用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 16歲想去英國讀書,點解條路好似咁難實現? ...
樓主: Aoi
go

16歲想去英國讀書,點解條路好似咁難實現? [複製鏈接]

回覆 DKmum 的帖子

之後陪同事幫佢個囡搵學校個陣, 聽agent講過, 以我理解應該係一年AL 預備課程, 再讀A-level, 大約係咁既意思啦, 所以叫樓主問問佢個agent呢樣野, 不過我同事個囡最後選擇1年GCSE.

醒目開學勳章

DKmum 發表於 17-7-7 18:05
3年ALevel?? 第一次聽!

我都係, 愈來愈多不同的課程組合, 好似怪怪地

angie_ma 發表於 17-7-7 18:08

之後陪同事幫佢個囡搵學校個陣, 聽agent講過, 以我理解應該係一年AL 預備課程, 再讀A-l ...

我都有聽過 pre A level 課程。
其實係一家四口子

回覆 3b 的帖子

去外國讀書既好處就係多選擇, 外國有好多吾同既升學途徑, 宜家香港都越來越多, 不過香港的好多時讀完都升吾到上正規大學, 英國就吾好, 有好多吾同方向俾學生選擇, 只要肯勤力讀, 機會總會有.

醒目開學勳章

回覆樓主:

多個選擇, 多條出路, 當然是好, 但是家長及學生千萬不要太心急, 只聽agent的偏面之詞, 入了學店就慘。

EK前輩格言, 貨比三家。

我個囝都係16歲,佢自己想過去讀Alevel,因佢聽學校老師話唔好考完dse先過,因到時大學會好睇dse成績,好難揀到好嘅大學(除非成績好好),過去讀college的話,因香港學生往往成績都比較好,到時大學offer會好D喎!
初時間間agent都叫佢遲D先過去,都係佢自己揾college,自己apply,自己報考ielts,今日剛出成績,我先叫agent幫手搞visa

pionne 發表於 17-7-8 00:41
我個囝都係16歲,佢自己想過去讀Alevel,因佢聽學校老師話唔好考完dse先過,因到時大學會好睇dse成績,好難 ...

你囝囝好生性哦!
想請教 自己apply , 那學校怎樣同學生面試?
其實係一家四口子

angie_ma 發表於 17-7-7 18:08

之後陪同事幫佢個囡搵學校個陣, 聽agent講過, 以我理解應該係一年AL 預備課程, 再讀A-l ...

我女學校都有offer Pre A level, 即係等於一年GCSE 課程之後再讀A level, 咪聽agent  亂up 有三年A level la!

pionne 發表於 17-7-8 00:41
我個囝都係16歲,佢自己想過去讀Alevel,因佢聽學校老師話唔好考完dse先過,因到時大學會好睇dse成績,好難 ...

16 歲仔識自己攪拌晒,好叻好獨立!但奇怪報讀A level是不用ILETS的,佢咁早考到時報大學又要再考過了!

醒目開學勳章

DKmum 發表於 17-7-8 07:52
16 歲仔識自己攪拌晒,好叻好獨立!但奇怪報讀A level是不用ILETS的,佢咁早考到時報大學又要再考過了!
...

請問IELTS成績用來報大學的有效時間是多久? 學校會幫阿仔於Six form時報考, 但如果我們想轉校,心儀學校說如有IELTS(6分或以上) 就可以免考EAL paper, 只需要考修讀的4科, 如果有效期可以接駁到, 或者我們要預早考定

3b 發表於 17-7-8 08:14
請問IELTS成績用來報大學的有效時間是多久? 學校會幫阿仔於Six form時報考, 但如果我們想轉校,心儀學校 ...

有效期兩年!

回覆樓主:

1+2=3,pre AL +2年AL=3年。。。不用ielts估小朋友本地英文中學/名校,英文好好,所以不用考。。亞大是本地中文中學,去要考ielts...

brother4 發表於 17-7-8 12:31
1+2=3,pre AL +2年AL=3年。。。不用ielts估小朋友本地英文中學/名校,英文好好,所以不用考。。亞大是本地 ...

讀私立的中學,是沒有IELTS的要求。若是讀政府的中六學院,便會有IELTS 5.5 的簽證要求。

kls12 發表於 17-7-8 13:23
讀私立的中學,是沒有IELTS的要求。若是讀政府的中六學院,便會有IELTS 5.5 的簽證要求。
...

哦原來是。。。係對的。。。Good

kls12 發表於 17-7-8 13:23
...
冇錯

一家三口 發表於 17-7-8 06:14
你囝囝好生性哦!
想請教 自己apply , 那學校怎樣同學生面試?
用skype㗎

成績麻麻的學校收咗仔讀1年gcse,我想仔讀year10(但多數校話佢超齢),但仔想year11, 雖然佢答應會努力,但真係唔知應唔應該比佢試好?如果真係考得唔夠好,係咪無得repeater而只可讀foundation course才有機入u?

Aoi 發表於 17-7-9 00:08
成績麻麻的學校收咗仔讀1年gcse,我想仔讀year10(但多數校話佢超齢),但仔想year11, 雖然佢答應會努力,但真 ...

一年GCSE即是year 11. 16歳才讀year 10是超齡了,英國人16歲應是讀 year 12. 其實,讀一年GCSE 是比他適應吓,才讀A level 課程. 讀 A level 不一定是讀兩年,有些人是讀了一年後,轉讀foundation. 總之在英國讀書是有彈性的,每人行的路都不同,現在言之尚早。

回覆 kls12 的帖子

應該有部分學校都會收16歲year10, 因為據知Gcse考得唔夠好就上唔到Alevel喎,又唔可以repeat, 之後只有睇下foundation收唔收。

我亞女上年喺英國學校附近撞返個香港舊同學,當時亞女讀緊 Year 11,個同學啱啱過去,間學校收佢讀兩年 Year 12一年 Year 13,三年中間唔會考公開試,我諗就係你地講嘅情況,亞女話佢同學讀左一年,今年轉左去另一間好 D 嘅學校讀 Year 12。
‹ 上一主題|下一主題