用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 何謂數感差?
go

何謂數感差?  

如題,請指教怎樣才能決定孩子「數感差」?是否教極都唔識便等於數感差?thanks

Mrs.Luckycat 發表於 17-7-3 17:35
如題,請指教怎樣才能決定孩子「數感差」?是否教極都唔識便等於數感差?thanks
...
好似我大女咁, 幼稚園教數數, 人哋學到20了, 佢仲係1 2 3 4 6 7 8 9 10...........呢D咪差囉。

little_yolky 發表於 17-7-3 17:38
好似我大女咁, 幼稚園教數數, 人哋學到20了, 佢仲係1 2 3 4 6 7 8 9 10...........呢D咪差囉。 ...

我仔今年升小一喇,佢間KG係 Happy school ,我平時在家甚少叫佢做數學練習,我想趁暑假「谷」吓佢,外判俾興趣班。。。
咁佢1-100,順數、倒數無問題嘅,係雙位加減數唔掂,我都唔知佢純粹careless mistakes 吖?還是未掌握到?還是我們唔識教?還是所謂數感差...

天助自助者,  別再怨天尤人

回覆樓主:

試吓活動教學去超市買零食/玩具反斗x等可計數學,估一定有進步的。。。

brother4 發表於 17-7-3 18:17
試吓活動教學去超市買零食/玩具反斗x等可計數學,估一定有進步的。。。

咁.....要去好多次.....你想我破產啊....

回覆樓主:

去補習一個月要幾佰元!平時用剩散錢俾孩子,如1元/數元。好處幫孩子有儲蓄習慣,帶去超市買吓零食,不夠反問欠多少,夠也問找回多少。。也可以每月一次一百元去玩具反斗x,同上問的方法。。。估不用破產吧!

brother4 發表於 17-7-3 18:35
去補習一個月要幾佰元!平時用剩散錢俾孩子,如1元/數元。好處幫孩子有儲蓄習慣,帶去超市買吓零食,不夠反 ...
同意brother4. 個方法幾好,我都會試下咁玩。

Mrs.Luckycat 發表於 17-7-3 17:46
我仔今年升小一喇,佢間KG係 Happy school ,我平時在家甚少叫佢做數學練習,我想趁暑假「谷」吓佢,外判 ...

今年先升小一的話就唔使急,一般津校課程完了小一都只係雙位數加減。

小一數學最難其實可能係文字題應用,如讀happy school, 不如先俾佢認多d中文字仲實際。

我仔今年升小一喇,佢間KG係 Happy school ,我平時在家甚少叫佢做數學練習,我想趁暑假「谷」吓佢,外判 ...

呢D 輕鯨野,唔駛上班學下話。

出去食野,叫佢俾錢找錢。

由找十蚊以內開始,多D 誇讚下佢。

兩位甚至過,其實都係咁計。

千祈唔好做練習!

Joanlpk 發表於 17-7-3 19:46
今年先升小一的話就唔使急,一般津校課程完了小一都只係雙位數加減。

小一數學最難其實可能係文字題應用 ...

......因為考慮明年試吓考插班,都擔心插班會考得深。

retriever 發表於 17-7-3 19:54

無辦法,上吓堂,好過對住工人(依家香港典型的情況),不過都同意你,唔好谷到咁盡。
又不過,有時在EK見其他網友提到「數感差」,我有啲摸不著頭腦,係咪要去到高小計到一些難啲嘅數,才能判斷孩子是否數感差?

retriever 發表於 17-7-3 19:54

請教,點解唔好做綀習?我有比阿仔做數學練習...

不過我覺得小朋友未必唔識,係唔熟未能好掌握到。有時候我個仔加減的符號可以溝亂,亂咁嚟或者掛住玩貪快完成,亦當然有careless mistakes ,所以我自己會再三提醒佢計完要自己再check 一次啱唔啱。

brother4 發表於 17-7-3 18:35
去補習一個月要幾佰元!平時用剩散錢俾孩子,如1元/數元。好處幫孩子有儲蓄習慣,帶去超市買吓零食,不夠反 ...

讚成,現在我多數叫小朋友幫我去俾錢,買面包 $2.80 一個,俾十蚊佢,叫佢計清楚要找幾錢。$2.80 面包,買三個 $7.50,每個可以便宜幾多等....... 小朋友D數就是這樣學回來的了。不過學懂 concept 後,有時間我也會開些少數他溫習溫習。

lhingw 發表於 17-7-3 20:36
讚成,現在我多數叫小朋友幫我去俾錢,買面包 $2.80 一個,俾十蚊佢,叫佢計清楚要找幾錢。$2.80 面包,買 ...

lhingw 發表於 17-7-3 20:36
讚成,現在我多數叫小朋友幫我去俾錢,買面包 $2.80 一個,俾十蚊佢,叫佢計清楚要找幾錢。$2.80 面包,買 ...

你舉的例子,10-2.8,已經牽涉到點數。請問你如何教小朋友進位?

Mrs.Luckycat 發表於 17-7-3 20:04
......因為考慮明年試吓考插班,都擔心插班會考得深。

小一數深在解題,加減法計算一明白了,小朋友就好易理解。

如經常計算錯誤,可同小朋友先背熟18以內加減組合,即7+9,8+6,5+7等等

進位, 我叫小朋友先寫下要進位的十位數,再寫個位。

至於減數借位,小一課程未教

Felix223 發表於 17-7-3 20:21
請教,點解唔好做綀習?我有比阿仔做數學練習...

做練习,即係我地講操練,只係习慣个模式,唔代表理解或真正識运用係日常。正如好多答卷英文好高分,问佢鴨咀獸、浣熊、蜈蚣、車头擋風玻璃、落雹(举例咋)……都唔識~又或者唔敢开口講英文……

Yanamami 發表於 17-7-3 21:14
做練习,即係我地講操練,只係习慣个模式,唔代表理解或真正識运用係日常。正如好多答卷英文好高分,问佢鴨 ...

原來這樣!謝謝

Felix223 發表於 17-7-3 21:16
原來這樣!謝謝

上到中学要应付考試先操papers未遲……幼小学生可以生活化d学,又开心d.好似泊車入咪錶,可以問佢入左45分鈡即係幾点夠鈡呀?唔好俾抄牌喎……之類禁~好过做練习。超市婆仔数:買14.90两包(75g each)好吖定$12.90-包(135g)抵d?

Felix223    發表於 17-7-4 11:18