用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 何謂數感差?
樓主: Mrs.Luckycat
go

何謂數感差?   [複製鏈接]

happynewyear16 發表於 17-7-4 01:29
想請教如果小朋友連生活化時問佢數學可以點?

盡量少用八達通,小一時整數的東西買嘢俾佢加減,又或者俾10元應找幾多,可以培養埋錢的概念!
如果未到小一,唔識加減都唔出奇,有些小朋友唔到個個階段係唔會理解抽象概念,數係抽象概念,要實體化先易理解,我仔小一時學數線,加減都在數線上數!慢慢來,老師有方法教,小朋友唔明再在家裡幫佢,唔使急住要早學識!

Mrs.Luckycat 發表於 17-7-4 12:42
咁你小朋友好叻喎,請問是學校在K1已經有train?

叻就唔算,學校是happy school 無教,只是平時我地會教佢。

Felix223 發表於 17-7-3 20:21
請教,點解唔好做綀習?我有比阿仔做數學練習...

做練習唔會更明白,只會幫助效率準繩。

個人意見,學小學雞數,最好要先明白數量慨念。

Mrs.Luckycat 發表於 17-7-3 20:44
你舉的例子,10-2.8,已經牽涉到點數。請問你如何教小朋友進位?

進位?

其實進位借位,係一個幾騎呢既“概念”, 相信唔少人細個都會問過:“點解借左唔駛還?”

你俾細路幫你多現金俾錢持找錢,好快明哂。

其實日常現金交易,俾錢找錢,邊有進位借位既騎呢概念,只有唱錢概念,即一蚊換十個毫子,十蚊換十個一蚊。。。

retriever 發表於 17-7-5 08:17

進位?

咁我果個肯定數感超差,佢到高小都係人找幾多佢照收,跟住俾番我哋 ~~~

茶餐廳係一個好好教數學既地方。我屋企隔離果啲係手寫單,畀錢張單係寫價錢,咁我就可以叫阿女計咗一共幾多錢,之後叫佢畀埋錢,練得多會識計。

幼稚園教個位數時,我會用糖/餅教加減數。畀一粒糖佢,之後畀多一/二/三粒佢,咁佢會好快收到加數概念。減數,我試過用熊仔餅,畀五粒佢,叫佢食兩粒,問佢剩幾多。食食吓佢就會知減數點玩。

簽名被屏蔽

進位?

其實進位借位,係一個幾騎呢既“概念”, 相信唔少人細個都會問過:“點解借左唔駛還?”
我同小朋友講, 你係個位, 買嘢唔夠錢問爸爸借, 爸爸係十位, 銀包只有10蚊紙。到爸爸買嘢唔夠錢就同百位既女麻 女麻借, 女麻女麻銀包只有100蚊紙, 所以借親都係100蚊。同埋唔可以無大無細你自己直接同女麻女麻借, 要先問爸爸至得。

Hoining 發表於 17-7-5 15:10
我自己讀書果陣d maths 係用英文,同學仔會因唔識題目而做唔到d數,但我識哂題目有埋公式都套唔到入去,到 ...
你有數感障礙.........點解仲做投資唔做過第二行........

簽名被屏蔽

進位?

嗯.....想當年我細個.....我應該係在學校學咗進位、借位,然後先至識買嘢找番幾多錢。
天助自助者,  別再怨天尤人

little_yolky 發表於 17-7-5 15:16
我同小朋友講, 你係個位, 買嘢唔夠錢問爸爸借, 爸爸係十位, 銀包只有10蚊紙。到爸爸買嘢唔夠錢就同百位既女 ...

你講呢種類比,解釋左點解“借左唔駛還”

Felix223    發表於 17-7-5 15:49
little_yolky    發表於 17-7-5 15:46

Mrs.Luckycat 發表於 17-7-5 15:26
嗯.....想當年我細個.....我應該係在學校學咗進位、借位,然後先至識買嘢找番幾多錢。
...

我細個看舖,客仔買左七蚊,俾一百要找錢。。。

唔通我話三位借位減數唔識,可以唔找錢?!

所以我話,生活上如果明白數量概念,實際只有唱錢概念,沒有借位進位概念。

Hoining 發表於 17-7-5 15:10
我自己讀書果陣d maths 係用英文,同學仔會因唔識題目而做唔到d數,但我識哂題目有埋公式都套唔到入去,到 ...

咁你係文科或理科?斷估.....應該唔係理科?
天助自助者,  別再怨天尤人

簽名被屏蔽

我同2個仔都算數感差 (佢地相對會比我好少少), 我小學冇問題, 仲成日第一, 但升上去可能抽象野多左, 會唔想睇唔想, 覺得超煩. 普通應用係冇問題, 但要花時間的就唔會想花.   

有D人一見數就興奮, 個D人數感應該好好.     

回覆 Felix223 的帖子

我個個同一情形, 唯有希望佢大d, 個人會定d, 唔好再咁急同睇錯嘢

回覆 Hoining 的帖子

我又係代黎代去都代錯.
但我由細個數學已好差好差, 中英文就好好. 我諗我對數學唔係咩障礙咁簡單, 而係恐懼

回覆樓主

我自己正正就係數感差既人 到宜家仲好記得我媽咪教我數學教到嘔血既情況,真係往事歷歷在目我諗應該小三左右就應該知佢係咪數感差既人,因為我媽教我餘數,e.g. 一條隊有49人等的士,每5人一架的士,總共要多少架的士?結果半夜12點,我媽要搵49個銀仔,先K.O.到我

考兩年會考,直頭考maths前一日個數學miss(friend底)黎幫我溫maths,結果都係拎F

所以我好細個都知自己同數學唔過電希望阿囡唔好似我係數學低b!!

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題