用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小學排名
樓主: Kirra
go

小學排名

回覆樓主

睇升中band1率最穩陣!另外小學唔公佈數目,講頭三志願比率有幾高和學生入了甚麼名校都完全沒有甚麼參考價值!

回覆 francis_chan 的帖子

同意呀,我個區有2間大熱都無show升中數字,但好多人話佢派位好,我都唔明從何得知。但d家長就話佢地好,係大熱。

無辦法,好學校沒有一間唔谷的。做下research, 睇下到時張表填邊間

wskngai 發表於 17-7-5 07:59
唔好咁諗,大把私小直資名神都有大量能操流利普通話人。

我相信佢意思係講緊內地人或新移民,唔係講緊本地能因從小就學習普通話而講得流利的小朋友!

francis_chan 發表於 17-7-5 18:34
我相信佢意思係講緊內地人或新移民,唔係講緊本地能因從小就學習普通話而講得流利的小朋友!
...

我都係講緊呢類人,今時今日各區各校都會有。

小學升中學
Band 1率 30% - 一般
Band 1率 40% - 幾好
Band 1率 50% - 很好
Band 1率 60% - 非常好

係咪大約係咁?

回覆樓主

我就覺得如果純追求名牌,學校頭10-30名嘅排名就有參考價值了!

只是⋯⋯名牌不等於適合自己,倒不如為自己兒女度身訂造一個個人學校排名更合適!

最實在是聽用家意見,然後評估是否適合自己的孩子。排名第一,但孩子融入不到亦無意思。