用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一要甚麼書包?
go

中一要甚麼書包? [複製鏈接]

請幫忙!我不懂!中一生還有用那些小學生那種書包嗎?還是甚麼書包都無所謂了?

只要他喜歡便可?
唔該!
   3    0    0    0

https://www.edu-kingdom.com/foru ... 8%E6%9B%B8%E5%8C%85

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3448521&highlight=%E4%B8%AD%E5%AD%B8%E6%9B%B8%E5%8C%85

atyl 發表於 17-7-2 13:54
請幫忙!我不懂!中一生還有用那些小學生那種書包嗎?還是甚麼書包都無所謂了?

只要他喜歡便可?
好睇實際情況:
首先,學校個 locker 有幾大,可以放到幾多野;然後,睇下你會買一套書定係兩套書?

如果學校個 locker 夠大,放到好多野,你又有兩套書,其實個書包可以好細。如果學校個 locker 細小,或者你得一套書,個書包需要大好多。

王家爸爸 發表於 17-7-3 09:56
好睇實際情況:
首先,學校個 locker 有幾大,可以放到幾多野;然後,睇下你會買一套書定係兩套書?

買多套書集郵乎 ~~~

回覆 mcl203 的帖子

我侄女的確係兩套書,一套放學校,一套用嚟響屋企做功課,佢阿媽話費事佢攞咁重書包返學喎。

mcl203 發表於 17-7-3 15:41
買多套書集郵乎 ~~~
我地问師姐要旧書

leafun 發表於 17-7-3 17:10
回覆 mcl203 的帖子

我侄女的確係兩套書,一套放學校,一套用嚟響屋企做功課,佢阿媽話費事佢攞咁重書包返 ...

中二買多套二手書啊囡無用到 隨咗音樂 HE 聖經
其他都係櫃桶 帶出帶入 中三都無再買多套

我個女嚟緊升中一,佢話佢唔洗要多一套書,因為佢鍾意間書,放咗響學校睇唔番重點。

佢而家用緊outdoor背囊做書包,佢話幾好用,升中都繼續用佢。我坐車亦見有中學生用呢個牌子。

回覆樓主:

如小學書包是有公仔款式的,就盡量唔好用啦!
個人覺得無分咩牌子好的,最緊要布料硬淨,縫針夠密,同最最最緊要肩帶夠闊,靚肩帶的軟墊好有彈力同唔容易變形的。有啲肩帶軟墊好似普通洗碗用海棉咁,其實無咩用,好易膊頭痛的。

mcl203 發表於 17-7-3 15:41
買多套書集郵乎 ~~~
中學啲書真係好重。

以前我除咗書包,仲有條書帶(即係好似而家行李帶咁)紮起某部份啲書,用嚟手攞。

leafun 發表於 17-7-4 18:22
以前我除咗書包,仲有條書帶(即係好似而家行李帶咁)紮起某部份啲書,用嚟手攞。 ...
好似近年都唔見人用,但係當年好興下。

以前我除咗書包,仲有條書帶(即係好似而家行李帶咁)紮起某部份啲書,用嚟手攞。 ...

呢個年代變成一人一個環保袋

我會用防水布車縫一個加厚手挽/側肩袋放書、傘及水樽之類用。
Kei Kei is breastfeeding till 2 yrs 6.5 mths and she is weaned naturally.

琴日喺大眾幫仔買左個oxford書包, 會員有9折, 抵.....折完400都唔使
個書本都有護脊, 底亦有墊, 我覺得好好.....
‹ 上一主題|下一主題