用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 何謂數感差?
樓主: Mrs.Luckycat
go

何謂數感差?   [複製鏈接]

即是小朋友的 estimate & adjust 的能力

helenfan888 發表於 17-7-12 18:11

........可以舉例嗎?Thanks.
天助自助者,  別再怨天尤人

helenfan888 發表於 17-7-12 18:11

棋好需要此2能力,棋好數好的人見很多,數好高年级是羅輯思維行先,低年班就是數感行先

HaYi 發表於 17-7-13 19:27
棋好需要此2能力,棋好數好的人見很多,數好高年级是羅輯思維行先,低年班就是數感行先
...

如果係能力,點解又係感覺(數感?)

Mrs.Luckycat 發表於 17-7-3 17:46
我仔今年升小一喇,佢間KG係 Happy school ,我平時在家甚少叫佢做數學練習,我想趁暑假「谷」吓佢,外判 ...

我小朋友都係。2歲識得數1~100, 認到1000都得。當時以為數感一定唔錯。點知學加减數時好似明d唔明d 咁, 譬如8+1就唔明,要我講8再加1個號碼/8之後一個號碼,先明...  或者有時問,4+2幾多,就答2,變成减數。其實係咪唔明乜叫加减呢?

Rain.cmy 發表於 17-7-15 02:42
我小朋友都係。2歲識得數1~100, 認到1000都得。當時以為數感一定唔錯。點知學加减數時好似明d唔明d 咁,  ...

加減比較抽象。妳試試用實物/畫圖示範,譬如讓孩子自己取出十粒糖,然後由她自己撥開兩粒糖,還剩幾多?玩多幾次,慢慢會明。

Mrs.Luckycat 發表於 17-7-15 07:08
加減比較抽象。妳試試用實物/畫圖示範,譬如讓孩子自己取出十粒糖,然後由她自己撥開兩粒糖,還剩幾多?玩 ...

咁樣就會明。之前加减自己會用手指,  都無問題。但我覺得加1唔洗數手指掛...跳多一個號碼啫... 唔數手指就唔得喇.

Rain.cmy 發表於 17-7-15 08:07
咁樣就會明。之前加减自己會用手指,  都無問題。但我覺得加1唔洗數手指掛...跳多一個號碼啫... 唔數手指就 ...

我們覺得「跳多一個號碼啫」,唔難明。我們只是自少被貫輸1+1=2這個知識,並接受。但被問到為什麼1+1=2,為什麼不可以等於3,相信十之八九的人都覺得呢條問題好低B,覺得玩嘢。
可是孩子不同,我覺得他們真心「不理解」為什麼1+1=2,所以在加減的運算上有些糾結。唯有儘量用生動有趣的例子讓他們熟習。

Mrs.Luckycat 發表於 17-7-15 09:09
我們覺得「跳多一個號碼啫」,唔難明。我們只是自少被貫輸1+1=2這個知識,並接受。但被問到為什麼1+1=2, ...

多謝你解释。我小朋友如果用,如果有4個人,來多一個人/两個人,就會明白。可能要用具體d既嘢比佢捻下 rather than 數目字會好好多。

回覆樓主:

未到中學,你係唔會知佢係咪數感差。

我小朋友都係。2歲識得數1~100, 認到1000都得。當時以為數感一定唔錯。點知學加减數時好似明d唔明d 咁,  ...

8 + 1 唔明好正常。

4歲幾~5歲係正常,我個仔有時都會,不過一時時,有時好快答到4+2 =6,有時6-2口快快答8!

我覺得數數不算是算術, 只是認知. 好像學英文ABCD, 未到詞語的層次.

加減開始才是數學的開始, 需要羅輯的運用.  
數感就是天生對數的敏感度, 例如有幾個4位數, 數感強的人一看就可以排出所需大小排列.  小學的數有些運算的步驟需要好少, 例如加, 減, 所以數感強會直接很影響分數,

但大左, 運算的步驟多了,要數學成績好, 推理的能力加上良好的數感缺一不可.   

