用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 評估結果不同
go

評估結果不同

想問一下各位如CAC評估和協x評估結果不同,CAC話輕微至中自閉譜系,協x話發展遲緩,可否用協x結果推翻CAC結果?

咁協康有冇排除自閉譜系先?

回覆樓主:

小朋友幾大?若太細,我不太信任CAC評估,幾乎凡去CAC都會評估你喺自閉,但小朋友太小係會自我d唔鐘意睬你或發展遲緩未唔合作囉

唔通去學校考pn單次表現唔答你唔合作所以唔收嗰d小朋友全部都喺自閉咩

最緊要喺父母從中了解到小朋友在社交,言談,情緖,學習等方面有什麼可改善和如何改善,人冇完美,每個人都有可改善的地方,嗰d標籤唔好太介意

4歲CAC評估當日可能9點,未瞓醒,未warm-up, 見到醫生講野細声,成日話唔知道,有時唔識擰下頭就算,有d平時識既都答錯,又少望人,佢平時出面training訓練對治療師合作好多。大家有無相似經驗?而出面評估和CAC結果不同?

回覆 Eskridge 的帖子

點解咁講?其實兒科醫生都專業,不過有d擲界case很難睇,我仔智能正常,社交較弱,對父母好多野講,都有自己喜歡的朋友,言語遲緩9個月,感統對聲音和光少少敏感,不固執但喜歡問點解,不過係越問越深入,不是同一條問題問完又問,CAC醫生話非典型自閉,輕微至中度,睇番醫生履歷,註册了6年,不是很有經驗似的。唔知有無睇錯,訓練我會照訓練,但個名令我唔舒服,有d相類似徵狀的朋友去評都係遲緩only

回覆 Jacksonmak827 的帖子

我同意,私下傾下?你協康個評估係幾時做架?