用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 何謂數感差?
樓主: Mrs.Luckycat
go

何謂數感差?   [複製鏈接]

retriever 發表於 18-6-10 21:13
唔識套工式果D 唔係叫“數感差”,係“唔明白”, 或我哋以前講果句“CONCEPT 唔清”
...

我理解中既“數感”,係對數學呢樣野既感覺、反應、天賦能力等,

如果經常“唔明白”、“CONCEPT 唔清” 我都會理解為“數感”較弱
我遇到過數理資優生,我女諗極都唔識做既補習社長題目(中學),我女係電話一讀完題目,佢即刻列嗮式出來,快到幾乎都唔駛諗。

October. 發表於 18-6-10 22:12
我理解中既“數感”,係對數學呢樣野既感覺、反應、天賦能力等,

如果經常“唔明白”、“CONCEPT 唔清”  ...

數感呢個概念,似跟中醫個“腎” ,唔係解剖學果個 “腎”, 但物都關佢事。

October.    發表於 18-6-11 08:13

醒目開學勳章

retriever 發表於 18-6-11 00:03
數感呢個概念,跟中醫個“腎” ,唔係解剖學個 “腎”, 但物都關佢事。
...
中醫嘅心肝脾肺腎都同西醫嘅definition唔同啦

bobbob 發表於 18-6-11 11:22
中醫嘅心肝脾肺腎都同西醫嘅definition唔同啦

中醫個腎,係功能上定義既腎,即有咩嘢被認為係腎既功能,都係叫腎,所以包攪比較大。

IloveJJ 發表於 18-6-10 21:49
你細路成日九十幾,就係數感好既人,正如前面有JM話嗰啲。我細仔都係長期九十幾,通常只有一題唔識,如果 ...

我唔知我細路係咪數感好,但暫時睇唔到佢數學叻,我係唔想佢為果3,5,7分操題操到無癮。不過女老師教數係有D 死古古,佢有講過數學堂幾悶。。。希望有天有老師TURN ON 佢都數學既興趣。

其實佢最大問題係唔多鍾意用腦,練精學懶過條蛇。

IloveJJ 發表於 18-6-11 14:33
數感好的話,唔駛操到死死下,稍為做少少其他練習,見下唔同問法,已經掌握到。

我細仔自細數感好過哥哥 ...

咁你呢度對數感既定義其實好闊。

反過來講,你既數感好差果D,對我來講叫魯鈍。

我細路需然唔鍾意數學,但課堂俾既挑戰題有時佢做到亦會 “YEAH” 一聲。應該係多同學爭既野就馨香D,不過在家做呢D 挑戰題亦要催要請。

佢今年跟學校奧數班,年結佢竟然話下年繼續。

IloveJJ 發表於 18-6-12 09:04
同我細仔一樣啦!佢都鐘意同人一齊參加

咩叫魯鈍呢?
姐係 "郭靖" 囉!

retriever 發表於 18-6-12 07:52
咁你呢度對數感既定義其實好闊。

反過來講,你既數感好差果D,對我來講叫魯鈍。

理得什麼是數感,總之數學差就係差啦,我話我個仔。就好似樓上咁講。Unit test ok,但考得範圍大、題目多就甩轆。唔溫返,好快就唔記得。重有嚴重發雞盲,睇錯題目數字。字醜,3和5 ,6和9 自己寫咩都搞錯。運算練來練去都錯好多 ,10題錯8題。細時20內加減教到嘔血都未識。小一明白5>4但唔明5>3,一定要看實物。好在佢識字,文字題煩少樣。小二時,個鐘教極都唔明,要放棄。經過我努力打底,而家3年班,理解好左了,而且不用再數手指,yeah! 只係運算準確度唔得。好在學校份卷淺,上次佢都有90,今次唔知考成點lu~

醒目開學勳章

retriever 發表於 18-6-11 12:18
其實佢最大問題係唔多鍾意用腦,練精學懶過條蛇。
咁似我嗰個
雖然測驗考試經常攞滿分(就算扣分都係因為唔小心),但我唔覺佢所謂數感好,只因小學數實在太trivial唔駛點用腦,到高中先見真章
‹ 上一主題|下一主題