用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學英文教快一年?
樓主: Caduceus
go

小學英文教快一年?   [複製鏈接]

1998Ruby1998 發表於 17-7-2 11:41
回覆 chrischo2002 的帖子

點會咁就唔夠人爭?K3 睇 HP 寥寥幾個,只要你跟到學校程度就得。 ...

HP 要十歲左右才開始夠智慧明白。五歲睇除非智商是200。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

醒目開學勳章 貢獻勳章

shadeslayer 發表於 17-7-2 19:50
梗係要禁,小二學乘數表學左幾十年,為何要全班教快?  跟能力分流教可以,不該有成班教深。
...
因為大部份唔去分流
問題存在,學校唔分流唔跳班,市場有需求,私校部份教快...

恐龍家

回覆樓主:

當然是揾教學理念相同才報。。點知那學校是教快一年定半年?全港邊幾間是一定教快一年?另讚成分流,到時叻入精英班,唔叻要努力跟上,市場有需求,私補/補習社越開越火,番學不用聽書,因ㄧ早補習己教咗。。。家長投訴學校跳級太少,可能每年跳+2級。。

HP 要十歲左右才開始夠智慧明白。五歲睇除非智商是200。

同意,睇書唔係越深越好,也不是識得字多就可睇深書,係要心智成熟到某一程度,才適合睇某本書。

回覆樓主:

基本漫畫可適合不同程度的人看,有推理,有教育,有科學。。

Yanamami 發表於 17-7-1 21:47
小-用小二書咯,禁小六咪自然用中-書……其实語文呢家野無話幾年級要識到乜程度先啱,見有d EK家長講小 ...
咪解釋咗好多次俾你聽, 金庸小說係白話文, 當故仔咁睇小二三鐘意睇, 都係無問題的, 只係內在深層次嘢可能唔明白咁解啫。有興趣大D會翻睇翻睇再翻睇, 到時咪明囉。

judy 發表於 17-7-3 11:32
同意,睇書唔係越深越好,也不是識得字多就可睇深書,係要心智成熟到某一程度,才適合睇某本書。

...
無問題既, 唔同時間看同一本書, 會有唔同既體會。雖然話五十學易, 但年輕時當然也可以看, 只是到年長時再看又另一番感受而已。

little_yolky 發表於 17-7-3 13:51
咪解釋咗好多次俾你聽, 金庸小說係白話文, 當故仔咁睇小二三鐘意睇, 都係無問題的, 只係內在深層次嘢可能唔 ...
唔知呀……只係觉得小-上学期仲要讀卷,小二三就算睇白話金庸都屬進步神速……

Yanamami 發表於 17-7-3 13:58
唔知呀……只係觉得小-上学期仲要讀卷,小二三就算睇白話金庸都屬進步神速…… ...
咁........初小生, 都有家姐同阿妹既分別既..................

IloveJJ 發表於 17-7-3 14:06
小一上學期要讀卷嗰個,就肯定唔係小二三睇金庸嗰個啦!
所以話囉……其实語文既野,边有話幾年班应係边个level呢?小六讀中一書,如果学校不嬲係禁,屋企又有語境,有何难?又洗乜谷?小学讀文言文詩詞歌賦又無人,但小六讀中一英文就好多人話谷……我先係唔明~其实一样之嘛~

Caduceus 發表於 17-7-1 20:41
而家好似好多名校都會教快一年, 咁譬如小六英文,就會教中一英文。咁呢啲學校教科書 究竟會用邊本? 繼續 ...
通常會參加外國課程,再自行編製為主呢

在我身邊的小朋友中, 英文跳一級係易如反掌;但中文跳半級已叫苦連天.

閱讀是根據興趣和能力, 為何要以HP作指標?

我自己小朋友不喜歡HP套電影(可能太細睇), 所以幾年前睇書興趣不大,未有再翻看.
反而睇"厚字典"既Sherlock Holmes又看得津津有味.
肯睇已經好好, 我不太計較要跟風去完成某書.

見到哩個post, 令我諗起某英文私校的英文死係嚇死人
學校係用深半年的英文教科書(香港出版社), 但係考的係唔考書的野, 而係考我地以前會考的野

mimi222shi 發表於 17-7-4 09:17
在我身邊的小朋友中, 英文跳一級係易如反掌;但中文跳半級已叫苦連天.

閱讀是根據興趣和能力, 為何要以HP作 ...

因為英文係外語程度,中文係母語程度。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Yanamami 發表於 17-7-3 14:13
所以話囉……其实語文既野,边有話幾年班应係边个level呢?小六讀中一書,如果学校不嬲係禁,屋企又有語境 ...
因為古代小朋友都係六七歲開始學習文言文同詩詞歌賦。

shadeslayer 發表於 17-7-4 11:45
因為英文係外語程度,中文係母語程度。

屋企培養閱讀習慣重要過學校。亞囝K3 已看三國演義 (當然係兒童版),家長須陪同看書。自已少玩電話對小朋友很重要的。
另外學校亦非常鼓勵閱讀。學校早輪找了班中幾位P2生去考初中英文,評估學校英文程度,幾位同學都能合格。

rayc716 發表於 17-7-4 12:29
屋企培養閱讀習慣重要過學校。亞囝K3 已看三國演義 (當然係兒童版),家長須陪同看書。自已少玩電話對小 ...

啊女多年前小學未有咁瘋狂的時候,小四已考到F C E,约等如 IELTS 6.0,合一些英國大學英文要求了。又如何?  不等如全班學生可以教深。

你講的,亦改變不了「在香港,英文係外語程度,中文係母語程度」的本質上和程度上的分别。

shadeslayer 發表於 17-7-4 12:34

啊女多年前小學未有咁瘋狂的時候,小四已考到F C E,约 ...

英文當然冇母語那種程度,但去IS 亦都不會比下去。朋友倆個仔去澳洲讀local school, 英文仲好過D鬼仔。

看過一些小學生的英作,相信很多大學生都不及。都係果句,有質素的閱讀是很重要。

rayc716 發表於 17-7-4 12:41

英文當然冇母語那種程度,但去IS 亦都不會比下去。朋友倆個 ...

我唔知你朋友情況,澳洲學校程度,孩子年紀,不比下去是甚麽意思等。但女兒小四已約有 IELTS 6.0 (DSE 約3至4),在本地有名英文好的私小是级中頭幾個英文最好的,但轉到本地一所lS,成為英文最差的幾個,忽然由最有信心的科目變成包尾咁濟。要幾年才追番上來。
‹ 上一主題|下一主題