用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問培道小學係咪100%收培道幼稚園?
樓主: 慢慢慢者
go

請問培道小學係咪100%收培道幼稚園?

好多夢想 發表於 17-7-21 13:12
你講得好對。
我地得一個。首名。。。
真係唔想玩小一遊戲

我識人宣幼升唔返宣小,最后考入培小

因為黎緊仔仔都會培道面試(細B)
但講野方面唔係好叻,仲有D怕羞!
想知面試會唔會好難?!我仔仔而家都唔識講自己叫咩名

CathyJAI 發表於 17-10-15 17:15
想知面試會唔會好難?!我仔仔而家都唔識講自 ...

有人傳等候區已計分,小朋友自己除鞋playmat玩玩具,叫名先著返鞋去見。前年考唔知有無改,有本故事書續頁問小朋友內容,類似講故事,記得本書係Minnie; 問顏色生果五觀; 有幅圖叫拼返樣野出來再問係乜,有問今早食乜早餐,坐咩車來同邊個來等等。最后送禮物拍椅同講88

CathyJAI 發表於 17-10-15 17:15
想知面試會唔會好難?!我仔仔而家都唔識講自 ...

自己名要train, 間間學校都會問. Add oil

回覆 baby_112 的帖子

K1面試已經要講故事內容喇咁真係好難入....

琴晚問佢叫咩名,佢竟然答我...但今朝再問,佢已經唔理我..
搞到我根本唔知佢真係識定咁岩撞彩..

CathyJAI 發表於 17-10-16 14:30

K1面試已經要講故事內容喇咁真係好難入....

老師會引導問佢入面係乜做緊咩! 放心唔係小朋友自己講

不過都應該唔會收我仔仔,我仔仔講野好多都仲係BB話!!
不過IN黎都係當買6合彩咁,HAHA

回覆 CathyJAI 的帖子

全程家長陪同, 入到大課室, 中間有等侯區玩玩具, 老師叫名就去指定既檯,

老師有問名, 幾歲, 比併圖砌, 有本書講故事, 我記得本書內容係超市, 問題離不開指下生果食物,

又會問下顏色, 形狀,有做配對,幅圖有圓形, 正方形, 要將D餅放返向正確既圖上面

有問家長, 問而家間N有無得直升, 如有, 點解唔直升

點解揀培道

在言談間已經感覺到老師好有愛心

回覆 kitty0204 的帖子

THANKS

kitty0204 發表於 17-10-18 16:21
回覆 CathyJAI 的帖子

係呀,培道老師真係好有愛心,讀過知好野

baby_112 發表於 17-7-22 21:05
我識人宣幼升唔返宣小,最后考入培小
咁係,宣小難入過培道小學。培幼畢業有幾個可以入宣小?
調轉,宣幼入唔到宣小都可以入培道

b3410 發表於 17-10-21 07:59
咁係,宣小難入過培道小學。培幼畢業有幾個可以入宣小?
調轉,宣幼入唔到宣小都可以入培道
...

心頭高 PT當然唔係你杯茶