用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 16歲想去英國讀書,點解條路好似咁難實現? ...
樓主: Aoi
go

16歲想去英國讀書,點解條路好似咁難實現? [複製鏈接]

Aoi 發表於 17-7-10 00:26
回覆 kls12 的帖子

應該有部分學校都會收16歲year10, 因為據知Gcse考得唔夠好就上唔到Alevel喎,又唔可以r ...

坦白講,若GCSE讀得不好,讀foundation 可能比Alevel容易一些。

GCSE 考得不好,應該foundation 都不收。只是A level 考得不好才考慮foundation 。

一家三口 發表於 17-7-7 18:39
我都有聽過 pre A level 課程。

請問係咪可以咁樣理解,Pre A Level 與 1年GCSE 應該都係讀 Yr 12 之前讀1年,前者唔考GCSE,校內成績達標就升 Yr 12, 而後者就考GCSE?

noel2010 發表於 17-7-10 09:13
GCSE 考得不好,應該foundation 都不收。只是A level 考得不好才考慮foundation 。

EF話佢地嘅Foundation,讀完F5就得,冇入學試,有位就收

lmhcoffee 發表於 17-7-10 15:44
EF話佢地嘅Foundation,讀完F5就得,冇入學試,有位就收
那就要了解完成後入大學要求,入U的比例及安排。

回覆 lmhcoffee 的帖子

Pre Alevel 係提早讀A level的科目?只讀兩三科嗎?

Aoi 發表於 17-7-14 10:05
回覆 lmhcoffee 的帖子

Pre Alevel 係提早讀A level的科目?只讀兩三科嗎?

不是,每間學校叫法5同,我女間學校叫pre a level, 即係一年制GCSE, 學生考6-8科GCSE, 然後再讀正規兩年制A level!

lmhcoffee 發表於 17-7-10 15:41
請問係咪可以咁樣理解,Pre A Level 與 1年GCSE 應該都係讀 Yr 12 之前讀1年,前者唔考GCSE,校內成績達標 ...
我理解都係咁,有無錯?

lmhcoffee 發表於 17-7-10 15:44

幾年前去聽EF話完成一年課程可經UCAS申請入英國大學,唔記得是foundation 定 類似 international year 1

Aoi 發表於 17-7-10 00:26
回覆 kls12 的帖子

應該有部分學校都會收16歲year10, 因為據知Gcse考得唔夠好就上唔到Alevel喎,又唔可以r ...

或者可以這樣説,GCSE並不是讀GCE的先決條件,不像DSE要有3322才可入U. Pre AL是讀和考,或是只讀不考,是學校的安排,沒有規定的,要問問學校才知道。

回覆 hoyeef 的帖子

謝謝回覆, 但為什麼多數聽到有1年GCSE, 而好少聽人讀或好少學校有PRE-A-LEVEL?

Aoi 發表於 17-7-15 11:50
回覆 hoyeef 的帖子

謝謝回覆, 但為什麼多數聽到有1年GCSE, 而好少聽人讀或好少學校有PRE-A-LEVEL?  ...

我覺得這是一個包裝的問題,英國實際上是沒有一個Pre A-level 課程。但一般人要讀兩年的GCSE, 現在一年便可,會比人感覺到課程很急。若說成是A level 預備課程,是否會覺得好一點?

早晨,咁多位想問下其實喺香港讀完中四之後直接跳往讀英國第12班,是否可以適應到A-Level?考試嘅時候會唔會考番GCSE 嘅教學?而嗰啲係咪香港冇教過?心急人上,謝謝

hellosharon 發表於 18-5-7 08:18
早晨,咁多位想問下其實喺香港讀完中四之後直接跳往讀英國第12班,是否可以適應到A-Level?考試嘅時候會唔 ...

因人而異,有人適應有人唔適應,好難講,點解要跳級呢?成績超好?   

hellosharon 發表於 18-5-7 08:18
早晨,咁多位想問下其實喺香港讀完中四之後直接跳往讀英國第12班,是否可以適應到A-Level?考試嘅時候會唔 ...
我兒子也是完成中四後想轉去英國讀,但因某些原因要遲一年才起行。他在香港讀IGCSE現在快要考公開試。有點後悔當初唔直接由中四之後修GCE A LEVEL。IGCSE對在港讀開英中及理科生是沒有什麼難度,但已入學也只有繼續。如可再選應中四後直接入AL,暑假時自修或補幾堂已可追回IGCSE課程,不用浪費一年時間。

但如果讀BAND2中中又或者是文科生可能會有些不同,始終個個唔一樣。

愛裏沒有懼怕;愛既完全,就把懼怕都除去...
‹ 上一主題|下一主題