區好.....
但jm你住哪裡? 上學交通都是一個考慮。

利申: 兩間均非用家,但本身喺石蔭長大。

stevenwong0229 發表於 17-7-5 12:23
大家覺得邊間好D?

旅港

dayedaye 發表於 17-7-5 12:30
兩間都叩到,小朋友好叻叻,家長都辛苦晒
以我所知,主愛好多人升到安柱..... 但真正派位成績,我諗 ...

多謝各位的意見,其實我衹系扣門入左旅港,而主愛1-1-1加埋扣門都落空,但系我比較喜歡主愛多D,因為我住系石籬附近,比較方便,而且旅港今年小班轉大班,4班變5班,擔心升中派位冇之前咁好(上年55%入英中),不過主愛比較神秘,不知派去邊間中學,衹知安柱和伍若瑜最多,上年5成入英中,而且升中派位首三志願得8成,同旅港差一截,所以有些矛盾,我喜歡主愛多D,因為校捨較大而且近屋企,想打去主愛再問下仲有冇機會。

stevenwong0229 發表於 17-7-5 13:42
多謝各位的意見,其實我衹系扣門入左旅港,而主愛1-1-1加埋扣門都落空,但系我比較喜歡主愛多D,因為我住 ...
旅港開平聽聞話同旅中有關係,對升中似乎多啲保障.....但主愛近石籬又真係好好多...... 畢竟安排交通都幾頭痕......
你再寫求位信啦..... 再叫幼稚園校長/任何有影響力人士寫推薦信...... 或者誠意係有用的.......
加油!

回覆樓主:

其實都無咩好比較,你都唔系兩間都收
,而開平變左大班關佢升中咩事?咩唔系睇師兄師姐嘅努力咩?

回覆樓主:

旅港叩門卷咁深,你小朋友都叩入真係好叻呀

stevenwong0229 發表於 17-7-5 13:42
多謝各位的意見,其實我衹系扣門入左旅港,而主愛1-1-1加埋扣門都落空,但系我比較喜歡主愛多D,因為我住 ...

旅港咁好都唔想要,旅小程度好,老師又教得好,校風佳,你放位,大把人排隊等,好多媽咪多謝你!
旅小派位透明度高,肯定高過另一間較神秘的。
跟據hkpapa852數據:
仁立升英中:54%
仁紀升英中:45%
旅小升英中均高過以上2間有聯繫位的小學,主愛又點會高過旅小的55%(旅小這數據是最後學校updated的數據,比hkpapa852那百分比update),主愛若有data, 煩請提供數據。
我check過2016,旅小派位高過曬葵青區的小學,我仔才從青衣轉出去讀。

88881111 發表於 17-7-5 14:34
其實都無咩好比較,你都唔系兩間都收
,而開平變左大班關佢升中咩事?咩唔系睇師兄師姐嘅努力咩?
...

旅小Pre S 1 AT一直是考得好,益曬師弟師妹,同大班小班冇關。

dayedaye 發表於 17-7-5 14:24
旅港開平聽聞話同旅中有關係,對升中似乎多啲保障.....但主愛近石籬又真係好好多...... 畢竟安排交通都幾頭 ...

旅小和旅中沒有直接關係

patpat904 發表於 17-7-5 16:32
旅小和旅中沒有直接關係
沒有聯繫,但有關係,可能係間接關係吧...... 我也是聽用家所說呢.......有錯請指正。

dayedaye 發表於 17-7-5 16:38
沒有聯繫,但有關係,可能係間接關係吧...... 我也是聽用家所說呢.......有錯請指正。
...

旅小級二十名內b1a學生可升旅中。

conniewktang 發表於 17-7-5 16:09

多謝你地仔細的分析,其實系自己太多心,得一想二,其實應見好就收,我都知開平相當吾錯,扣到開平都系運氣好,就岩D題目仔仔識答。衹系車程較遠多少少,都要各方面取捨,無十全十美。

...
只係同一辦學團體
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-7-5 16:46
只係同一辦學團體
好的.....

hkpapa852 發表於 17-7-5 16:46
只係同一辦學團體

Yes, 因同一辦學團體,有關聯,所以校長幫級廿名內的學生寫推薦信,但學生自行要選旅中為其中一選擇。

...
旅中是B1,任何小學的B1生都有機會自行入旅中,如因旅中而選旅小必先確保小朋友成績達B1。
朋友旅中用家,旅小上的不是特別多

patpat904 發表於 17-7-5 16:51
旅中是B1,任何小學的B1生都有機會自行入旅中,如因旅中而選旅小必先確保小朋友成績達B1。
朋友旅中用家, ...

對,因旅小畢業學生還有其他更好選擇如:St Paul Co edu, 英華女,上智,銘䝨等。最終選擇入旅中不算多。

conniewktang 發表於 17-7-5 16:50
Yes, 因同一辦學團體,有關聯,所以校長幫級廿名內的學生寫推薦信,但學生自行要選旅中為其中一選擇。
...
沒有官方聯繫位的話,基本上一切所謂"關聯"都係假。

CSK同LS, SJC都係喇沙會,唔通CSK學生入LS/SJC會易D?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。