用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 何謂數感差?
樓主: Mrs.Luckycat
go

何謂數感差?   [複製鏈接]

Joanlpk 發表於 17-7-3 21:10

好的,謝謝。我會試吓
天助自助者,  別再怨天尤人

Yanamami 發表於 17-7-3 21:25
上到中学要应付考試先操papers未遲……幼小学生可以生活化d学,又开心d.好似泊車入咪錶,可以問佢入左45分 ...

想請教如果小朋友連生活化時問佢數學可以點?

數感差,我家有個人版

到二年級下學期,問佢5+4=?
佢數手指,係由1,2,3,4,5一隻手,1,2,3,4數另一隻手,再1,2,3,4,5,6,7,8,9數一次

我話一隻手有幾多隻手指,佢識答5隻,但仍然要由1開始數5隻出來

小朋友數感差,家長可以在網上找教育大學的“數學化教學”的教材,家長自己學了,再教小朋友,和小朋友重複練習操作活動

這套教材原先是研究給特殊學校學生用的,但對於數感弱,數學基礎打得不穩的學生也有幫助

回覆樓主:

去旅行可計數學,如時間,退稅。。日本相差一小時可問時間,另退稅,買5000 yen 東西退8%,每100 Yen 好似退 8 yen....也可計

brother4 發表於 17-7-4 07:54
去旅行可計數學,如時間,退稅。。日本相差一小時可問時間,另退稅,買5000 yen 東西退8%,每100 Yen 好似退 ...

「買5000 yen 東西退8%,每100 Yen 好似退 8 yen....也可計」,這種不是涉及乘數運算嗎?小朋友要先掌握倍數的concept, 對嗎?

Mrs.Luckycat 發表於 17-7-3 20:44
你舉的例子,10-2.8,已經牽涉到點數。請問你如何教小朋友進位?

你小朋友還小,不用急著學小數,先練熟個、十位加減數。

不過有時間一齊去街買野時,可教他貨幣,我小朋友明白一元和十角的關係後,佢自己就會識計 七角 + 八角 = 一元五角。之後就教他寫價錢時,元和角中間要加個小數點,要解釋小數點意思及小數點後可随便加 0,小數加減就用直式計。

這是我教小朋友的方法,不過我小朋友數感比較好,佢學左個方法後,會自己找一個佢自己覺得比較習慣的方法去計(有時可能是蠢些的方法,發現之後我會再解釋佢聽,不過接不接受我控制不了)。

Felix223    發表於 17-7-4 11:18

Mrs.Luckycat 發表於 17-7-4 08:10
「買5000 yen 東西退8%,每100 Yen 好似退 8 yen....也可計」,這種不是涉及乘數運算嗎?小朋友要先掌握倍 ...

簡單100 Yen 退 8 yen,家長解釋5000裹100有50份,咁退回8 yen是50份定40份定60份?

LeeCC 發表於 17-7-4 07:27
小朋友數感差,家長可以在網上找教育大學的“數學化教學”的教材,家長自己學了,再教小朋友,和小朋友重複 ...
okay, thanks.

brother4 發表於 17-7-4 08:37
簡單100 Yen 退 8 yen,家長解釋5000裹100有50份,咁退回8 yen是50份定40份定60份?
okay, thanks.

little_yolky 發表於 17-7-3 17:38
好似我大女咁, 幼稚園教數數, 人哋學到20了, 佢仲係1 2 3 4 6 7 8 9 10...........呢D咪差囉。 ...

我呀女好啲,數到20,可惜永遠無咗13同14

Mrs.Luckycat 發表於 17-7-3 18:20
咁.....要去好多次.....你想我破產啊....

去10店買副碑牌

之後抽1到10既心型出黎
教佢數心心
再玩隨便抽2,3張牌, 要佢相加

第2 個GAME係數字棋, 即係擲骰仔玩到100終點果D,其實係一個加數GAME黎

呢D 都係好平既數學GAME

Felix223    發表於 17-7-4 11:18
Mrs.Luckycat    發表於 17-7-4 09:48

Mrs.Luckycat 發表於 17-7-3 17:46
我仔今年升小一喇,佢間KG係 Happy school ,我平時在家甚少叫佢做數學練習,我想趁暑假「谷」吓佢,外判 ...
呢D唔小心嘢, 去到P4都仲係咁 如果係咁小心既小朋友, 早就考咗十名內了。

醒目開學勳章

karen55407 發表於 17-7-4 09:15
我呀女好啲,數到20,可惜永遠無咗13同14
咁你女應該唔識個4字

回覆樓主

記得小朋友K1 時,同佢去一間補數的去做Assessment.結果老師話佢數感唔錯,例如有十幾個圖案,唔需要指住去數,計1-10的加減數都唔洗用手指就計到。

星星的後裔 發表於 17-7-4 12:35
記得小朋友K1 時,同佢去一間補數的去做Assessment.結果老師話佢數感唔錯,例如有十幾個圖案,唔需要指住去 ...

咁你小朋友好叻喎,請問是學校在K1已經有train?

回覆樓主:

小二有一課是教時間, 比較抽象,  好多人會被時間這課kick住, 我覺得可以從旁睇到小朋友有無數感。

jaycee_mami 發表於 17-7-4 15:36
小二有一課是教時間, 比較抽象,  好多人會被時間這課kick住, 我覺得可以從旁睇到小朋友有無數感。
...

如果分針指住「搭半」,例如一點半、二點半、三點半等,我仔很多時講得啱(但不是每次)。
但如果一點九、二點九、三點九呀等等,佢就唔識睇。
例如,一點四十五分,我問佢,即刻到兩點未呀?佢答yes。
‹ 上一主題|下一主題