用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學英文教快一年?
樓主: Caduceus
go

小學英文教快一年?  

QQpa 發表於 17-7-5 07:20
係直私小學的小一生,入學前已經過篩選,無論學術、中英文程度都差不多,沒有官津小學的差異那麼大,況且 ...

即使好強 highly selective schools, 同學間的不同科目的能力,也甚不同。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

bobbob 發表於 17-7-4 15:59
有無來自scotland嘅同學?有英國人話佢自己都聽唔明蘇格蘭英文,仲要係10句有9句都唔明 ...
以前有同事是來自scotland 同澳洲, 我覺得又真係幾難明, 因唔習慣, 好似中國方言重, 就算他說PTH 都唔係人人會明.

我讀小學嘅年代,有部分程度差嘅學校選擇低一年嘅英文教科書。我就係讀呢類學校,四年级用三年级書......。但係儘管用低一年,儘管我都算名列前矛,每課嘅reading comprehension都係無辦法睇得明。

jumphigh 發表於 17-7-5 15:23
咁你嘅情况应是特殊到一個極端

响升中試年代,呢個情況唔算極端,只算係差。當時,小學英文教育,基本上只有兩種活動: 90%文法教育,仲有小小係串生字而。閱讀接近零。

咁嘅情況下,英文點會好?

eviepa 發表於 17-7-5 15:33
响升中試年代,呢個情況唔算極端,只算係差。當時,小學英文教育,基本上只有兩種活動: 90%文法教育,仲有 ...
你講開又好似係, 真係無閱讀的, 唔好話你升中試年代, 就算我學能測驗年代都無, 唔係話老師唔鼓勵, 係課室入面圖書角九成書係中文既, 所以我細個都只係睇中文書, 不過, 我間學校好D, 無你間咁差。我家姐應該同你差唔多年紀, 不過, 佢當年小學畢業係可以呃人中三程度去搵工, 又真係有人信的。當年唔駛check cert。不過你間學校咁差, 點解唔轉校插間好D。

當年民智未開,有部分家長本身係文盲。我老豆小一程度,識睇報紙識簽名已經唔輸蝕,大部分家取根本唔知好學校同差學校對仔女嘅影響,亦唔知邊間係好學校,邊間係雞校。邊間近咪揀邊間囉。

另外,我老豆雖然極想佢呢個幾代以來嘅長子嫡孫讀好書,但係佢真係唔知個仔嘅潛力,從來都用「高中畢業」(會考full cert)嚟做我嘅人生目標。

little_yolky    發表於 17-7-6 18:01

eviepa 發表於 17-7-5 19:48
當年民智未開,有部分家長本身係文盲。我老豆小一程度,識睇報紙識簽名已經唔輸蝕,大部分家取根本唔知好學 ...

未必。

我家母教育程度唔高,但幾十年前都識帶我去考培正和油天。當然,那時唔會有資源在幼稚園時期進行什麼額外預備。

little_yolky    發表於 17-7-6 18:02

所以我咪話「大部分家長」都唔識囉。你好好彩,有個比普通人醒嘅阿媽。

eviepa 發表於 17-7-6 17:54
所以我咪話「大部分家長」都唔識囉。你好好彩,有個比普通人醒嘅阿媽。
家父家母都係呢「小部分」入面。當年我哋住木屋, 當然都好似你哋咁, 緊係搵間近既。不過, 近既都一定有幾間小學吧。阿爸真係周圍問人, 邊間學校校風好, 老師好。阿爸阿媽又真係走去睇下D細路放學咩情況。阿媽話, 其中有一間放學D細路好似放監咁, 嚇到佢拉住阿爸走都走唔切。

家母都無讀過書, 不過佢就係想自己小朋友讀多D書, 佢個理想係大學架, 係家姐們自己唔想讀啫。我都真係好好彩, 阿爸阿媽雖然窮D, 但都十分好, 100分既。(又晒下先)

回覆 tkinwong 的帖子

我阿爸阿媽中學畢業,果陣住深水埗,阿媽就帶我去考協恩(佢嚇我話協恩唔畀留長頭髮,所以我係學校門口喊到七彩唔肯入去)同 SFA。雖然知道係名校,但係冇話要補習/面試班。以前都冇咁多呢 d 班。果陣幼稚園都冇話要老人家/工人排隊係門口,求其搵間附近嘅幼稚園就算啦

1998Ruby1998 發表於 17-7-6 18:10
回覆 tkinwong 的帖子

我阿爸阿媽中學畢業,果陣住深水埗,阿媽就帶我去考協恩(佢嚇我話協恩唔畀留長頭髮 ...
你咁後生, 行埋一邊先。

1998Ruby1998    發表於 17-7-6 18:17

回覆樓主:

民智未開唔緊要,有口碑㗎嘛。我父母,一個小學逢二進一讀到五年級,一個只讀過一兩年卜卜齋,就係聽咗街坊口碑秤咗我去考協恩。

little_yolky 發表於 17-7-6 18:09
家父家母都係呢「小部分」入面。當年我哋住木屋, 當然都好似你哋咁, 緊係搵間近既。不過, 近既都一定有幾間 ...

我父母讀書都唔多,爸爸讀到小三,媽媽讀到小六,但媽媽會問樓上樓下街坊邊間好,甘岩隔離屋有個當代虎媽,四個仔女分別讀sfa, 瑪神等名校,佢幫我媽分析附近學校校風程度,又教佢日日午飯時間去附近中學睇放飯

入讀小學時係六十年代,我住喺一個小島嘅木屋區。島上有幾間小學,我讀嘅大概仲係全島最好嘅小學。相信當年英文用低一年嘅學校,全港層面嚟講唔會太少。

回覆樓主:

小學一、二年級睇HP、睇金庸、睇三國紅樓……
中學就睇博士論文……
大學睇下怎樣做架穿梭機出嚟……
六十歲時仲可以睇乜書呢?
一百歲呢?

噢!我真的葡萄了。

yovin 發表於 17-7-7 08:00
小學一、二年級睇HP、睇金庸、睇三國紅樓……
中學就睇博士論文……
大學睇下怎樣做架穿梭機出嚟……
小一、二睇HP真是了不起。至於三國、紅樓, 只是兒童版而已, 何需葡萄。中學生唔怕悶, 也可以看博士論文, 不過, 看博士攞咗學位之後, 撮短發表既文章, 效率可能好一些。至於大學睇下如何做穿梭機, 是應該的吧, 如果相關學科既學生唔咁做, 學科如何進步, 如何產生研究人材。至於六十歲時可以睇乜書呢? 嘻嘻, 我就話應該睇禪、易經等等既書, 因為要有一定人生閱歷先有感受。

至於一百歲, 我見植物學家胡秀英博士仲係日日飲coffee, 睇D草草葉葉咁;考古學家石章如, 就日日返辦公室看最新考古資料;至於饒公, 好似係休息緊。不過睇相佬話我得8X歲命, 不會活到一百歲。

eviepa 發表於 17-7-7 07:16
入讀小學時係六十年代,我住喺一個小島嘅木屋區。島上有幾間小學,我讀嘅大概仲係全島最好嘅小學。相信當年 ...
你真是我大家姐的年代了。不過, 既然已是全島最好既小學, 咁都無辦法了, 當年唔興跨區返學的(不過, 我當年都係跨區)。

回覆 jumphigh 的帖子

係, 語文呢樣野真係好難講.

我都冇睇小說, 因為當年好多小說都係愛情/ 科幻/ 武俠小說, 本身唔鐘意睇呢d書. 只睇漫畫書, 又冇另外讀文學, 但會考中文都有B