用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學英文教快一年?
go

小學英文教快一年?   [複製鏈接]

而家好似好多名校都會教快一年, 咁譬如小六英文,就會教中一英文。咁呢啲學校教科書 究竟會用邊本? 繼續用返小六英文書但教深啲,定抑或索性用中一教科書呢?
   2    0    0    0

我以前學校就用 Form 1 書,記得係真係突然深好多,不過好快適應。

用F1書……

1998Ruby1998 發表於 17-7-1 21:31
我以前學校就用 Form 1 書,記得係真係突然深好多,不過好快適應。

即係學生升小六,但係書單上英文書係中一書??

Caduceus 發表於 17-7-1 21:45
即係學生升小六,但係書單上英文書係中一書??

小-用小二書咯,禁小六咪自然用中-書……其实語文呢家野無話幾年級要識到乜程度先啱,見有d EK家長講小二三已睇金庸,我咪-样好似你既反应我地果时d人中学先刨金庸吖~禁你話咯~

Yanamami 發表於 17-7-1 21:47
小-用小二書咯,禁小六咪自然用中-書……其实語文呢家野無話幾年級要識到乜程度先啱,見有d EK家長講小 ...

咁樣催谷法根本唔啱

Caduceus 發表於 17-7-1 21:54
咁樣催谷法根本唔啱
好多屋企能提供足夠語景,根本唔洗谷出黎,細路就浸出个程度出黎~你試諗下有d k3生可以讀到幾句短句既書,甚至简单chapter book.小-如果仲由I am a girl. My name is Mary.禁开始教,上堂發哂夢了……不过教快多数係直私,觉得唔適合,可以唔考。仲有好多無教快既選擇。不过諗起中一开始,如果係EMI 既中学,十科八科英文学,英文答,以一般唔教快既英文程度,可以想像到要面对既困难。

回覆 Caduceus 的帖子

其實唔谷,至少我呢 d 本身屋企講開客家話同粵語,又唔係讀名幼稚園(間幼稚園執埋),小學雖然係 Band 1 但係中小,都唔覺得讀得辛苦,小學到中學英文都考得唔錯。我中學真係英文科堂堂都發夢,老師淨係操卷同做 Grammar 練習,果 d Grammar 練習仲要係分辨 Clause、Tense。
講真,我見到有唔少家長話小學已經睇瓊瑤、金庸,我都嚇一跳,我到依家都未睇。不過細心諗下,如果屋企有語境,又有稍微培養,學校都重視該學科的話,睇呢 d 書其實都唔係一件難事。
更何況好多入名校嘅細路,佢地家長都好重視學科培育,唔會畀仔女一張白紙咁開學。所以教深一年唔成問題。

Yanamami    發表於 17-7-1 22:59

回覆樓主:

有什麼方法禁止學校教快D?吾教快D深D就冇人讀?

Yanamami 發表於 17-7-1 21:47
小-用小二書咯,禁小六咪自然用中-書……其实語文呢家野無話幾年級要識到乜程度先啱,見有d EK家長講小 ...

我聽到K3小朋友睇英文版Harry potter 已覺得好勁,所以我小朋友點夠競爭力

chrischo2002 發表於 17-7-2 06:22
我聽到K3小朋友睇英文版Harry potter 已覺得好勁,所以我小朋友點夠競爭力
...
放心吧,我大女剛考完DSE, 細女快升中二, 两个英文ok,从來-本Harry Potter都未讀过~

CALVEN    發表於 17-7-2 08:59

回覆 chrischo2002 的帖子

K3 除非你係天才,否則都唔會睇得明,水過鴨背。我其中一個補習妹妹係國際學校學生,9 歲睇完 HP,一問佢深 d,例如 XX 代表 d 咩,佢根本唔明,要我講先知。更何況 HP 只係一套小說,睇唔睇都冇問題,我班英國大學本土朋友讀語言學都未睇 HP 啦,難道佢地英文好差?

1998Ruby1998 發表於 17-7-2 09:33

K3 除非你係天才,否則都唔會睇得明,水過鴨背。我其中一個補習妹妹係國際學校 ...

唔係我的小朋友睇,係人地個小朋友

醒目開學勳章 貢獻勳章

brother4 發表於 17-7-2 00:12
有什麼方法禁止學校教快D?吾教快D深D就冇人讀?
點解要禁?教學理念唔啱咪唔好報囉
就算用同級教科書,都有分深淺啦..
邊有可能one size fit all 架?!

Yanamami    發表於 17-7-2 13:29
恐龍家

1998Ruby1998 發表於 17-7-2 09:33

K3 除非你係天才,否則都唔會睇得明,水過鴨背。我其中一個補習妹妹係國際學校 ...

我無話人說過任何人英文唔叻,我只是說我仔唔夠人爭

唔好誤會,我冇話係你個小朋友,我都聽過好多其他家長話自己個小朋友睇咩書,但係一抽問就露底。睇咩書都唔緊要,最緊要係睇得「明」同埋適合程度。

點會咁就唔夠人爭?K3 睇 HP 寥寥幾個,只要你跟到學校程度就得。

小曳人 發表於 17-7-2 11:35
點解要禁?教學理念唔啱咪唔好報囉
就算用同級教科書,都有分深淺啦..
邊有可能one size fit all 架?!

梗係要禁,小二學乘數表學左幾十年,為何要全班教快?  跟能力分流教可以,不該有成班教深。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.
‹ 上一主題|下一主題