數感天生, 但運算某程度下可以靠重覆訓練而加快.  如果數感強的, 起初運算不快, 但願意多practice, 可以出好成績, 反之數感弱, 要花相對更多的時間才有相同的效果, 需要忍耐重覆一次次對無甚興趣的數, 做得到就可以keep 好成績, 做不到的大部份人只有坐以待x .  

retriever 發表於 17-7-14 08:10
如果係能力,點解又係感覺(數感?)
感應該指敏感度。我數感好弱,老公數感强,分别係佢自小冇人教,會有能力用最快方法分析加減乘除,得出答案。而我喺冇人教情況下,係要反覆跟隨公式去筆算。大家同時拎起數學教具,佢好快掌握件教具點玩會發揮最大成效,我要諗好耐,都唔知點玩。佢睇乘數,係著眼乘嘅次數,我睇乘數,係背個表。佢著眼唔同算「術」,我係求答案。
但捉棋我又次次贏喎,因為佢鍾意一個人諗數,我鍾意二人對奕,所以數唔好未必唔鍾意用腦,數好又未必喜歡捉棋。

cal@wicked 發表於 17-11-28 11:07
感應該指敏感度。我數感好弱,老公數感强,分别係佢自小冇人教,會有能力用最快方法分析加減乘除,得出答案 ...

唔好意思,我覺得你講既唔係什麼數感。

cal@wicked 發表於 17-11-28 11:07
感應該指敏感度。我數感好弱,老公數感强,分别係佢自小冇人教,會有能力用最快方法分析加減乘除,得出答案 ...

我覺得他講的也是數感的理解之一。

數感強的人,很快會見到數字之間的關係,故事發展。它也是「文字」的一種,能概說/形容事物,如r=?(數字),我們已經見到它的圓週⋯大細⋯如此類推

但數感弱的人,所看見的只有0,1,2,3,4,5,6,7,8,9⋯⋯冇論怎樣講解,也見不到它的故事。多做補充練習,能幫助處理考試解題(reflection)

上天是公平的,多數數感強的人,是文字弱;相反亦然

piyohk 發表於 17-12-2 22:44
我覺得他講的也是數感的理解之一。

數感強的人,很快會見到數字之間的關係,故事發展。它也是「文字」的 ...

我相信數感係天生,但後天要等開竅定多練習呢 ?   阿囡現實中睇唔出數感咁差,因為有實物,如數珠,數錢,數糖。 但一面對 "數字" 就企左喺度。 二年班還未掌握最小3位單數呢 d 概念。 好似比 1, 2, 4, 6, 7 佢排,佢點都唔明白  127 係細過  241.  但問佢比 200 粒糖你多d定 100 粒糖你多d,佢又識答 200 粒多。 又好似一般人睇會知  234-432  係唔夠減,會識得大減細去揾相差,但佢係唔識。

希嫙mama 發表於 18-1-14 21:43
我相信數感係天生,但後天要等開竅定多練習呢 ?   阿囡現實中睇唔出數感咁差,因為有實物,如數珠,數錢, ...

抱歉⋯我未能有幸見到同學/學妹在數學上開竅。但聽說過,學姐用2年時間(預科)在英文上的努力,更甚能升上港大讀英國文學。所以,我相信努力能幫都我們學習

JustAParent 發表於 17-7-15 14:18
未到中學,你係唔會知佢係咪數感差。
呢句真,一到中二,炒咗一大片。

Mrs.Luckycat 發表於 17-7-3 17:35
如題,請指教怎樣才能決定孩子「數感差」?是否教極都唔識便等於數感差?thanks
...

其實加減乘除係靠背,多啲諗,生活上見到咩情況都問吓佢。
我好記得我小學數學唔算好好,小三背唔到乘數表被罰,我係全班最後一個可以背到,因為我被罰企咗好多堂所以好有印象。不過我最後CE maths & AL pure 係拎A. 因為可以用計數機。應用題理解唔到先算數感唔好,普通運算我覺得係熟能生巧
‹ 上一主題|下一主題