用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 何謂數感差?
樓主: Mrs.Luckycat
go

何謂數感差?  

Hoining 發表於 17-7-6 17:29
喺呢度真好,我搵到同路人。放心啦未必遺傳到!我3個仔都唔似我,佢哋數學唔錯,比d信心個仔:go ...

Yeah 果時我啲同學仲好出奇問我點解兩年都可以拎F 不過數感差,理科方面都會有影響因爲中三果時要文理都要讀,我考phy全年都未合格過,最後一次大考前俾phy阿sir捉左我個別補課兩小時,其實我好想同阿sir講「你放棄吧啦!你教完我我都係唔明架啦!」

簽名被屏蔽

回覆 Hoining 的帖子

我一早已經豁出去唔再理數學呢樣嘢.去街市, 人地話幾錢我就比幾錢 (當然覺得 around 啱數)

Hoining 發表於 17-7-6 17:38
當我知道自己有數感障礙之後就唔驚啦,我明白自己嘅不足,咁就豁出去反而無咁大壓力,好似改善咗
...

me too ! 同埋大個就會好啲⋯雖然我明白讀到中學要讀既maths就會辛苦同吃力去應付果時唔係日常用到既題目!

Hoining 發表於 17-7-6 17:43

我哋最似嘅就係考2年會考maths 都拎F ,早幾個月考 ...

叻仔喎!仔仔有前途

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

cutieringo 發表於 17-7-6 17:18
我自己正正就係數感差既人 到宜家仲好記得我媽咪教我數學教到嘔血既情況,真係往事歷歷在目 ...

49個銀仔!!我終於明白銀仔的好處,我唸我要儲定一大堆銀仔教我個仔

我小學時候,見到啲加減乘除好興奮,好鐘意計。哈,上到中學見到果啲代數呀、sample size 呀,完全眼光光

c6數學okay 嘅,唯有希望c6嘅數口遺傳到俾呀仔。
天助自助者,  別再怨天尤人

Mrs.Luckycat 發表於 17-7-3 17:35
如題,請指教怎樣才能決定孩子「數感差」?是否教極都唔識便等於數感差?thanks
...

两個女幼稚園高班就睇到數感差
同一個題目一個餐加凍飲 係几錢
家姐諗一陣至答 啊妹一望即答
到小學中學 妹數比家姐強两個grade

回覆 cutieringo 的帖子

唉, 我數學一定差過你. 會考中英文B, 但數學就 F.
中學時 phy, chem, bio 我又 ok, 只係數學唔合格.
出世己來, 都唔知數學有冇合各過10次. 我都怕我會遺傳比d細路.

little_yolky    發表於 17-7-7 10:41

我個數學老師直情話想叫我唔好去考數.

starrymama 發表於 17-7-7 10:34

唉, 我數學一定差過你. 會考中英文B, 但數學就 F.
點解咁惡劣會走去讀理科, 咁你科A-maths點算? 我文科班, 數學都攞C啦。

回覆 little_yolky 的帖子

我冇讀理科, f1-3讀 phy, chem, bio only.
去到大學要讀統計, 好彩合格, 否則真係畢唔到業.

都唔係好明點解自己的語言同數的能力會差咁遠.

回覆 little_yolky 的帖子

其實我又幾鐘意讀phy, chem, bio 同成績都唔差.

回覆樓主:

數感差中学都是b c
中学phy chem 仍少數
Bio 英文好ok
但冇a math大学econ吾夠a math 人來,影響大些

Mrs.Luckycat 發表於 17-7-3 17:35
如題,請指教怎樣才能決定孩子「數感差」?是否教極都唔識便等於數感差?thanks
...

眼見所謂數感差既人,捉棋都唔會點好架,你話捉棋同加減乘除有咩關係?

老實講句,共同點係習慣唔多用腦姐。。。

數感差呢個概念,可能又係另一個“以果為因” 既創作,同點解輸錢因為“運氣唔好”差不多。

retriever 發表於 17-7-8 07:34
眼見所謂數感差既人,捉棋都唔會點好架,你話捉棋同加減乘除有咩關係?

老實講句,共同點係習慣唔多用腦 ...
數感差並不等同不愛用腦的。我算一個對數字敏感的人,讀書時比一般同學運算得快,而不懂做的數會盡量諗到識為止,但又不能套用到Physics這科上,皆因搞不通那些什麼Forces呀,momentum呀。阿囡數感比囝強,四則運算上一定比囝快,但思考能力不及阿囝。阿囝數字敏感度低,幼稚園時數數字,到9要進入下一個十位時就卡住了。

YanKanMom 發表於 17-7-8 10:15
數感差並不等同不愛用腦的。我算一個對數字敏感的人,讀書時比一般同學運算得快,而不懂做的數會盡量諗到識 ...

你意思,運算快,即數感強?

retriever 發表於 17-7-11 08:43
你意思,運算快,即數感強?
我認為一定程度是這樣的